În urmă cu ceva timp s-a luat decizia ca rugăciunea „Tatăl nostru” să fie modificată, iar acum măsura a intrat în vigoare. Ce parte a rugăciunii a fost schimbată?
In articol:
Ce verset al rugăciunii „Tatăl nostru” a fost actualizat?
Decizia de a schimba textul rugăciunii „Tatăl nostru” aparține Bisericii Catolice, astfel că măsura se va aplica doar în cazul slujbelor catolice și va intra în vigoare pe 29 noiembrie, atunci când începe noul an liturgic după ritul roman sau latin.
Versetul pe care Biserica Catolică a considerat că trebuie să îl actualizeze este „nu ne duce în ispită”, care începând de acum va deveni „nu ne abandona ispitei”.
În urmă cu doi ani, reprezentanţii Conferinţei episcopale italiene au anunțat că urmează ca rugăciunea „Tatăl nostru” să fie modificată. La acel moment, Papa Francisc a precizat că este necesar ca această rugăciune, rostită de majoritatea credicioșilor, să fie actualizată, având în vedere că în forma sa inițială poate induce ideea că Dumnezeu este cel care îl conduce pe om în păcat, lucru care nu este adevărat.
Papa Francisc a explicat de ce rugăciunea Tatăl nostru trebuie modificată[Sursa foto: Facebook]
„ "Nu mă lăsa să cad în ispită" este mai potrivit, pentru că omul este cel care cade în păcat şi nu Dumnezeu este cel care îl conduce spre păcat. Un părinte nu face un asemenea lucru, un părinte te ajută să te ridici imediat.”, spunea Papa Francisc într-o declarație mai veche, potrivit adevarul.ro .
Astfel, forma actualizată a rugăciunii „Tatăl nostru” va putea fi auzită începând cu data de 29 noiembrie 2020 în toate eparhiile italiene, însă în celelalte biserici, măsura va putea fi adoptată până la sărbătoarea Paștelui din 2021.
„Tatăl nostru” este rugăciunea care stă la baza creştinătăţii, aceasta fiind rostită atât de către credincioșii catolici, cât și de cei ortodocși.