Marcel Ciolacu, premierul României, a anunțat vineri, la Baia Mare, că țara va introduce salariul minim la nivel european începând cu 15 noiembrie.
România se aliniază standardelor europene
Această măsură face parte dintr-o inițiativă mai amplă a Uniunii Europene de a standardiza remunerația pentru aceeași muncă pe întreg continentul, oferind astfel o mai mare echitate salarială.
„Între timp, la nivel european, familia social-democrată, prin comisarul Schmit, social-democrat, comisar pe muncă, a venit și avem de aplicat salariul minim european.
Prim-ministrul a subliniat importanța acestei măsuri în contextul european, afirmând că este crucial ca România să urmeze standardele stabilite la nivelul Uniunii Europene pentru a asigura o remunerare echitabilă pentru toți muncitorii.
În ceea ce privește sectoarele specifice, precum agricultura și construcțiile, premierul a menționat că salariul minim în aceste domenii este deja mai mare și nu a existat o solicitare de creștere. Acest lucru sugerează că noile reglementări vor avea un impact mai pronunțat în alte sectoare ale economiei unde salariile sunt mai mici.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Citește și: Tragedie în Gorj: Un bărbat de 66 de ani pe trotinetă electrică a fost lovit mortal de un microbuz
Marcel Ciolacu a anunțat o nouă lege a salarizării
De asemenea, Marcel Ciolacu a anunțat că, de anul viitor, România va avea o nouă lege a salarizării care va fi realizată în paralel cu reforma fiscală, reorganizarea administrativă și o reformă în sistemul bugetar.
„Categoric, de anul viitor. Va fi o dezbatere, este jalon în PNRR, este în cererea de plată numărul patru”, a spus Ciolacu. El a explicat că aceste măsuri sunt esențiale pentru a asigura sustenabilitatea și predictibilitatea economică a țării.
Premierul a subliniat că este important ca aceste reforme să fie realizate în mod coerent și coordonat, pentru a evita deciziile „emoționale” care ar putea pune în pericol stabilitatea economică a țării.
„S-a dus vremea când luam decizii emoționale pe colțul mesei”, a afirmat Ciolacu, subliniind că România are nevoie de o viziune pe termen lung pentru a asigura dezvoltarea sustenabilă.
Salariul minim european va fi calculat ca jumătate din salariul mediu brut pe economie. De la 1 iulie, salariul minim pe economie în România va crește de la 3.300 de lei la 3.700 de lei brut, ceea ce va însemna că românii vor câștiga în mână puțin peste 2.300 de lei net. Această formulă de calcul ia în considerare productivitatea muncii la nivel național și inflația, asigurând astfel o ajustare echitabilă a salariilor în funcție de condițiile economice.