Pensii aproape duble după recalculare! Ce români vor trece de la 2.100 de lei la suma de 4.700 de lei după aplicarea noii formule de calcul

Author: Diana Ghita

Ce pensionari se vor bucura de venituri substanțiale la recalcularea de pe 1 septembrie

Sursa: Pexels.com

Recalcularea pensiilor va avea loc pe 1 septembrie 2024 și este momentul mult așteptat de către pensionarii români, întrucât majoritatea dintre ei vor fi avantajați de noua lege.

O veste bună vine pentru pensionarii din România, deoarece mulți dintre ei vor beneficia de majorări la pensii. Conform noii legi a pensiilor, care va fi aplicată de la 1 septembrie, toate cele 5.000.000 de pensii vor fi recalculate. Acest lucru va aduce surprize și creșteri semnificative pentru un număr mare de cetățeni.

Ce români vor primi pensii de 4.760 de lei

Un exemplu elocvent este acela al unui pensionar care a dedicat peste 35 de ani muncii și a acumulat un impresionant număr de peste 50 de puncte. Cu un indice de corecție mic, acest pensionar este într-o poziție favorabilă să beneficieze de o pensie mare la recalculare.

Pensionarii care au beneficiat de un indice de corecţie mare vor avea creşteri mai mici, cei care nu au beneficiat de indice de corecţie vor beneficia de creşteri mai mari",  a explicat Daniel Baciu, citat de click.ro.

Spre exemplu, un bătrân care s-a retras din activitate în anul 2020, când punctul de pensie era 1.265 de lei, cu o vechime de 38 de ani, din care 20 la grupa a II-a, acest pensionar are un punctaj mediu de 1,64, ceea ce înseamnă că în 2020 pensia lui era de 2.080 de lei. În ianuarie, pensia lui a fost indexată și a ajuns la 2.054 de lei.

Astăzi, acest pensionar se bucură de o pensie de 3.200 de lei.

Citește și: Apar noi modificări în Legea Pensiilor: Pensia care nu va mai fi acordată de la 1 septembrie 2024

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Conform formulei de calcul a punctelor de stabilitate, acest român are, în total, 8,75 puncte (5 X 0,5+ 5 X 0,75+ 3 X 1).

După aflarea acestei valori, se calculează numărul total de puncte: 8,75 puncte stabilitate+ 50 puncte de contributivitate= 58,75 X 81 lei (valoarea punctului de referință). La finalul recalculării rezultă o pensie de 4.760 de lei.

Pe ce principii se bazează noua lege a pensiilor

Noua lege a pensiilor are ca obiective principale eliminarea inechităților din sistem și ajustarea pensiilor mici, precum și asigurarea unei stabilități pe termen mediu și lung a sistemului de pensii.

Respectivul act normativ reprezintă cea mai amplă reformă a pensiilor de la recalcularea din 2010 și a fost realizat în colaborare cu experții Comisiei Europene și ai Băncii Mondiale, care au confirmat sustenabilitatea sa și impactul pozitiv asupra sistemului de pensii din România.

Potrivit digieconomic.ro, Ministerul Muncii a definit principiile care stau la baza recalculării pensiilor. Primul este principiul contributivității, care se referă la condiționarea stagiului minim de cotizare de vechime realizată în câmpul muncii.

Citește și: Cum poate un pensionar să ajungă la suma de 6.100 de lei pe lună, după recalculare! Exemplu de calcul și metoda detaliată

Respectiva reformă include și principiul stabilității contribuției, care ajustează stagiul de cotizare peste 25 de ani, cu un număr de puncte pentru stabilitatea pe piața muncii. De asemenea, în noua lege a pensiilor sunt promovate principiile solidarității și egalității, în baza cărora este asigurat un tratament nediscriminatoriu pentru toți asigurații sistemului public de pensii.

 


Tensiunile cresc la ”Insula de 1 milion”. 19 concurenți au rămas în joc, iar rivalitățile ating cote maxime. Iată ce se va întâmpla în ediția de duminică, 19 mai!