Persoanele care nu vor primi nici un ban în plus după recalcularea pensiilor: Care sunt motivele pentru care nu toți pensionarii vor primi pensiile majorate de la 1 septembrie 2024

Author: Cristina Mocanu

Persoanele care nu vor primi nici un ban în plus după recalcularea pensiilor

Sursa: pixabay.com

Care sunt persoanele care nu vor primi pensiile majorate de la 1 septembrie 2024?

În timp ce mulți pensionari din România așteaptă cu nerăbdare recalcularea pensiilor programată pentru 1 septembrie 2024, aproximativ două milioane dintre ei vor fi dezamăgiți să constate că nu vor primi niciun ban în plus. Cine sunt aceste persoane?

Anumite persoane nu vor primi pensiile majorate de la 1 septembrie

În România, anul 2024 aduce cu sine o schimbare majoră în sistemul de pensii, odată cu recalcularea programată să se finalizeze în septembrie.

Acest proces este așteptat cu interes de milioane de pensionari, însă realitatea este că nu toţi se vor bucura de creşteri ale veniturilor. Într-o analiză mai detaliată, putem înțelege cine sunt cei care nu vor primi bani în plus și de ce această situaţie se întâmplă.

Recalcularea pensiilor se anunță a fi un moment de schimbare pentru aproximativ două milioane de pensionari români care nu vor beneficia de majorări ale veniturilor.

Deşi un număr semnificativ de aproximativ 3 milioane de pensionari se așteaptă să primească sume mai mari lunar, restul rămân în situația lor actuală sau chiar ar putea înregistra scăderi aparente.

Printre cei care nu vor primi majorări la pensie se numără persoanele cu handicap, cei cu un număr limitat de ani lucrați între 15 şi 25, precum şi cei cu salarii mari, dar cu puțini ani de contribuție.

Pentru aceste categorii, recalcularea aduce vești mai puţin îmbucurătoare.

Citește și: Pensii aproape duble după recalculare! Ce români vor trece de la 2.100 de lei la suma de 4.700 de lei după aplicarea noii formule de calcul

Pensiile nu cresc pentru persoanele cu handicap

Pentru pensionarii cu pensie de handicap, recalcularea nu aduce îmbunătățiri semnificative. Deşi au beneficiat de o ușoară creştere a veniturilor odată cu majorarea Indicatorului Social de Referință (ISR), aceasta nu este suficientă pentru a compensa lipsa de majorare la recalculare.

Cei care au lucrat între 15 şi 25 de ani se află şi ei într-o situaţie dificilă, deoarece nu vor primi puncte de stabilitate la recalculare. Aceste puncte sunt cruciale pentru determinarea majorărilor de pensie. De asemenea, cei cu salarii mari, dar cu puțini ani de muncă, nu vor primi majorări semnificative la pensie după recalculare.

Potrivit capital.ro, pentru a înțelege mai bine această situaţie, este important să aruncăm o privire asupra formulei folosite pentru recalcularea pensiilor în România.

Aceasta este complexă, luând în considerare punctele de contribuție, punctele de stabilitate şi punctele de necontributivitate.

PR x Numărul total de puncte.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

VPR= 81 lei

Puncte= puncte contributivitate+ puncte stabilitate+ puncte necontributive.

Punctele de necontributivitate= anii petrecuți în armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an).

Punctele de contributivitate de pe talon.

Punctele stabilite de pe talon sunt: 

 

0,50 puncte/an, pentru anii din intervalul 26 – 30;

0,75 puncte/an, pentru anii din intervalul 31 – 35;

1 punct/an, peste 36 – 40 de ani.

Citește și: Apar noi modificări în Legea Pensiilor: Pensia care nu va mai fi acordată de la 1 septembrie 2024

 

Astfel, pentru cei care nu îndeplinesc anumite criterii, cum ar fi numărul minim de ani de muncă sau punctele de stabilitate, majorările de pensie nu vor fi aplicate. În concluzie, pentru o parte semnificativă a pensionarilor din România, recalcularea pensiilor din septembrie 2024 nu va aduce schimbări pozitive în ceea ce privește veniturile lunare, ci mai degrabă va menține starea lor financiară la nivelul actual sau chiar o va deteriora în unele cazuri. Este necesară o atenție sporită din partea autorităților pentru a găsi soluții care să asigure o viaţă decentă pentru toţi pensionarii, indiferent de circumstanțele individuale.

 


Tensiunile cresc la ”Insula de 1 milion”. 19 concurenți au rămas în joc, iar rivalitățile ating cote maxime. Iată ce se va întâmpla în ediția de duminică, 19 mai!