Sarbatoare importanta in calendarul ortodox, miercuri, 28 iulie 2021. Ce SFINTI sunt cinstiti in aceasta zi?

Author: Ana Filip
Actualizat: 28 iul 2022, 15:40
Calendar ortodox 28 iulie 2021. Sfintii Prohor, Nicanor, Timon si Parmena
Sursa: doxologia.ro

Crestinii ortodocsi praznuiesc miercuri, 28 iulie 2021, patru mari Sfinti importanti.

In calendarul crestin-ortodox, in data de 28 iulie in fiecare an este consemnata sarbatoare Sfintilor Prohor, Nicanor, Timon si Parmena. Si tot in aceasta zi mai sunt pomeniti si Sfantul Mucenic Eustatie din Ancira; Sfantul Acachie cel Nou; Sfanta Mucenita Drosis; Cuvioasa Irina din Capadocia; Cuviosul Pavel, intemeietorul Manastirii Xiropotamu, din Sfantul Munte Athos. In 2021, aceste praznice au picat intr-o zi de miercuri, in cea de-a sasea saptamana dupa Rusalii, cand credinciosii postesc si se pot ruga acestor Sfinti.

Si totodata vor putea transmite urari tuturor celor care poarta aceste nume de sfinti.

Sarbatoare miercuri, 28 iulie 2021. Repere din viata Sfintilor Prohor, Nicanor, Timon si Parmena

Potrivit crestinortodox.ro, Sfintii Prohor, Nicanor, Timon si Parmena sunt considerati ca fiind printre primii cei sapte diaconi ai Bisericii. Dovada care atesta hirotonirea lor in gradul de diacon este mentionata in lucrarea Faptele Apostolilor (6,1-6).

Pe langa cei patru diaconi se alaturi si cei trei: Sfintii Stefan, Filip si Nicolae. Acestia din urma nu sunt pomeniti impreuna cu ceilalti patru deoarece fiecare dintre ei sunt pomeniti separat in calendarul crestin-ortodox. Astfel, Sfantul Stefan este praznuit pe 27 decembrie. Sfantul Nicolae nu se numara printre ei deoarece a cazut in erezie, iar Sfantul Filip este pomenit in data de 11 octombrie, in fiecare an. Biserica Ortodoxa a consemnat si faptul ca Sfantul Prohor a fost hirotonit Episcop in cetatea Nicomidia si a vietuit o vreme in preajma Sfantului Ioan.

Citeste si: CALENDAR creștin ortodox iulie 2021. Ce sărbători religioase sunt în luna iulie 2021?

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

 

Sfantul Nicanor a primit harul muceniciei sale in ziua in care Sfantul Stefan a fost ucis. Sfantul Timon a fost Episcop in Bastoria, in Arabia si a murit rastignit.

Iar Sfantul Parmena a propovaduit Evanghelia Domnului in Macedonia si a trecut la cele vesnice ca mucenic, undeva in preajma sfarsitului domniei imparatului Traian (98-117).

Citeste si: CÂND începe postul Sfintei Mării 2021? Vezi când se intră în post și cât ține postul Sfintei Mării