Scenariul prin care Mario Iorgulescu ar putea scăpa de condamnarea de 13 ani de închisoare: Judecătorii au decis amânarea procesului

Autor: Andrei Costanda
Actualizat: 23 mai 2024, 21:06

Mario Iorgulescu ar putea scăpa de condamnarea de 13 ani de închisoare.

Mario Iorgulescu așteaptă decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție privind anularea condamnării de 13 ani pentru omor, după ce a provocat un accident mortal în 2019, în timp ce se afla sub influența alcoolului și a drogurilor.

Astăzi, joi, 23 mai, Mario Iorgulescu aștepta cu sufletul la gură decizia magistraților de la Înalta Curte de Casație și Justiție, care ar fi putut să-i schimbe radical soarta. Condamnat la 13 ani de închisoare pentru omor, după ce a provocat un accident mortal în timp ce se afla sub influența alcoolului și a drogurilor, Iorgulescu speră ca sentința să fie anulată.

Mario Iorgulescu a fugit în Italia

În toamna anului 2019, un eveniment tragic avea să schimbe viețile multor persoane. Mario Iorgulescu, fiul președintelui Ligii Profesioniste de Fotbal, s-a urcat la volan în stare de ebrietate și sub influența drogurilor, provocând un accident rutier cumplit. În urma acestui incident, Dani Vicol, un tânăr de 24 de ani și tată a doi copii, și-a pierdut viața.

Imediat după accident, Iorgulescu a fost scos din țară de către părinții săi și dus în Italia, unde a fost internat într-o clinică medicală privată.

Procesul său a durat patru ani, la finalul cărora a fost condamnat definitiv la 13 ani de închisoare. Însă, avocații săi au continuat să lupte pentru eliberarea acestuia, folosind toate căile legale disponibile.

O nouă înfățișare din cadrul procesului lui Mario Iorgulescu a avut loc joi, pe 23 mai, în absența fiului președintelui LPF, care se află în Italia, unde susține că este internat într-o clinică pentru a-și trata presupusele probleme psihice.

Cu toate acestea, joi nu a fost luată vreo decizie finală, ci judecătorii au hotărât ca procesul să fie amânat pentru data de 20 iunie.

Citește și: Greșeala care i-a adus sfârșitul lui Erik, băiatul mort în accidentul din Bistrița. Ce au găsit polițiștii în mașina în care mai erau 7 tineri

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Citește și: Detaliul controversat ce a atras atenția la pomenirea de 40 de zile a lui Mădălin Păduran: ,,Ne-ai rupt inimile în bucăți”. Imagini copleșitoare de la mormântul tânărului

Cele trei variante disponibile pentru Mario Iorgulescu

Pentru Mario Iorgulescu, există trei variante, în funcție de decizia pe care o va lua Înalta Curte de Casație și Justiție.

Prima variantă este ca ÎCCJ să respingă recursul, caz în care Mario Iorgulescu ar trebui să-și execute pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. A doua variantă este ca apelul să fie admis, ceea ce ar însemna că Mario Iorgulescu ar putea fi achitat sau dosarul ar putea fi trimis spre rejudecare.

Apărătorii lui Mario Iorgulescu susțin că pedeapsa aplicată nu a fost corect încadrată legal.

Potrivit acestora, un accident rutier, chiar și unul mortal, nu ar trebui să fie judecat ca un omor. Ei argumentează că pedeapsa a fost stabilită în limite speciale, diferite de cele prevăzute de lege pentru astfel de cazuri.

Dacă Înalta Curte va accepta recursul în casație, acest caz ar putea să stabilească un precedent în justiția românească. Ar putea fi pentru prima dată când o condamnare definitivă, aplicată unui fugar, este desființată.

Contextul în care se află acum Mario Iorgulescu este extrem de tensionat. Familia lui Dani Vicol așteaptă, de asemenea, această decizie cu speranța că justiția va face dreptate pentru pierderea suferită. Pe de altă parte, Iorgulescu și avocații săi speră la o rejudecare care să-i ofere o pedeapsă mai blândă.

În cazul unei decizii favorabile pentru Mario Iorgulescu, dosarul său va reveni pe masa judecătorilor pentru reexaminare. În caz contrar, tânărul va trebui să își ispășească pedeapsa de 13 ani de închisoare, confirmată deja de instanțele anterioare.