Programul slujbelor la Peștera Sfântului Andrei. Cinci episcopi străini participă miercuri la hramul mânăstirii

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 29 nov 2022, 09:16

Program slujbe Mânăstire Peștera Sf Andrei Constanța 30 noiembrie 2022

Sursa: Wikipedia

Care este programul slujbelor la Mânăstirea Peștera Sfântului Andrei din județul Constanța. Cinci episcopi străini sunt așteptați miercuri la hramul lăcașului de cult.

Programul slujbelor la Mânăstirea Peștera Sfântului Andrei din localitatea Ion Corvin, județul Constanța.

Cu ocazia hramului, care va avea loc miercuri, 30 noiembrie 2022, cinci episcopi străini sunt așteptați să slujească alături de ÎPS Teodosie. 

Citește și: Rugăciunea pe care trebuie să o spui de Sfântul Andrei 2022. Îndepărtează bolile și te ferește de toată răutatea

Programul slujbelor la Peștera Sf Andrei din Constanța 

Programul slujbelor la Peștera Sf Andrei din Constanța, care vor avea loc cu ocazia hramului mânăstirii, a fost transmis de Arhiepiscopia Tomisului. Miercuri, de ziua Sfântului Apostol Andrei, alături de ÎPS Teodosie, sunt așteptați să slujească și cinci episcopi străini: Înaltpreasfințitul Iacov, Mitropolit de Mytilene – Grecia, Înaltpreasfințitul Pantelimon, Mitropolit de Maroneia şi Komotini – Grecia, Preasfințitul Demetrios Charbak – Episcop de Safita, Arhiepiscopia de Akkar, Preasfințitul Nikiforos, Episcop de Amorium – Turcia, Preasfințitul Macarie, Episcop Vicar de Ruse – Bulgaria.

Din cadrul Patriarhiei Române vor fi alături de ÎPS Teodosie doar doi episcopi: Preasfințitul Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, și Preasfințitul Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei. 

Potrivit Arhiepiscopiei Tomisului, programul slujbelor la Mânăstirea Peștera Sf Andrei este următorul: 

- marți, de la ora 17.00, ÎPS Teodosie va oficia slujba Vecerniei la mănăstirea „Sfântul Apostol Andrei” din apropierea localității Ion Corvin.

Miercuri, 30 noiembrie, este zi de sărbătoare națională legală, cinstirea Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României și cel dintâi chemat dintre apostoli, care a adus cuvântul Evangheliei pe pământul Dobrogei de astăzi. Cu acest prilej,

- de la ora 8.30, va fi săvârșită Sfânta Liturghie la mănăstirea „Peștera Sfântului Apostol Andrei” din localitatea Ion Corvin, județul Constanța. Alături de Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, sunt așteptați următorii ierarhi: Înaltpreasfințitul Iacov, Mitropolit de Mytilene – Grecia, Înaltpreasfințitul Pantelimon, Mitropolit de Maroneia şi Komotini – Grecia, Preasfințitul Demetrios Charbak – Episcop de Safita, Arhiepiscopia de Akkar, Preasfințitul Nikiforos, Episcop de Amorium – Turcia, Preasfințitul Macarie, Episcop Vicar de Ruse – Bulgaria, Preasfințitul Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, și Preasfințitul Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei.

Citeste si: Culiță Sterp aruncă bomba: „Băiatul meu din prima căsătorie!”. Și-a luat prin surprindere toți fanii cu declarația asta

- de la ora 17.30, Corala „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului va susține un concert dedicat Sfântului Apostol Andrei la Centrul multifuncțional educativ pentru tineret „Jean Constantin” (fostul cinematograf Republica) din Constanța. 

Sf Andrei 2022. Sărbătoare cu cruce roșie în calendar

În fiecare an, la această dată, Biserica Ortodoxă Română face prăznuirea Sfântului Apostol Andrei, cel Întâi chemat. 

Ziua când este sărbătorit Sfântul Andrei 2022 este marcată în calendarul creștin cu cruce roșie, potrivit deciziei pe care Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe a luat-o încă din anul 1995. Doi ani mai târziu, în 1997, Sfântul Andrei a fost declarat Ocrotitorul României.

Din anul 2012, data de 30 noiembrie, dată la care este sărbătorit Sf Andrei a devenit zi de sărbătoare legală în care nu se lucrează.

Sfântul Apostol este pomenit în chip solemn în data de 30 noiembrie, dar și împreună cu ceilalți apostoli la „Soborul Sfinților 12 Apostoli”, în 30 iunie. 

Sfântul Andrei a fost mai întâi ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul și Înaintemergătorul Domnului. Apoi, dacă a auzit pe dascălul său arătând cu degetul și zicând: "Iată Mielul lui Dumnezeu cel ce ridică păcatul lumii" (Ioan 1, 29).

Programul slujbelor la Peștera Sfântului Andrei. Cinci episcopi străini participă miercuri la hramul mânăstirii

Chemarea sa la apostolie s-a întâmplat mai târziu și este relatată de Sfântul Evanghelist Matei: "Pe când Iisus umbla pe lângă Marea Galileii, a văzut doi frați, pe Simon ce se numește Petru și pe Andrei, fratele lui, care aruncau mreaja în mare, căci erau pescari. Și le-a zis: Veniți după Mine și vă voi face pescari de oameni. Iar ei, îndată lăsând mrejele, au mers după El".

Conform aceleiași evanghelii, Sfântul Apostol Andrei l-ar fi dus pe fratele său Petru la Iisus, spunându-i că l-a găsit pe Mesia. De aici provine caracterizarea lui Andrei ca "cel Întâi chemat". 

 

 


„Nu cred că le-am umilit nici pe ele pentru rating. Pur și simplu, așa s-a întâmplat”. Ce părere are Adriana Bahmuțeanu despre momentele în care a folosit cuvinte dure la adresa unor persoane publice

Adriana Bahmuțeanu, în perioada în care a lucrat în televiziune, a avut contact cu mai multe persoane. Cu unele dintre ele, aceasta nu a reușit să lucreze așa cum și-a dorit, motiv pentru care, în unele situații, a reacționat verbal mai violent.

Cookies