Se schimbă regulile pentru salariații care au avut COVID-19. După cât timp se pot întoarce la muncă. Ordinul Ministerului Sănătății a intrat în vigoare duminică

,
reguli salariati coronavirus 2022

Reguli noi pentru salariații care se infectază cu COVID-19

[Sursa foto: canva.com]

Anunț important pentru toți salariații care au avut COVID-19. Condițiile izolării s-au schimbat în urma unui ordin emis de Ministerul Sănătății, astfel că se pot întoarce mai repede la muncă.


In articol:

Noile reguli privind izolarea au intrat în vigoare duminică, 9 ianuarie 2022, astfel că potrivit informațiilor prezentate de Ministerul Sănătății, salariații români care au fost testați pozitiv cu COVID-19 se vor putea întoarce mai devreme la muncă și fără să prezinte un test covid negativ.

După cât timp se poate întoarce la muncă o persoană care a avut COVID-19?

Conform precizărilor făcute de Ministerul Sănătății, salariații care au avut COVID-19 pot să revină la muncă mai devreme. Astfel, cei nevaccinați pot reveni la locul de muncă după zece zile de la primul test pozitiv, în timp ce persoane vaccinate se pot întoarce la muncă după 7 zile de la primul test covid pozitiv. Noile reguli au fost anunțate prin intermediul unui ordim emis de Ministerul Sănătății.

Românii se pot întoarce mai repede la muncă după ce s-au infectat cu coronaviurs și nu vor mai fi nevoiți să prezinte un test COVID-19 negativ înainte de a-și relua activitatea. Astfel, condițiile izolării au fost schimbate de autorități. Până acum, toți cei care se infectau cu coronavirus, indiferent dacă erau vaccinați sau nu, erau nevoiți să stea în carantină 14 zile.

„Pentru pacienții declarați vindecați de COVID-19 și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la data recoltării primului test pozitiv pentru persoanele nevaccinate și 7 zile de la data recoltării primului test pozitiv pentru persoanele vaccinate sau cele trecute prin boală în perioada ultimelor 180 de zile, la reintrarea în colectivitate (loc de muncă, unitate de învățământ etc.) nu este necesar aviz epidemiologic și nici solicitarea unui test negativ pentru ARN SARS-CoV-2.

Medicul de familie va declara pacientul vindecat pe baza rezultatelor monitorizării zilnice, prin consultația medicală la distanță, considerând drept criterii de vindecare absența manifestărilor clinice pe parcursul perioadei de monitorizare, dar nu mai devreme de sfârșitul celor 10 zile de monitorizare pentru persoanele nevaccinate și 7 zile de monitorizare pentru persoanele vaccinate sau cele trecute prin boală în perioada ultimelor 180 de zile. Starea de vindecat va fi comunicată în scris prin scrisoare medicală transmisă prin utilizarea mijloacelor de comunicare electronică la distanță direcției de sănătate publică județene/a municipiului București, care are obligația introducerii statutului de vindecat în platforma Corona Forms în decurs de 24 de ore de la primirea scrisorii.”, se arată în ordinul emis de Ministerul Sănătății, conform legislatie.just.ro.

reguli salariati coronavirus 2022

Salariații confirmați cu COVID-19 se pot întoarce mai devreme la muncă

[Sursa foto: unsplash]

Citeste si: Bilanț coronavirus 11 ianuarie 2022: Numărul cazurilor noi explodează! Și decesele cresc serios!

Ce se întâmplă dacă angajatul este testat pozitiv cu COVID-19 după revenirea la locul de muncă?

Chiar dacă angajații nu mai sunt obligați să prezinte un test covid negativ în momentul în care revin la muncă, pot exista companii care să își testeze angajații, suportând costul testelor. În cazul în care un angajat este testat pozitiv cu COVID-19 în intervalul de 180 de zile de la primul test pozitiv, oridinul Ministerului Sănătății prevede ca testul să nu fie considerat o nouă infecție. Excepție fac doar situațiile în care persoana testată pozitiv prezintă și simptome de boală.

Autoritățile au precizat că în momentul în care se întorc la locul de muncă, angajații sunt obigați să poarte masca de protecție, fie cea medicală, fie de tip FFP2, dacă nu se află singuri în birou. În continuare vor fi respectate toate normele de igienă pentru a preveni infectarea cu noul coronavirus. 

reguli salariati coronavirus 2022

Masca medicală sau de tip FFP2, obligatorie pentru angajații care nu sunt singuri în birou

[Sursa foto: unsplash]

Citeste si: Vaccinarea contra Covid la copiii între 5 și 11 ani: Ajung primele doze! Când vor începe vaccinările

 

Citește-ne pe

Citește și:

Apel către agenţiile de turism: „Nu mai vindeţi turiştilor cel mai toxic produs pentru Delta Dunării“

Românii care nu completează corect formularul digital de intrare în țară riscă amenzi uriașe! Cum se completează corect

China are nevoie de cărbune rusesc, Moscova are nevoie de noi clienți (analiză)

Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei

Se actualizează automat certificatul digital Covid dacă am făcut doza booster? Răspunsul autorităților

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies