Calendar ortodox 23 noiembrie 2020: Sarbatoare importanta pentru crestini! Iata ce mare Sfant este sarbatorit astazi!

,
 Sfantul Cuvios Antonie de la Iezeru Valcea.
Sfantul Cuvios Antonie de la Iezeru Valcea este sabatorit la 23 noiembrie.

Pe data de 23 noiembrie Biserica Ortodoxa il preznuieste pe Sfantul Cuvios Antonie de la Iezeru Valcea.


In articol:

Sfantul Cuvios Antonie de la Iezeru Valcea este cinstit pe data de 23 noiembrie in calendarul crestin-ortodox. Si pentru ca ne afla deja in Postul Craciunului, Biserica Ortodoxa a decis ca astazi, credinciosii sa aiba dezlegare la peste.

Sfantul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcea, ale carui Sfinte Moaste sunt cinstite in biserica Schitului Iezer, este unul dintre sfintii romani care au trait in pustiu si s-au sfintit pe pamantul natal. Locul in care s-a sfintit Cuviosul Antonie se afla la poalele Muntilor Capatanii, la cativa kilometri de statiunea Olanesti, langa Schitul Iezer, in judetul Valcea.

Cine a fost Sfantul Cuvios Antonie de la Iezeru Valcea

Sfantul Antonie a trait in timpul domniei voievodului Matei Basarab si a domnitorului Constantin Brancoveanu. Desi initial s-a spus despre el ca ar fi un aroman, originar din orasul Ianina, din Grecia, din cercetarile ulterioare, acesta venea dintr-o familie de crestini din satele Olteniei.

Cuviosul Antonie a crescut inca de mic cu dragoste si frica de Dumnezeu, inconjurat de manastiri, schituri si sihastri. Astfel, cand a ajuns la varsta potrivita, sfantul a intrat in obstea calugarilor de la Schitul Iezer, unde a trait vreme de mai multi ani.

"Cuviosul Antonie este un margaritar de mult pret, al plaiurilor valcene", spunea Parintele Ghelasie de la Frasinei.

Dorind sa se isi desavarseasca viata monahala, acesta a cerut binecuvantare Episcopului locului, Ilarion, de al acea vreme sa mearga la Sfantul Munte Athos, insa nu a primit binecavantarea si Cuviosul Antonie s-a retras la cativa kilometri de schitul Iezeru, in muntele cu acelasi nume, unde si-a gasit adapost intr-o pestera. Loc ce i-a devenit chilie si loc de reculegere.

 Sfantul Cuvios Antonie de la Iezeru Valcea
Sfantul Cuvios Antonie de la Iezeru Valcea a fost trecut in randul Sfintilor in anul 1992.

Nemultumit ca nu avea un loc anume randuit pentru rugaciune, a inceput sa sape alaturi un mic paraclis in stanca, largind stanca in asa fel incat sa poata face din ea un lacas de inchinare si de preamarire a lui Dumnezeu. Terminand aceasta bisericuta, i-a pus o catapeteasma si icoane, inzestrand-o cu cele necesare savarsirii dumnezeiestilor slujbe. Si mai tarziu acest locas a fost sfintit. Cuviosul Antonie a locuit in sihastrie 28 ani si a trait in total 92 ani. Trecerea Sa la viata vesnica a fost in 23 noiembrie 1719.

Tinand seama de viata si nevointele sale, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a hotarat la 20 iunie 1992, ca el sa fie asezat in randul Sfintilor.

Citeste si: Pe ce data pica Sf. Andrei si cate zile libere vor avea romanii anul acesta

 

 

Citește-ne pe
Citește și:

Postul Crăciunului 2020. 5 lucruri pe care nu trebuie să le faci până pe 24 decembrie

Chirurgia robotică – chirurgie minim invazivă la gradul superlativ

Oana Zăvoranu l-a făcut de râs pe celebrul Cove de la Pro Tv în întreaga țară! Ce făcea acesta în pat. Querida nu mai are limite

Calendar ortodox 18 noiembrie. Ce sărbătoare este astăzi! Rugăciune specială a soțiilor

Acatistul Sfântului Mina. Ce spune, de fapt, acesta și care este rezumatul

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies