Cum poti recupera mai repede permisul de conducere suspendat?

Potrivit platformei cumsa.ro, cei carora li s-a suspendat permisul de conducere pentru o perioada de 60 sau 90 de zile, au posibilitatea de a-l recupera mai repede. Doar soferii cu minimum un an vechime, care in ultimii 3 ani nu au mai sustinut acest test si care nu au avut abateri in ultimii 2 ani, au acces la aceasta optiune.

Examenul este gratuit si poate fi sustinut de mai multe ori. Testul trebuie sa aiba loc in resedinta de judet unde a fost emis permisul de conducere. Dupa finalizarea examenului, actele vor fi trimise la IPJ-ul pe raza caruia s-a savarsit fapta.

Acest examen poate fi sustinut doar in primele 30 de zile de la suspendarea carnetului auto, mai exact 45 de zile daca se adauga si perioada de valabilitate a dovezii de circulatie.

Dupa sustinerea si promovarea examenului perioada de suspendare se reduce la 30 de zile.

Conditii pentru susținerea examenului, care permite redobandirea mai rapida a permisului

 • Ai fost declarat admis la testul de verificare a cunoasterii regulilor de circulatie
 • Permisul de conducere a fost obtinut cu cel putin un an inainte de savarsirea faptei
 • In ultimii 3 ani de la savarsirea faptei pentru care se solicita reducerea perioadei de suspendare, nu ai mai beneficiat de
  o astfel de masura
 • In ultimii 2 ani de la constatarea contraventiei, nu ai mai avut suspendat exercitarea dreptului de a conduce autovehicule sau tramvaie

Citeste si: Amenda permis expirat. Cat iti iei amenda daca esti prins ca circuli cu permisul expirat

Actele necesare pentru redobandirea permisului

Pentru reducerea perioadei de suspendare a carnetului auto cu 30 de zile sunt necesare următoarele acte:

 • Copie dupa dovada de conducere fata/verso (pe verso va fi completata de polititst cu admiterea la examenul pentru redobandire permis)
 • Copie carte de identitate
 • Copie dupa procesul verbal
 • Dovada pentru plata amenzii primite
 • Cerere tip, in care se solicita reducerea perioadei de suspendare

Aceste documente se depun la ghiseu pentru analizare si aprobare.

Procesul de validare a dosarului poate dura de la o saptamana pana la o luna. Permisul de conducere poate fi ridicat doar cu dovada de conducere si cartea de identitate.

Citeste si: Acte și documente necesare schimbării permisului auto în 2021

Faptele pentru care este posibila reducerea perioadei de suspendare la 30 de zile

Perioada de suspendare se poate reduce la 30 de zile de la 60 sau 90 de zile, insa, doar in anumite cazuri speciale si cererea specifica a titularului.

Faptele pentru care este admisa reducerea perioadei de suspendare sunt:

 • Nerespectarea regulilor privind prioritatea la trecere, depasire sau trecerea la culoarea rosie a semaforului, daca prin aceasta s-a produs un accident de circulatie din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale (de la 60 la 30 de zile)
 • Nerespectarea regulilor de circulatie la trecerea unei coloane oficiale sau intercalarea intr-o astfel de coloana (de la 60 la 30 de zile)
 • Nerespectarea interdictiei temporare de circulatie instituite pe un anumit segment de drum public (de la 60 la 30 de zile)
 • Circulatie pe sens opus, cu exceptia cazurilor in care soferul efectureaza regulamentar o manevra de depasire (de la 60 la 30 de zile)
 • Conducerea sub influenta bauturilor alcoolice, atunci cand fapta nu constituie, potrivit legii, infractiune (de la 90 la 30 de zile)
 • Cand fapta conducatorului de autovehicul sau trambai a fost urmarita ca infractiune contra sigurantei circulatiei pe drumurile publice si procurorul sau instanta de judecata a dispus clasarea in conditiile art. 16 alin. (1), teza a II-a din Codul de procedura penala, renuntarea la urmarirea penala, renuntarea la aplicarea pedepsei sau amanarea aplicarii pedepsei daca nu a fost dispusa obligatia prevazuta la art. 85 alin. (2) lit. g) din Codul penal (de la 90 la 30 de zile)

In cazul in care carnetul auto a fost suspendat pentru depasirea vitezei regulamentare cu mai mult de 50 km/h, soferul trebuie sa indeplineasca doua conditii pentru a putea obtine reducerea perioadei de suspendare:

 • Viteza cu care soferul a fost prins de radar sa nu fie mai mare de 70 km/h
 • Daca viteza cu care soferul a fost prins de radar este mai mare de 70 km/h, acest lucru sa se fi intamplat doar o data in ultimele 12 luni

Citeste si: Cod Rutier 2020. Ce pedepse riscă șoferii care sunt prinși drogați la volan

Cine nu are acces la reducerea perioadei de suspendare a permisului de conducere?

Exista, insa si anumite fapte care anuleaza dreptul soferilor de a accesa avantajul reducerii perioadei de suspendare a carnetului auto.

Iata care sunt incalcarile codului rutier care aduc dupa sine incapacitatea soferilor de a-si reduce perioada de suspendare a permisului de conducere:

 • Acumularea, din nou, a cel putin 15 puncte de penalizare in urmatoarele 12 luni de la data expirarii ultimei suspendari a dreptului de a conduce
 • Daca soferul a fost implicat intr-un accident de circulatie din care au rezultat doar pagube materiale, iar in urma testarii aerului expirat sau a probelor biologice, s-a stabilit ca se afla sub influenta bauturilor alcoolice
 • Daca sanctiunea contraventionala complementara s-a dispus ca urmare a neopririi la trecerea la nivel cu calea ferata, atunci cand barierele sau semibarierele sunt coborate ori in curs de coborare, ori cand semnalele cu lumini rosii si/sau sonore sunt in functiune

Citeste si: Ai permisul suspendat? Uite cum îl poți recupera în această perioadă

Cei aflati in aceasta situatie pot depune cererile de restituire a carnetului auto prin fax, e-mail, curier rapid. Astfel, permisele le-ar putea fi restituite direct la adresa de corespondență, fără să mai fie nevoiti sa se deplaseze la sediul poliției.