Semne care te anunță că intri în Burnout. Afectează din ce in ce mai multe persoane

Autor: Bianca Vidoi

Cum ne dăm seama că intrăm în burnout

Sursa: unsplash

Burnout-ul este recunoscut oficial de Organizația Mondială a Sănătății ca sindrom profesional asociat cu creșterea riscului de hipertensiune arterială, flutter atrial, alte boli cardiovasculare, depresie și sinucidere.

Sindromul de burnout asociază modificări afective și cognitive, poate duce la depersonalizare și o stare de epuizare copleșitoare, sentimente detașare și un sentiment de ineficiență și lipsă de realizare. Persoanele aflate in burnout își pierd total motivația și energia.

Citeste si: Rolul vitaminei D în sănătatea organismului

Semne care te anunță că intri în Burnout

Toți oamenii au momente în viața lor în care simt că nu sunt destul de buni, se simt neputincioși, supraîncărcați sau neapreciați. Acestea sunt primele semne că urmează un burnout în viața ta. Acestor simptome se mai adaugă și zilele proaste, lipsa de energie și lipsă de interes atât la muncă, cât și acasă. Acestea sunt primele semne, deoarece burnout-ul este un proces gradual, nu apar toate simptomele peste noapte, de asta trebuie să le luăm în considerare încă de la cea mai timpurii semne pentru a nu ajunge la simptomele mai grave.

Simptomele mai grave pot fi fizice: epuizare fizică aproape constantă, imunitate scăzută, boli frecvente, dureri de cap sau dureri musculare frecvente, schimbarea apetitului sau schimbarea programului de somn; emoționale: sentimente de eșec și îndoială de sine, pierderea motivației, perspectivă negativă; comportamentale: izolarea de ceilalți, amânări foarte dese pentru că persoana simte că nu mai poate face față, folosirea alimentelor, alcoolului, cafelei etc. pentru a face față îndatoririlor, îndreptarea frustrărilor asupra celorlalți.

Citeste si: Lista afecțiunilor pentru care te poți prezenta la medicul specialist fără bilet de trimitere. Anunțul făcut de CNAS

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Ce să faci dacă ești într-o perioadă de Burnout

Dacă credeți că există posibilitatea de a avea burnout, varianta cxea mai bună este de a apela la un specialist în sănătate mintală. Sunt multe tehnici pe care terapeuții le folosesc pentru a ajuta pacienții să redevină mai calmi și motivați.

La nevoie, este indicat ca terapia să fie susținută și de un tratament medicamentos, prescris de un medic psihiatru sau de un medic neurolog.

Pe termen lung, expunerea la hormonii de stres poate afecta sănătatea și poate dezvolta probleme precum: depresie, teneși, probleme digestive, boli de inimă, tulburări de somn.

Citeste si: Organizația Mondială a Sănătății se reunește de urgență din cauza numărului foarte mare de infectări cu variola maimuței. Numărul cazurilor a trecut de 10.000

 

Taguri: