În fiecare an, mii de pensionari români aleg să beneficieze de biletele de tratament balnear oferite DE Casa Națională de Pensii Publice. Cei care vor să achiziționeze aceste beneficii pot profita de un sejur de până la 16 zile, în 36 de stațiuni.
Cine sunt pensionarii care pot beneficia de bilete de tratament balnear în 2025?
Și în 2025, pensionarii pot avea parte, ca în fiecare an, de bilete de tratament balnear prin oferite de Casa Națională de Pensii Publice.
Seniorii trebuie să știe faptul că prețurile diferă foarte mult în funcție de facilitățile unității de cazare și nu numai. Astfel, în program sunt incluse cazări de două sau trei stele, cu tarife variind între 2.592 și 3.077
Printre cele mai căutate destinații se află și anul acesta Băile Felix, dar, de asemenea, pensionarii mai pot alege între Techirghiol, Călimănești, Sovata sau Herculane, dar și Amara, Bălțătești, Bazna, Bușteni, Buziaș, Călacea, Căciulata, Costinești, Covasna, Eforie Sud, Eforie Nord, Geoagiu, Băile Govora, Lacu Sărat, Mangalia, Moneasa, Neptun, Ocna Șugatag, Băile Olănești, Pucioasa, Sângeorz, Sărata Monteoru, Saturn, Slănic Moldova, Tg.
Ocna, Tășnad, Tinca, Turda, Tușnad, Vatra Dornei și Vața de Jos.Citește și: Anunț de ultim moment despre recalcularea pensiilor: Decizia luată de ministrul Muncii
Destinațiile acestea sunt recunoscute pentru beneficiile terapeutice ale apelor minerale, nămolurilor și pentru climatul favorabil recuperării în diverse afecțiuni reumatismale, neurologice sau respiratorii.
Conform Ordinului nr. 118 din 13 februarie 2025, de aceste bilete pot profita mai multe categorii de persoane cum ar fi pensionarii sistemului public de pensii, dar și asigurații activi care contribuie la acest sistem.
În acest program mai sunt incluși și cei care beneficiază de prevederile unor legi speciale ce reglementează acordarea acestor bilete, precum și soțul sau soția unui pensionar sau asigurat, chiar dacă nu este înscris în sistem și mai sunt eligibili și cei asigurați în cadrul sistemului de accidente de muncă și boli profesionale, cu condiția să prezinte documente medicale care atestă necesitatea unui astfel de tratament.
Astfel, cei care pot beneficia de pe urma biletelor sunt:
a) pensionar al sistemului public de pensii;
b) asigurat al sistemului public de pensii; c) beneficiar al prevederilor unor legi speciale, care reglementează dreptul la bilet de tratament balnear prin sistemul public de pensii; d) soțul/ soția asiguratului/ pensionarului sistemului public de pensii, care nu este asigurat/ pensionar al sistemului public de pensii;
e) asigurat al sistemului de asigurare la accidente de muncă și boli profesionale și care dovedesc existența unei afecțiuni medicale care să necesite tratament balnear, în conformitate cu prevederile legale.
Cum se acordă biletele?
Biletele pot fi oferite gratuit de Casa Națională de Pensii în anumite cazuri cum ar fi
a) pensionari de invaliditate, în cadrul programului de recuperare întocmit de medicul expert al asigurărilor sociale conform art. 109 alin. (5) lit. a) din Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, cu modificările și completările ulterioare;
b) persoane beneficiare de drepturi stabilite în baza prevederilor Decretului-lege nr. 118/1990, privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum și celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, republicat, precum și persoanele care au calitatea de luptător în rezistența anticomunistă, stabilită în temeiul dispozițiilor OUG a Guvernului nr. 214/1999, cu modificările și completările ulterioare;
c) persoane beneficiare de drepturi stabilite în baza prevederilor Ordonanței Guvernului nr. 105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945, din motive etnice, republicată, cu modificările și completările ulterioare; d) persoane ale căror drepturi sunt stabilite prin Legea nr. 44/1994 privind veteranii de război, precum și unele drepturi ale invalizilor și văduvelor de război, republicată, cu modificările și completările ulterioare”.
Citește și: Crește vârsta de pensionare la 65 de ani și pentru magistrați. Ce presupune reforma pensiilor speciale
De asemenea mai pot beneficia de aceste gratuități și persoanele care au lucrat într-un mediu radioactiv sau în zone industriale cu risc.
Astfel, pensionarii din România pot beneficia și în acest an de bilete de tratament balnear, în funcție de problemele de sănătate cu care se confruntă.