Alexandru Rafila a spus când ar putea ajunge noul vaccin împotriva COVID-19 în România, după ce numărul cazurilor a început să crească din nou. Ministrul Sănătății susține că țara noastră ar trebui să primească între trei și patru milioane de doze.
Când ar putea ajunge noul vaccin împotriva COVID-19 în România
Numărul de infectări cu COVID-19 crește de la o zi la alta, iar valul șase al pandemiei începe să își intre în drepturi.
Cum numărul mare de cazuri readuce în discuție posibilitatea ca restricțiile să revină, Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, susține că nu trebuie să ne facem griji din acest punct de vedere.
Alexandru Rafila a menționat faptul că, pentru valul șase al pandemiei, România are nevoie de cel mult trei milioane de doze de vaccin.
„Noi am făcut o estimare. Aici trebuie să fim foarte atenți, pentru că estimările anterioare, din anul 2021, ne-au dus la acumularea unui număr imens de doze de vaccin care, din păcate, nu mai sunt utilizate. Nu există niciun interes nici pentru utilizare, nici pentru vânzare și nici măcar pentru donare, nimeni nu vrea să le primească.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Este păcat să distrugi vaccinuri, să le plătești, pentru că are un impact negativ asupra percepției publice. Atunci, având în vedere că circa 2,6 milioane de persoane s-au vaccinat cu doza a treia, necesarul unui booster suplimentar se adresează acestor 2,6 milioane, plus încă câteva sute de mii care ar putea să dorească administrarea celei de-a treia doze de vaccin.
Probabil, trei maxim patru milioane de doze de vaccin vor fi suficente într-o primă fază și să vedem dacă în cursul anului 2023 nu apare o altă tulpină care este mai puțin influențată de vaccinul nou apărut la sfârșitul acestui an”, a spus Alexandru Rafila la Euronews România.
Un nou vaccin împotriva COVID-19 ar putea fi dezvoltat
Alexandru Rafila a mai declarat că un nou vaccin împotriva COVID-19 ar putea fi inventat, pentru ca acesta să poată asigura protecție împotriva tuturor tulpinilor care apar.
„Absolut, se poate întâmpla acest lucru. Virusul se adaptează și variabilitatea genetică a virusului și răspândirea sunt mult mai rapide decât capacitatea noastră de a produce vaccinuri adaptate. Pentru că producerea unui nou vaccin, chiar dacă este mai simplă, pentru că avem experiența anterioară, necesită etape de control al siguranței și eficacității, fără aceste etape nu pot fi eludate, trebuie desfășurate, și te poți trezi în situația de a avea un vaccin care este mai puțin eficient sau deloc eficient, iar virisul se adaptează.
În decurs de doi trei ani, acest virus se va stabiliza, în sensul că va produce valuri epidemice sezoniere asemănătoare cu gripa și atunci probabil că vom face un nou vaccin împotriva infecției cu noul coronavirus, împreună cu vaccinul gripal, sezonier, iar acest vaccin se va adresa mai ales populației la risc și celor care doresc să se vaccineze în mod regulat”, a mai explicat ministrul Sănătății.