Ministrul Muncii, Florin Manole, a anunțat că procesul de recalculare a pensiilor va continua n ciuda măsurilor de austeritate adoptate de Guvernul condus de Ilie Bolojan. Acestea a mai precizat și faptul că urmează să fie luate în calcul și veniturile care nu au fost constante, precum cele provenite din acordul globale sau prime, ceea ce înseamnă că anumite pensii ar urma să fie majorate.
Recalcularea pensiilor continuă
Într-o intervenție la Antena 3 CNN, Florin Manole a anunțat că procesul de recalculare a pensiilor continuă și în 2025, în ciuda măsurilor de austeritate introduse de Guvernul României, condus, în prezent, de Ilie Bolojan. De asemenea, urmează să fie luate în calcul și veniturile care nu au fost constante, precum cele provenite din acordul globale sau prime, iar acest lucru ar urma să conducă la majorarea salariilor, în funcție de valoarea salariilor care au fost încasate, dar și de perioada în care au fost oferiți banii către salariați.
Punctul de pensie nu a fost majorat, dar cu toate acestea, ministrul Muncii a dat asigurări că pensiile pot totuși să crească, datorită unui nou mod de calcul.
„La recalculare, dacă ne aducem aminte, anul trecut, în septembrie, n-a pierdut nimeni. Asta e important de spus. N-a pierdut niciun pensionar niciun leu în urma recalculării, dar au fost și pensionari care au câștigat 200, 300, 700, 1.000 lei, 2.000 lei în plus la pensia contributivă.
Acest lucru va continua și asta va face încă o dată ca unii dintre pensionari să câștige mai mult, chiar dacă punctul de pensie nu crește.”, a spus Florin Manole.
Citește și: Pensionarii care primesc cu 550 de lei mai puțin la pensie, de la 1 august 2025
Ce venituri ar putea influența creșterea pensiei?
Una dintre cele mai importante noutăți pentru recalcularea pensiilor, anunțate de ministrul Muncii, este luarea în calcul a veniturilor neconstante, pe care românii le-au avut în perioada în care lucrau precum veniturile și sporurile, sume din acord global, dar și alte forme de remunerare ocazională.
„Pe de altă parte, avem această mică recalculare, cum e numită în procedură. Se întâmplă acum, când vorbim, și în perioada următoare. Acolo se vor adăuga la metoda de calcul a veniturilor fiecărui pensionar și anumite venituri care nu erau constante, acorduri globale, prime, care erau eventual temporare. Deci, continuă procesul de recalculare a pensiilor. Pentru unii, acest proces de recalculare va fi benefic, în sensul că se vor adăuga niște ani de vechime. În primul rând, nimeni nu va pierde, iar în al doilea rând, sigur că unii vor avea niște creșteri mai mari sau mai mici, funcție de documentele pe care le aduc și care justifică contribuția lor de-a lungul timpului”.
Pensionarii cu venituri de peste 3.000 de lei vor plăti contribuția către CASS
Florin Manole a ținut să ofere câteva declarații și despre pensionarii a căror venituri depășesc suma de 3.000 de lei. Aceștia vor fi nevoiți să achite contribuția de 10% către CNASS, ceea ce înseamnă că vor primi mai puțini bani la pensie. Din 4.693.581 de pensionari, aproximativ 2.911.063 de români încasează lunar pensii sub 3.000 de lei.
Citește și: Condiții de acordare a pensiei pentru limita de vârstă, în 2025
„E o măsură (impozitarea pensiilor de peste 3.000 de lei, n.r.) care nu a fost luată cu inima deschisă de nimeni. E o măsură pe care ne-am fi dorit să nu o luăm și în spațiul public au fost dezbateri. ...) noi am cerut un prag mai înalt, la 4.000 lei, pentru că acum, când vorbim, apropo de aceste calcule, aproape trei milioane de pensionari nu vor plăti niciun leu (...)”
Totuși, potrivit declarațiilor ministrului, discuția privind plafonul de 3.000 de lei nu este încheiată încă și că s-ar putea ca acest prag să fie ridicat la cei care încasează lunar 4.000 de lei, ceea ce ar însemna că încă 800.000 de pensionari s-ar alătura celor care nu vor plăti asigurarea de sănătate.
De asemenea, se mai ia în calcul și varianta ca veteranii de război să nu mai achite contribuția către CASS.
Astfel, în ciuda măsurilor de austeritate luate de Guvern și chiar dacă punctul de pensie nu ar urma să crească în perioada următoare, pensiile românilor ar putea fi majorate, datorită faptului că la recalcularea pensiilor ar putea fi luate în calcul toate veniturile obținute în perioada activă a românilor.