Populația vârstnică a româniei crește vertiginos, în timp ce forța de muncă este din ce în ce mai redusă. Potrivit estimărilor, peste aproximativ șapte ani, unul din trei români va avea peste 65 de ani, vârsta de pensionare în România.
Citește și: Vouchere sociale 2023. Când intră pe card a patra tranșă de bani
Stabilitatea sistemului de pensii este amenințată
Potrivit estimărilor, peste circa șapte ani, unul din trei români va împlini 65 de ani, vârsta de pensionare în România. Creșterea rapidă a numărului de pensionari va avea consecințe negative asupra nivelului pensiilor. Pe viitor, asigurarea unui trai decent pentru pensionarii români este incertă.
Spre exemplu, datorită dezechilibrului dintre numărul de angajați și pensionari, există riscul ca un român care câștigă în prezent 4.000 lei să încaseze o pensie de doar 1.200
Ce soluții trebuie luate pentru a evita această problemă
Va fi din ce în ce mai dificil să se colecteze suficiente contribuții pentru a acoperi cheltuielile cu pensiile. Trebuie abordate măsuri urgente și politici coerente pe termen lung, conform experților. Acestea trebuie să aibă în vedere creșterea numărului de angajați, stimularea economiei și consolidarea sistemului de pensii în așa fel încât să nu mai fie vulnerabil în fața fenomenului creșterii populației vârstnice.
Citește și: Parlamentarii votează, luni, eliminarea pensiilor speciale
Când vor fi mărite pensiile?- O întrebare fără răspuns
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a fost întrebat, luni, într-un interviu, când vor fi majorate pensiile. Acesta a răspuns că nu a fost luată nicio decizie în acest sens până acum.
“E dificil de răspuns acum şi nu avem practic nicio decizie în acest moment. Nu m-am aruncat niciodată cu presupuneri pentru că nu vreau să induc speranţe cuiva după care să dezamăgim.
Totodată, el a explicat că nu este o perioadă uşoară şi că trebuie avută grijă de categoriile vulnerabile.
,,Suntem într-o perioadă care nu este foarte uşoară nu numai pentru România, ci pe plan mondial şi trebuie să avem grijă de categoriile vulnerabile şi lucrurile astea s-au întâmplat de când am intrat la guvernare în această coaliţie. Nu întrerupem nicio măsură, din contră, ducem măsurile până la final de an, vedem care este evoluţia şi cu preţurile din energie, şi cu preţurile de consum şi măsurile pe care le luăm ca să putem scădea preţurile la alimente.”, a mai declarat ministrul în interviu.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Cum pot românii să ajungă la o pensie de 3000 de lei
Conform datelor oferite de Institutul Naţional de Statistică, în luna martie a acestui an, suma minimă cheltuită pe cumpărăturile de bază a unei familii alcătuite din doi adulţi şi doi copii a ajuns la 8.659 de lei. Potrivit calculelor FES/Syndex și Institutului Național de Statistică (INS), acesta este cu aproximativ 20% mai scump față de anul 2022.
Derivând din statisticile INS o estimare legată de bugetul minim necesar pentru un cuplu de pensionari. Ce salariu ar trebui să aibă o persoană activă în câmpul muncii ca să obțină o pensie de minimum 3000 de lei, este întrebarea care apare în contextul fluctuației economice.
Citește și: Nou pachet de vouchere și ajutoare pentru români. Cum va fi împărțit bugetul de peste patru miliarde de euro
Pentru a putea face o estimare generală, trebuie luată în vedere, în primul rând, vechimea. Dacă o persoană are o vechime de 40 de ani de muncă, punctajul mediu anual va deriva din însumarea tuturor punctajelor medii, apoi împărțirea lor la 40, conform formulei următoare:
Punctaj mediu anual= (Punctaj anual 1+ Punctaj anual 2+ …+ Punctaj anual 40): Nr. ani stagiu complet – 40 ani
Punctajul anual se determină prin împărţirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate în anul calendaristic respectiv. Punctajul lunar se calculează prin raportarea câştigului salarial brut (venitului lunar al asiguratului) la indicele salariului mediu brut din luna respectivă.
Ipotetic vorbind,punctajul lunar ar fi 1 dacă o persoană a câștigat pe toată durata activității sale profesionale un salariu brut echivalent cu salariul mediu brut lunar din fiecare perioadă a trecutului său profesional. Simultan, prin corelarea cu anii de muncă, punctajul mediu anual s-ar reduce similar la 1. Din calculul final poate fi determinat faptul că o persoană care a început să lucreze în anul 1983 și a menținut pe parcursul întregii cariere un venit corelat direct cu salariul mediu brut din fiecare lună din 1983 și până prezent va beneficia de o pensie de 1.785 de lei, dacă se va pensiona anul acesta.
Pentru ca o persoană care se pensionează în 2023 să încaseze o pensie de 3000 de lei după întreaga activitate ar fi trebuit să încaseze pe perioada întregii activități, în medie, un salariu care să se raporteze într-o proporție de 1.68 la salariul mediu brut din fiecare lună a activității sale profesionale.
Un român ar trebui să fi menținut venituri brute constante echivalente unui salariu brut lunar din 2023 de aproximativ 11.400 de lei, având în vedere că salariul mediu brut în anul 2023 se încadrează în marja de 6.789 de lei. Ar trebui ajustat constant calculul la indicii economici istorici din momentul începerii muncii până în prezent pentru a obține o pensie de 3000 de lei.