Pe data de 20 iulie 2025, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul. Acesta este considerat a fi unul dintre cele mai puternice figuri din Vechiul Testament și un sfânt de mare însemnătate pentru credincioșii din România și nu numai. În tradiția românească, Sf Ilie, este cunoscut drept ocrotitor al recoltelor, aducător de ploi, dar și un sfânt care are puterea de a alunga grindina, trăsnetele și de a tămădui sufletul și trupul celor credincioși.
Cine a fost Sfântul Ilie?
Sfântul Ilie este unul dintre cei mai cunoscuți prooroci din Vechiul Testament, devenit cunoscut pentru viața extrem de aspră pe care a dus-o, dar și pentru credința de neclintit și pentru minunile săvârșite în numele lui Dumnezeu.
Este considerat un sfânt justițiar, care apără dreptatea și îi pedepsește pe cei care se abat de la calea credinței. În tradiția popular românească, este văzut și ca patron al fulgerelor și ploii, fiind invocat pentru a aduce apă peste ogoarele arse de secetă sau pentru a alunga grindina și furtunile.
Citește și: Tradiții și obiceiuri de Sf Ilie 2025: De ce nu este bine să consumi mere până la data de 20 iulie
Tradiții și obiceiuri care se mai respectă și în 2025 de Sfântul Ilie
În țara noastră, tradițiile și obiceiurile de Sfântul Ilie ocupă un loc aparte în viața credincioșilor.
În ziua de 20 iulie, la prima oră a dimineții, femeile culege plante medicinale, precum busuiocul, sunătoarea și menta, considerate a avea puteri tămăduitoare.
După ce au fost culese, plantele sunt duse la biserică și sfințite, iar mai târziu, cenușa rezultată din arderea lor este folosită în scopuri terapeutice, fiind considerată binecuvântată.Un alt obicei spune că nu este bine să mănânci mere până în ziua de Sfântul Ilie. Abia după ce acestea sunt duse la biserică și sfințite, pot fi consumate sau oferite de pomană. Tradiția spune că, odată sfințite, merele devin „mere de aur” pe lumea cealaltă, un simbol al darului și al iubirii oferite celor plecați dintre noi.
Tot în ziua de Sfântul Ilie, la biserică, se rostesc rugăciuni speciale pentru ploaie, mai ales în anii în care este secetă.
De asemenea, pe 20 iulie, apicultorii scot mierea din stupi, iar recolta se spune că este binecuvântată, considerându-se că Sfântul Ilie ocrotește și munca albinelor.
În unele zone, la sate, se organizează bâlciuri și târguri, locuri unde oamenii se întâlnesc să socializeze sau să cumpere produse tradiționale.
De Sfântul Ilie, pe 20 iulie, creștinii ortodocși rostesc o rugăciune specială care îi ajută să depășească orice obstacol pe care îl întâlnesc în cale de-a lungul anului. De asemenea, această rugăciune îi apără de boli și necazuri.
Citește și: Premieră pentru Biserica Ortodoxă Română: 16 femei urmează să fie canonizate
Rugăciunea care se rostește de Sfântul Ilie 2025
„Premărite și preaminunatule prorocule al lui Dumnezeu, Ilie, care ai luminat pe pământ cu viața ta îngerească, cu râvna ta fierbinte către Dumnezeu Atotțiitorul, cu semnele și cu minunile tale și cu marea lui Dumnezeu bunăvoință față de tine, fiind ridicat la cer cu trupul într-un car de foc, auzi-ne pe noi păcătoșii și neputincioșii. Roagă-te pentru noi lui Dumnezeu, Iubitorul de oameni, să ne dea nouă puterea izbăvirii de păcate, de necazuri, să alunge din calea noastră nedreptățile puse de dușmanii noștri. Să ne ajuți Sfinte Ilie și să sădești în sufletele noastre puterea răbdării, a blândeții, să ne izbăvești de orice răzbunare care se abate asupra noastră.
Nimicește prin rugăciunile tale, Prorocule, năravurile cele mai rele din jurul nostru, cele ce întinează credința noastră, iubirea pentru semeni și poruncile Domnului! Amin”