Premiera in Romania: Computer tomograful care ajuta la depistarea coronavirusului intr-un minut a fost adus la Institutul "Matei Bals"

Author: L.S.
Actualizat: 26 ian 2021, 09:30

Primăria Sectorului 1 a achiziţionat un computer tomograf ultraperformant, dotat cu un soft special, care permite depistarea pe loc a infectării cu COVID-19.

Primăria Sectorului 1 a achiziţionat un computer tomograf ultraperformant, dotat cu un soft special, care permite depistarea pe loc a infectării cu COVID-19. Computerul este mobil, situat pe o platformă, şi va fi utilizat de specialiştii de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase “Prof. Dr. Matei Balş”. Scanarea se realizează într-un minut şi nu presupune interacţiunea medicului cu pacientul. Primarul Dan Tudorache a anunţat că investiţia se apropie de un milion de euro, potrivit news.ro.

Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, şi Managerul Institutului “Matei Balş”, Prof. Univ. Dr. Adrian Streinu-Cercel, au prezentat, joi, avantajele utilizării acestei metode de identificare a infectării cu noul Coronavirus care permite evaluarea leziunii pulmonare şi oferă, încă de la început, o imagine a stării pacientului din punct de vedere clinic.

Citeste si: Medicul Virgil Musta a facut o noua schema de tratament pentru pacientii cu coronavirus. Care sunt rezultatele

Citeste si: Premiera in lupta impotriva coronavirusului: 6 giganti farma isi dau mana sa dezvolte un tratament

Criza legată de Virusul Covid-19 ne afectează pe toţi şi va continua să ne afecteze în următoarele şase luni. România nu a atins încă vârful pandemiei, dar mulţumită medicilor precum Profesorul Streinu Cercel lucrurile sunt ţinute sub control. Împreună cu specialiştii de la Institutul Matei Balş am decis să ne pregătim pentru ce va urma şi să achiziţionăm, în premieră în România, un computer tomograf cu un soft special care ne spune pe loc dacă un pacient este sau nu infectat cu Coronavirus.

În aceste momente grele este absolut necesar ca decizia administrativă şi expertiza specialiştilor să fie puse în slujba ţelului nostru comun: învingerea acestui inamic nevăzut şi protejarea semenilor noştri”, a declarat Primarul Dan Tudorache.

”A cest computer tomograf ne va fi extrem de util. Începând de luni, orice pacient care va intra în Institulul Matei Balş va fi scanat cu acest CT. În acest fel, vom şti, încă de la început, care este starea de sănătate a acestuia din punct de vedere clinic şi ne va ajuta să stabilim cu rapiditate cea mai potrivită metodă terapeutică.

Îi mulţumesc Primarului Dan Tudorache pentru sprijinul oferit în combaterea acestui virus”, a precizat, la rândul său, Prof. Univ. Dr. Adrian Streinu-Cercel, Managerul Institutului “Matei Balş”.

Scanarea prin CT este rapidă, ieftină şi nu presupune interacţiunea medicului cu pacientul.

Datorită imaginilor precise ale plămânului obţinute cu acest CT, simptomele uşoare pot fi identificate în stadiul infectat timpuriu (permite observarea leziunilor mici, de până la 0,23 mm). Scanarea prin intermediul computerului tomograf este foarte simplă şi nu presupune interacţiunea medicului cu pacientul. Acesta intră, se aşează pe spate şi este scanat automat. Sistemul dispune de poziţionare automată la nivelul pieptului, precum şi de scanare prin apăsarea unei singure taste. Scanerul CT va fi util şi pentru alte tipuri de scanare CT, diferite de cele pulmonare”, au transmis reprezentanţii Primăriei Sector 1.

Citeste si: Culiță Sterp aruncă bomba: „Băiatul meu din prima căsătorie!”. Și-a luat prin surprindere toți fanii cu declarația asta

Primarul Daniel Todorache a precizat că aparatul a costat aproape un milion de euro şi va fi folosit de către Institutul Matei Balş, în baza unui contract de comodat.

Citeste si: Imunitatea dobandita natural la coronavirus este foarte mica in Romania. Studiul care nu ne da vesti bune

Simptome flurona: Tot ce trebuie să știi despre dubla infecție cu gripă și COVID-19. ”Vorbim de o simptomatologie destul de clară”

Citeste si: Veste uriasa! Primul pas spre dezvoltarea tratamentului impotriva coronavirus a fost facut: s-a identificat un anticorp uman care impiedica infectia

Citeste si: Un bărbat infectat cu o formă gravă de Covid a descoperit un mod de a respira care i-a salvat viața

 

 


Asiye se află în pericol de moarte atunci când este rănită în confruntarea dintre Tayfun și Omer. Vezi online live episodul 51 al serialului “Totul pentru familia mea”

Episodul 51 al serialului turcesc „Totul pentru familia mea” este difuzat la Kanal D miercuri, 8 februarie 2023, de la ora 20:00. Îl poți urmări și online, live pe kanald.ro.

Cookies