Povestea impresionantă a bătrânelului care trăiește într-o moară de apă veche de peste un secol: ”Am măcinat zi și noapte”

Author: Madalina Maftei
Actualizat: 07 mar 2023, 12:30

Bătrânelul de 90 de ani este ultimul morar de pe meleagurile astea

Sursa: Captură KANAL D

Avem o țară frumoasă și atât de multe lucruri unice, păcat că nu am învățat să le punem în valoare.

Într-o comună din Bihor, când altădată pe râu se înșirau opt mori de apă, astăzi a mai rămas doar una funcțională, e moara cu noroc a lui Grigore Burtic, un bătrân de 90 de ani care s-a născut și a trăit o viață întreagă în moara veche, de 200 de ani. Este ultimul morar de pe meleagurile astea care așteaptă încă turiștii să le spună povestea asta și să le cânte cu vioara cu

goarnă, așa cum o făcea în tinerețe.

Bătrânelul de 90 de ani este ultimul morar de pe meleagurile astea

Girgore Burtic, morar din tată-n fiu, la cei 90 de ani ai săi, vorbește cu emoție despre locul în care a crescut o viață întreagă, încă de la naștere, moara cu noroc, care este moștenire de la părinți.

”A rămas moșie de la părinți. Tata a fost morar, trei mori a avut”, a declarat bătrânul, pentru Asta-i România.

Fiul lui Grigore Burtic își amintește, melancolic, de pe vream când era doar un copil, cât de plină era moară, oamenii așteptau și câte o săptămâna să le vină rândul, iar acum este doar o amintire din vremurile demult apuse.

Citește și: Ce a aflat Viorel Lis despre Oana? Nu a bănuit nici măcar o secundă că se întâmpla asta

Citește și: La 24 de ani, milionar în America! Iată povestea uluitoare a unui tânăr român care și-a ridicat un imperiu la vârsta la care alții încă își mai caută drumul în viață! Expresia „Nu avem bani!” i-a marcat copilăria!

”Pe vremuri, când eram eu mai mic, inclusiv acolo, în casă, pe aici era plin de saci și stătea 2-3 zile, o săptămâna, ca sa-i vină rândul la moară, acum...bate vântul, asta e. Am menținut-o, așa cât de cât, pentru el. Dacă știe că moara e stricată, e bolnav”, a declarat fiul lui Grigore.

Copilărie în sărăcie! O mamă crește singură trei copii, într-o casă veche de pământ ce stă să cadă! „Căsuța asta are o sută de ani! Acoperișul a început sa cadă!” Iată povestea cutremurătoare a Luminiței, o femeie sărmană din Constanța!

A crescut și a trăit o viață în moara de apă ajunsă acum muzeu. 

„(n.r De la ce vârstă trăiți aici) De la 12 ani. Am măcinat zi și noapte.”

Citește și: Salon de manichiură la Primărie! Trăim în țara în care nu ne mai surprinde aproape nimic! Doar la noi, angajații de la stat își fac unghiile în timpul programului!

 


Cristina a izbucnit în lacrimi! Vorbele lui Radu au lovit-o crunt și regretă enorm că au ajuns în acest punct culminant al relației lor! „Nici nu mă așteptam să aud asta din partea lui! El îmi spune acum că ne-am răcit amândoi!”