Care este diferența dintre Agheasma Mică și Agheasma Mare

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 29 sep 2023, 02:30

Care este diferența dintre Agheasma Mică și Agheasma Mare

Sursa: PixaBay

Agheasma este cunoscută și sub numele de apă sfințită, iar aceasta poate fi de două feluri, mare și mică, iată care sunt diferențele dintre cele două.

În funcție de diferențele dintre agheasma mare și agheasma mică, acestea se folosesc în situații diferite.

Citește și: Când se pune busuiocul sub pernă în 2023. 3 momente în care fetele își pot afla ursitul

Care este diferența dintre Agheasma Mică și Agheasma Mare

Agheasma este cunoscută și sub numele de apă sfințită, iar aceasta poate fi de două feluri: agheasmă mare și agheasmă mică.

Agheasma mică se mai numește în popor și sfeștanie, termen ce înseamnă luminare. Această slujbă de sfințire mică a apei este un proces ce are loc, de cele mai multe ori, în prima zi a fiecărei luni din calendar sau de fiecare dată când credincioșii simt nevoia să o facă, în propria locuință, de referat în zilele de miercuri sau vineri.

Zilele sfinte în care este necesar să se sfințească agheasma mică sunt 1 august, cu ocazia începutului Postului Maicii Domnului, 1 septembrie, la începutul noului calendar bisericesc și în Vinerea din Săptămâna Luminată, când

se celebrează Izvorul Tămăduirii.

Sfințirea mare a apei sau agheasma mare are loc în Ajunul Bobotezei, 5 ianuarie și de Bobotează, 6 ianuarie. După ce apa este sfințită, preoții o folosesc pentru a binecuvânta casele credincioșilor, spunând „În Iordan botezându-te Tu Doamne, închinarea Treimii s-a arătat, că glasul Părintelui a mărturisit Ție, Fiu iubit pre Tine numindu-Te, și Duhul, în chip de porumbel, a adeverit întărirea Cuvântului.

Cel ce Te-ai arătat, Hristoase Dumnezeule, și lumea ai luminat, slava Ție!”.

Citește și: Pe ce dată pică Boboteaza, prima mare sărbătoare din 2023. Tradiții și obiceiuri: Se sfințesc apele, iar fetele nemăritate țin post negru să își viseze ursitul

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Cum folosim Agheasma mică și Agheasma mare

Se spune că agheasma mare are puteri tămăduitoare, mai ales deoarece gustul acesteia nu se schimbă cu trecerea timpului. Această apă sfințită este împărțită între credincioși și biserică, preoții folosind-o pe tot parcursul anului.

Credincioșii o pot consuma în zilele de ajunare, în zilele în care sunt celebrate sărbători importante, înainte de a mânca. Agheasma mare mai este folosită și în timpul botezului copiilor, sfințirea crucilor, a troițelor a clopotului, a vaselor și veșmintelor bisericești, în rugăciunile pentru durere de cap, atunci când fântânile sunt spurcate și în multe alte cazuri.

Din agheasma mare se bea timp de 8 zile, începând din Ajunul Bobotezei, 5 ianuarie, până la data de 14-27 ianuarie. Persoanele bolnave pot bea din această apă sfințită, apa având puterea Sfântului Duh.

Agheasma mică este cel mai des folosită la sfințirea râurilor, izvoarelor, fântânilor, grădinilor, atunci când credincioșii se mută la casă nouă, la cererea oamenilor. Aceasta poate fi folosită de către elevi, dimineața, pentru a le lumina mintea, celor ce suferă de anumite boli, aceștia trebuie să își stropească rănile și hainele, în locurile în care se simte durerea.

Casele pot fi și ele stropite cu agheasma mica pentru a alunga duhurile rele. Unii oameni sunt obișnuiți să își stropească animalele și grajdurile acestora cu apa sfințită pentru a le proteja de boli.

Citește și: Câte zile nu se spală rufe după Bobotează, ziua în care se sfințesc apele. Tradiții și superstiții de Bobotează 2022

Surse: timpul.md, stitidinlume.ro

 

Taguri: