Scade ajutorul de înmormântare! Câți bani primesc familiile de la stat

,

Din data de 12 martie, suma oferită de stat ca ajutorul de deces va fi mai mică, comparativ cu 2020.


In articol:
Au fost anunțate noi tăieri în ceea ce privește banii oferiți de stat ca ajutor social. Vor apărea modificări la Legea bugetului şi asigurărilor sociale de stat, începând cu 12 martie.
Astfel, în acest an, ajutorul de deces va fi redus cu aproape 50 de lei, față de suma oferită de către stat ca ajutor de înmormântare în 2020.

Mai puţini bani de la stat, pentru ajutorul de deces

Ajutorul de înmormântare se va reduce de la 5.429 de lei, cât era în 2020, la 5.380 de lei. În cazul decesului unei persoane asigurate în sistemul public de pensii, ajutorul de deces care se acordă este de 5.380 de lei. Persoanele asigurate în sistemul public sunt salariații, în principal, dar și pensionarii.

Pentru persoanele neasigurate, ajutorul de deces oferit rudelor va fi de 2.690 de lei, începând cu 12 martie 2021. Suma este mai mică decât cea oferită în 2020, de 2.715 lei, potrivit romaniatv.net.

„Cuantumul ajutorului de deces se stabilește anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat și nu poate fi mai mic decât valoarea câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat”, potrivit Legii 263/2010.

Salarial mediu brut pentru 2021 este de 5.380 de lei, prin urmare, ajutorul de deces va avea același cuantum.

Citeste si: Indemnizații pentru persoane cu handicap, veterani și văduve în 2021. Cât sunt și cum se aprobă

Cine poate cere ajutorul de înmormântare

Ajutorul de înmormântare poate fi cerut de o singură persoană, care poate dovedi că a suportat cheltuielile de înmormântare (soțul supraviețuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul sau oricare altă persoană care face dovada).

Dovadacheltuielilor se face prin mai multe mijloace admise de lege (chitanțe sau bonuri fiscale).

Legea 263/2010 mai prevede că ajutorul se poate cere și dacă este vorba de decesul unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului, care nu figura ca asigurat sau pensionar în evidențele autorităților. Atunci, ajutorul este stabilit la jumătate din cuantumul dat pentru moartea unui asigurat sau a unui pensionar, conform  avocatnet.ro. 

Potrivit legii, sunt considerați membrii ai familiei:

 • soțul;
 • copiii proprii, copiii adoptați, copiii aflați în plasament familial sau cei încredințați spre creștere și educare familiei, în vârstă de până la 18 ani sau, dacă își continuă studiile, până la terminarea acestora, fără a depăși vârsta de 26 de ani, precum și copiii incapabili de muncă, indiferent de vârstă, dacă și-au pierdut capacitatea de muncă înaintea vârstelor menționate;
 • părinții și bunicii oricăruia dintre soți.

Citeste si: Ajutor de deces 2021. Câți bani primesc de la stat familile pentru o înmormântare

Acte pentru acordarea ajutorului de deces

Pentru eliberarea ajutorului de deces trebuie depuse următoarele acte:

 • cerere pentru acordarea ajutorului de deces( anexa nr. 11);
 • certificat de deces (original şi copie);
 • act de identitate al solicitantului (original şi copie);
 • acte de stare civilă ale solicitantului, din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau, după caz, actul care atestă calitatea de tutore, curator, mandatar (original şi copie);
 • dovada că solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces (original şi copie);
 • act medical emis sau vizat de medicul expert al asigurărilor sociale, prin care se atestă boala care l-a făcut inapt şi data ivirii acesteia, în cazul copilului inapt în vârstă de peste 18 ani (original);
 • adeverinţă care să certifice că, la data decesului, membrul de familie cu vârsta cuprinsă între 18 şi 26 de ani urma o formă de învăţământ organizată potrivit legii (original).

Citeste si: Care este valoarea ajutorului social în 2021 și care sunt persoanele care au acest drept

 • adeverință eliberată de angajator din care să rezulte că persoana decedată avea calitatea de asigurat la data decesului, respectiv extras din REVISAL, după caz.
 • dovada că membrul de familie nu era asigurat sau pensionar se face prin declaraţie pe propria răspundere a celui care solicită ajutorul de deces, dupa caz.

Citeste si: Doliu în România! A murit o mare actriță!

 

Citește-ne pe
Citește și:

“Pensiile și alocațiile cresc de la 1 martie 2021”. Amendamentele PSD la proiectul bugetului

Dovezi că actul de justiție în R. Moldova este grav afectat. Un nou scandal în care este vizat Procurorul General: Un vicepreședinte de judecătorie îl acuză

Cu cât o plătește Kanal D pe Raluca Dumitru ca să participe la Survivor România? Antena Stars o plătea cu mult mai mai puțin

Cum se calculează pensiile militare în 2021. În funcție de vechime, spor și grad de risc

Indemnizații pentru persoane cu handicap, veterani și văduve în 2021. Cât sunt și cum se aprobă

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies