Protestele din China s-au răspândit în mai multe orașe. Cetățenii se dezlănțuie împotriva lui Xi Jinping

Author: Lavinia Medrea
Actualizat: 28 nov 2022, 15:46

Cetățenii se dezlănțuie împotriva lui Xi Jinping

Sursa: Twitter S.L. Kanthan

Proteste din China au loc în mai multe orașe după ce oamenii au ajuns la capătul răbdărilor față de strategia Zero COVID a președintelui Xi Jinping. În weekend au avut loc manifestații împotriva restricțiilor anti-COVID-19, iar astăzi demonstrațiile continuă.

În urma protestelor care continuă și astăzi, acțiunile chineze şi yuanul au scăzut, iar petrolul a ajuns la cel mai mic nivel din decembrie 2021.

Jurnaliștii occidentali au fost impresionați de protestele din China: „Am văzut protestari reținuți de poliție. O femeie ţipa în timp ce era târâtă. Nu am văzut niciodată atât de mulți polițiști adunați într-un singur loc în China”, a scris unul dintre ei. 

Protestele din China continuă și azi. Oamenii se revoltă împotriva lui Xi Jinping

Răbdarea chinezilor a ajuns la limită după trei ani de restricții anti-COVID-19, lockdown-uri și testări repetare.

Mii de cetățeni au ieșit în weekend pe stradă pentru a protesta în orașe precum Shanghai și Wuhan.

Picătura de apă care a umplut paharul și a pornit protestele a fost moartea a zece persoane într-un incendiu dintr-un bloc din Xinjiang. Tragicul eveniment care a avut loc săptămâna trecută, iar oamenii cred că focul a fost stins cu greu din cauza restricțiilor antipandemice, care au dus la îngreunarea ajutorului pentru victime.

Oamenii sunt sătui și se confruntă cu poliția în timp ce solicită demisia lui Xi Jinping.

Citește și: Coreea de Nord a lansat o „rachetă balistică neidentificată”, la câteva ore după ce a avertizat SUA și aliații săi cu un răspuns militar „mai dur”

Conform Comisiei Naţionale pentru Sănătate, China a raportat pentru a cincea zi consecutiv un număr record de cazuri COVID-19 pentru data de 27 noiembrie, când s-au înregistrat 40.347 de noi bolnavi, dintre care 3.822 au fost simptomatice şi 36.525 asimptomatice. 

Citește și: Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică intercontinentală care a aterizat lângă Japonia! Ce înseamnă asta

Toate privirile urmăresc modul în care guvernul va reacționa la furia oamenilor, în special de poziția lui Xi Jinping, care va avea de suferit dacă va da înapoi în fața manifestațiilor publice.

Cum plănuiește Xi Jinping să oprească protestele din China

Protestele din prezent reprezintă cea mai mare provocare pentru Partidul Comunist din China de la Protestele din Piața Tiananmen de acum mai bine de 30 de ani. Modalitatea prin care Xi Jinping va răspunde la acestea ar putea fi esenţială pentru viitorul țării pe care o conduce.

Există acum cea mai mare dilemă politică. Dacă va fi abandonată strategia zero COVID-19, s-ar putea da startul unei avalanșe de morți și va face ca eforturile susținute vocal de Xi Jinping să pară nesemnificative față de cele ale Occidentului. Oprirea protestelor, pe de altă parte, ar putea aduce simpatie din partea publicului pentru o cauză care a demonstrat deja sprijinul la nivel național.

16 decembrie: Ziua în care Timișoara a început să scrie istoria României. Începutul Revoluției din 1989

Luna trecută, ajuns la al treilea mandat, Xi Jinping s-a folosit de congres pentru a-și susține strategia Zero COVID-19. Cu toate că nu mulți îndrăznesc să prezică o demisie a liderului chinez din cauza manifestațiilor, o asemenea criză ar putea afecta debutul noului său mandat în fruntea ţării, potrivit Bloomberg

 


Nebahat din serialul Totul pentru familia mea, aniversare cu peripeții alături de colegii săi! Iată ce vârstă a împlinit frumoasa actriță Simge Selçuk și ce persoane dragi i-au fost alături la petrecerea-surpriză!

La mulți ani, Simge Selçuk! Iată ce mesaj plin de tandrețe a primit superba actriță din partea colegului ei de platou, Celil Nalçakan, cel care i-a organizat petrecerea-surpriză! „Doar zâmbește, de restul mă ocup eu!”

Cookies