Sarbatoare, vineri, 30 iulie 2021: Ce mari Sfinti sunt pomeniti in biserica ortodoxa astazi! Nu uitati sa spuneti "La mulți ani!" sarbatoritilor!

Author: Ana Filip
Actualizat: 28 iul 2022, 21:45
Sfintii Apostoli Sila, Silvan, Crescent, Epenetos si Andronic sunt praznuiti pe 30 iulie alaturi de Sfantul Mucenic Valentin, episcopul Umbriei
Sursa: doxologia.ro

Biserica Ortodoxa praznuieste pe 30 iulie, sase Sfinti importanti care au marcat religia crestina in vremuri stravechi.

In fiecare an la data de 30 iulie, credinciosii ortodocsi praznuiesc sase sarbatori importante ale Sfantului Valentin precum si ale Sfintilor Apostoli Sila, Silvan, Crescent, Epenetos si Andronic. In acest an praznicele se vor cinsti intr-o zi de vineri, inainte cu o zi Lasatul secului pentru Postul Adormirii Maicii Domnului, care are loc pe data de 31 iulie, urmand ca incepand cu 1 august sa intra, in Postul Adormirii Fecioarei Maria.

Sarbatoare, vineri, 30 iulie 2021: Cine a fost Sfantul Mucenic Valentin, episcopul Umbriei

Potrivit crestinotodox.ro, Sfantul Mucenic Valentin, episcopul Umbriei, a fost un mare aparator al valorilor familiei crestine, precum si al moralei crestine. Acesta a fost martirizat la Roma in a doua jumatate a secolului al treilea dupa Hristos si a fost consemnat in Biserica lui Hristos ca mare facator de minuni, deoarece avea mare har in vindecarea celor bolnavi si totodata a ramas considerat drept sfantul ocrotitor al iubirii si moralei crestine si al familiei.

In fiecare an in ziua in care este praznuit fantul Mucenic Valentin, credinciosii ortodocsi pot merge sa ii cinsteasca si sa se roage Sfintelor sale Moaste, din biserica Delea Noua, din Bucuresti, acolo unde se afla racla cu o mica parte din sfintele moaste.

Citeste si: CALENDAR creștin ortodox iulie 2021. Ce sărbători religioase sunt în luna iulie 2021?

In ceea ce ii priveste pe ceilalti cinci Sfinti ce sunt pomeniti in ziua de 30 iulie, acestia au facut parte din cei 70 de Apostoli ai lui Hristos.
Sfantul Sila a fost hirotonit episcop al Corintului. Acesta a fost trimis de la Iersualim in Antiohia, impreuna cu Pavel si Barnaba, pentru a clarifica disputa legata de taierea imprejur: mai precis daca aceast obicei tine sau nu de religia crestina a lui Hristos.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Sfantul Silvan a fost numit episcop al Tesalonicului si a patimit multe torturi si chinuri pana la moartea sa.
Sfantul Crescent a vietuit mult timp i prejma Sfantului Apostol Pavel, iar apoi a fost numit Episcop in Galatia si misionar in Galia, unde a trecut la cele vesnice ca un mare mucenic pentru apararea religiei crestine.

Sfantul Epenetos a ramas consmnat in Epistola catre Romani a Sfantului Apostol Pavel si a fost numit Episcop in Cartagina.
Sfantul Andronic, numit Episcop al Pannoniei si a propovaduti ulterior credinta si invataturile lui Hristos in Italia.

Citeste si: CÂND începe postul Sfintei Mării 2021? Vezi când se intră în post și cât ține postul Sfintei Mării