Sfântul Ion 2023: Tradiția pe care multă lume a uitat-o. Ce este complet interzis să faci pe 7 ianuarie

Autor: Sara Andreescu
Actualizat: 06 ian 2023, 12:50

Ce nu este bine să faci pe 7 ianuarie, de sărbătoarea Sf Ioan Botezătorul

Sursa: ziarullumina.ro

Sfântul Ioan Botezătorul 2023. Datini, obiceiuri și tradiții populare de care este bine să țină cont credincioșii în data de 7 ianuarie 2023. Ce nu trebuie să faci de Sf Ion 2023?  

Soborul Sfântului Ioan Botezătorul sau Sfântul Ion, așa cum se spune în mod popular, este cinstit pe 7 ianuarie 2023. Dată marcată cu cruce roșie în calendarul creștin, ziua de Sf Ion este motiv de bucurie și sărbătoare, în special pentru cele 2 milioane de români care poartă numele Sfântului Proroc Ioan și care-și  sărbătoresc onomastica de Sf Ion 2023. Ca să fii ferit de necaz și ghinion tot anul, tradiția populară interzice de Sfântul Ion anumite activități și obiceiuri. 

Citește și: Sfântul Ion 2023, tradiții și obiceiuri. Ce este bine să faci pe 7 ianuarie, de sărbătoarea Sf Ioan Botezătorul?

Ce e interzis să faci de Sf Ion 2023. Tradiția de care e bine să ții cont 

Dacă ești superstițios și vrei să fii ferit de necaz și ghinion tot anul, atunci nu te certa cu nimeni și nu lăsa nimic să te întristeze pe 7 ianuarie, de Sf Ion 2023.

Tradiția populară spune că toți cei care se ceartă sau se mâhnesc în ziua Soborului Sfântului Ioan Botezătorul vor avea parte de tristețe și motive de supărare tot anul. 

Ziua de Sf Ion 2023 se începe cu un obicei despre care se spune că te va feri de boli și te va ține sănătos tot anul. Este vorba despre stropirea cu agheasma mare luată de la Biserică în ziua de Bobotează.

Cu apa sfințită e bine să te stropești pe față și să o bei pe nemâncate în dimineața zilei de 7 ianuarie. 

Cu agheasma mare se pot stropi și casa, curtea, grădina, vitele, ogoarele și livezile, spre a fi păzite de lucrările necurate ale diavolului. 

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Prin stropirea sau gustarea din Agheasmă, creştinul nădăjduieşte curăţire de toată întinăciunea, ferire de rele, binecuvântare şi sfinţire. „  Şi-i dă ei (apei) harul izbăvirii, binecuvântarea Iordanului. Fă-o pe ea izvor de nestricăciune, dar de sfinţenie, dezlegare de păcate, vindecare de boli, diavolilor pieire, de puterile cele potrivnice neatinsă, plină de putere îngerească. Ca toţi cei ce se vor stropi şi vor gusta dintr-însa să o aibă spre curăţirea sufletelor şi a trupurilor, spre vindecarea patimilor, spre sfinţirea caselor şi spre tot folosul de trebuinţă,  scrie

ziarulumina.ro

Citește și: Calendar Ortodox 7 decembrie 2023: Soborul Sf Ioan Botezătorul, sărbătoare cu cruce roșie. Rugăciunea pentru mare ajutor și sănătate se rostește de Sf Ion 2023

Ce nu trebuie să faci de Sfântul Ion 2023. Atrage ghinion și mare necaz 

În ziua Sf Ion 2023, dată marcată în calendarul ortodox cu cruce roșie, nu se spală, nu se face curat, nu se coase, nu se dă cu mătura.

Această zi este dedicată rugăciunii și odihnei și orice activitate în casă sau gospodărie trebuie lăsată pe ziua următoare. 

La sate se respectă sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul și oamenii nu muncesc pentru ca Dumnezeu să le ferească gospodăriile de foc și de animalele sălbatice

De Sfântul Ion, pe 7 ianuarie, se strânge pomul împodobit de Crăciun și se împart dulciuri pentru copiii sărmani. 

În anumite zone se spune că și pe data de 7 ianuarie e bine să fie evitat consumul de vin roșu, care amintește de sângele vărsat în ziua în care a fost tăiat capul Sfântului Ioan Botezătorul.

 

Taguri:

Ezgi Mola, actrița care dă viață personajului Safiye în serialul “Vinovați de iubire” s-a căsătorit cu alesul inimii sale anul trecut! Iată imagini de senzație de la fericitul eveniment!