Sarbatoare, joi, 29 iulie 2021. Ce mare Sfant facator de minuni este praznuit in aceasta zi? Iata rugaciunea care poate fi rostita!

,
sarbatoare 29 iulie 2021
Calendar ortodox, 29 iulie 2021, cinstirea Sfantului Mucenic Calinic [Sursa foto: doxologia.ro]

Joi, 29 iulie 2021 credinciosii ortodocsi sarbatoresc in aceasta zi un mare Sfant, facator de minuni, care a ars in flacari pentru credinta in Dumnezeu.


In articol:

Potrivit calendarul crestin-ortodox, in fiecare an la data de 29 iulie crestinii ortodocsi il praznuiesc pe Sfantul Mucenic Calinic, mare facator de minuni, cel care si-a dat sufletul in mainile Domnului in timp ce a fost aruncat in flacari.

Tot in aceasta zi sunt pomeniti si Sfanta Mucenita Teodota, impreuna cu fiii sai; Sfantul Mucenic Mamant; Sfantul Mucenic Vasilisc; Sfantul Constantin, patriarhul Constantinopolului; Sfantul Ioan ostasul; Sfintii Mucenici Veniamin si Virie; Sfantul Mucenic Eustatie din Mtskheta. In anul 2021, praznicele au picat intr-o zi de joi, in a sasea saptamana dupa Rusalii sau Pogorarea Duhului Sfant.

Sarbatoare, joi, 29 iulie 2021. Cine a fost Sfantul Calinic

Conform crestinortodox.ro, Sfantul Calinic s-a nascut in cetatea Cilicia. In anul 290 dupa Hristos, in timp ce se afla in cetatea Ancira din Galatia, Sfantul Calinic a fost capturat de pagani si dus in fata conducatorului cetatii, care i-a cerut sa se lepede de credinta crestina si sa creada in zeitati. Insa Sfantul Calinic i-a replicat ca nu se teme si ca va infrunta orice chin pentru a-si pastra credinta in Dumnezeu.

"Mie dorit imi este a suferi pentru Domnul meu, precum ii este painea celui flamand.", a spus Sfantul Mucenic Calinic.

Sfantul Calinic a fost supus unor chinuri grele, i-au fost puse incaltari din fier, care aveau cuie in interior si a fost fugarit in cetatea Gangra. Insa Calinic mergea ca si cum nu simtea durerea din ranirea picioarelor si in timp ce fugea acesta canta psalmul lui David: "Asteptand, am asteptat pe Domnul, si a cautat la mine si a auzit rugaciunea mea.

Si m-a scos din groapa patimilor si din tina noroiului, si a pus pe piatra picioarele mele si a indreptat pasii mei". Traditia crestina spune ca in timp ce era dus spre executie i s-a facut sete, iar Dumnezeu i-a daruit apa dintr-o stanca si izvorul respectiv n-a incetat, spre pomenirea minunii lui Dumnezeu.

sarbatoare 29 iulie 2021
Sfantul Calinic este praznuit in fiecare an pe 29 iulie [Sursa foto: doxologia.ro]

In cele din urma, Sfantul Calinic a fost aruncat in flacari, unde si-a dat sufletul in mainile lui Dumnezeu, insa mai tarziu cei care l-au persecutat i-au decoperit trupul neatins de foc.

Citeste si: CALENDAR creștin ortodox august 2021. Lista celor mai importante sărbători religioase din luna august 2021

Canon de rugaciune catre Sfantul Mucenic Calinic

Troparul Sfantului Mucenic Calinic, glasul al 4-lea:

"Mucenicul Tău, Doamne, Calinic, întru nevoinţa sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Cântarea 1, glasul al 4-lea.
Armele lui Faraon şi puterea lui le-a aruncat în mare Cel Tare întru războaie; să-I cântăm cântare nouă, căci cu slavă S-a preaslăvit.
Stih: Sfinte Mucenice Calinic, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Punându-te pe căruţă înţelegătoare, cu adevărat ai înecat cetele egipteanului celui înţelegător, în Marea Roşie cea din sângiuirile tale, Sfinte Calinic, Lauda mucenicilor.
Stih: Sfinte Mucenice Calinic, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Cu dumnezeiască haină îmbrăcându-te, înţelepte, te-ai dezbrăcat de podoaba cea pământească şi ai alergat în privelişte şi în chip vădit şi pe vrăjmaşul l-ai biruit, preafericite.
Stih: Sfinte Mucenice Calinic, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Prin legăturile chinurilor tale dezlegând măiestriile cele cu multe împletituri ale vrăjmaşului, l-ai trântit la pământ, ca pe un neputincios şi l-ai sfărâmat cu picioarele tale, Sfinte Calinic.
Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.
Pe tine, pe care te-a văzut mai înainte ceata proorocilor ca o Uşă Cerească şi ca un Rug Nears, te cunoaştem, Maică Fecioară Curată, căci ai născut pe Dumnezeu.", potrivit doxologia.ro

Citeste si: Postul Sfintei Mării 2021. Ce alimente nu ai voie să consumi și când se mănâncă pește în postul Sfintei Mării?

 

 

Citește-ne pe
Citește și:

Sarbatoare importanta in calendarul ortodox, miercuri, 28 iulie 2021. Ce SFINTI sunt cinstiti in aceasta zi?

VIDEO| Angela Merkel îi îndeamnă pe germani să-l voteze pe Armin Laschet pentru ca ţara 'să rămână stabilă'

DEZASTRU! S-a aflat adevărul despre ce le-a făcut Toni Iuruc primelor două soții. Familia Simonei Halep devine îngrijorată

CALENDAR creștin ortodox august 2021. Lista celor mai importante sărbători religioase din luna august 2021

CÂND începe postul Sfintei Mării 2021? Vezi când se intră în post și cât ține postul Sfintei Mării

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies