Calendar Ortodox 7 decembrie 2023: Soborul Sf Ioan Botezătorul, sărbătoare cu cruce roșie. Rugăciunea pentru mare ajutor și sănătate se rostește de Sf Ion 2023

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 07 ian 2023, 09:35

Soborul Sfântului Ioan Botezătorul. Sărbătoare cu cruce roșie în calendarul creștin

Sursa: ziarullumina.ro

Sărbătoare sâmbătă cu cruce roșie în calendar ortodox 7 decembrie 2023. Soborul Sf Ioan Botezătorul sau Sf Ion 2023 este cinstit de românii ortodocși la această dată.

Soborul Sf Ioan Botezătorul sau Sf Ion 2023, sărbătoare cu cruce roșie în calendar ortodox 2023. Predicator și botezător pe malurile râului Iordan, înainte-mergătorul, vestitorul și botezătorul lui Iisus, Sfântul Ioan Botezătorul este cinstit în fiecare an în calendarul ortodox  pe data de 7 ianuarie, la o zi după Botezul Domnului sau  Boboteaza  . 

Rugăciunea pentru mare ajutor și sănătate pe care este bine să o rostească toți creștinii sâmbătă, de Sf Ion 2023 

Citește și: Sfântul Ion 2023, tradiții și obiceiuri. Ce este bine să faci pe 7 ianuarie, de sărbătoarea Sf Ioan Botezătorul

Sf Ion 2023, sărbătoare calendar ortodox 7 decembrie 2023 

Soborul Sf Ioan Botezătorul sau Sf Ion 2023 este sărbătorit sâmbătă, potrivit calendar creștin ortodox 7 ianuarie 2023.

Sf.

Proroc Ioan Botezătorul este cinstit de Biserică a doua zi după Bobotează deoarece prin acesta s-a făcut arătarea Sfintei Treimi la momentul Botezului Domnului de la Iordan.

Misiunea pe care a avut-o Ioan Botezătorul a fost aceea de a vesti apropierea lui Mesia și de a boteza în râul Iordan pe cei care se pocăiau.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Evanghelia după Luca scrie cum Zaharia, tatăl Sf Ioan Botezătorul, umplându-se de Duh Sfânt, începe să proorocească despre Iisus iar despre Ioan astfel:  „Și tu, pruncule, vei fi chemat prooroc al Celui Prea Înalt.

Căci vei merge înaintea Domnului, ca să pregătești căile Lui, și să dai poporului Său cunoștința mântuirii, care stă în iertarea păcatelor lui; datorită marii îndurări a Dumnezeului nostru, în urma căreia ne-a cercetat Soarele care răsare din înălțime, ca să lumineze pe cei ce zac în întunerecul și în umbra morții, și să ne îndrepte picioarele pe calea păcii! 

„Mijlocitor al legii și propovăduitor al pocăinței, sfeșnic și înger Sfântul Ioan Botezătorul este proorocul care închide cartea Vechiului Testament și o deschide pe cea a Noului Testament. Cel mai mare născut din femeie, simbolul martirilor și al misionarilor, rămâne în tradiția Bisericii ca Mergătorul-înainte al lui Hristos, cel care Îl prezintă lumii pe Mielul lui Dumnezeu, Răscumpărătorul păcatelor omenirii, scrie  basilica.ro  . 

Sfântul Ioan Botezătorul. Calendar creștin ortodox 6 ianuarie 2023 

Biserica Ortodoxă a consacrat 6 zile de pomenire a Sfântului Ioan Botezătorul în calendarul creștin. 

Citește și: La mulți ani de Sfântul Ion 2023: Cele mai frumoase mesaje, urări și felicitări pentru sărbătoriții zilei

Rugăciunea Sf Ioan Botezătorul. Sărbătoare cu cruce roșie 7 ianuarie 2023 

Sfinte Prorocule Ioan, Înaintemergătorule și Botezătorule al lui Hristos, neputincioasă este mintea noastră în a-ți aduce laude după cuviință. Ci destul îți este ție lauda Mântuitorului Hristos, lângă al Cărui Tron mijlocești împreună cu Preasfânta Născătoare de Dumnezeu. Pentru aceasta, îți mulțumim și cu umilință te rugăm: tinde mâna cea îngerească și risipește norul gândurilor rele care ne copleșesc pe noi. Adu pace în inimile, casele și obștile noastre. Împacă-ne cu Dumnezeu și cu aproapele nostru. Spre fapte bune ne îndeamnă și cu boldul pocăinței trezește inimile noastre ca să pricepem prețul mântuirii noastre.

Învățătorule al pocăinței, dă-ne darul străpungerii inimii și lacrimi prin care să ne curățim de păcate și sufletele noastre mai albe ca zăpada să le albim. De fărădelegi și de cei puternici ai pământului, care strică rânduiala lui Dumnezeu, scapă-ne, prin rugăciunile tale. Sfinte Ioan Înaintemergătorule, tu, despre care Scriptura spune: „Înainte de a te fi zămislit în pântece, te-am cunoscut și, înainte de a ieși din pântece, te-am sfințit și te-am rânduit proroc pentru popoare”, fii cu noi și ne luminează calea în acest veac întunecat și vrăjmaș cerului, ca, prin rugăciunile tale fiind păziți, înaintea lui Hristos, la Judecată, să dobândim partea cea de-a dreapta, împreună cu toți casnicii Săi. Amin.

Sursă: doxologia.ro