Nou pachet de vouchere și ajutoare pentru români. Cum va fi împărțit bugetul de peste patru miliarde de euro

Author: Andreea Buinoschi
Actualizat: 21 mar 2023, 15:35

Noile ajutoare vor fi acordate prin intermediul Programului Incluziune și Demnitate Socială

Sursa: shutterstock

Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Poiectelor Europene, a anunțat că românii care fac parte din categoriile vulnerabile urmeză să beneficieze de noi pachete de ajutoare. Vârstnicii, copiii, familiile monoparentale și persoanele cu dizabilități vor primi noi ajutoare financiare.

Românii care fac parte din categoriile vulnerabile urmează să primească mai multe ajutoare financiare prin intermediul unor noi vouchere.

Noul pachet de măsuri a fost anunțat de către ministrul Marcel Boloș.

Marcel Boloș a anunțat noi vouchere pentru românii vulnerabili

Conform ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, noul pachet de ajutoare se pregătește să includă mai multe tipuri de vouchere, urmând ca acestea să fie distribuite: persoanelor cu dizabilități, copiilor, vârstnicilor și familiilor monoparentale.

Noile ajutoare vor fi acordate prin intermediul Programului Incluziune și Demnitate Socială, al cărui buget este în valoare de 4,15 miliarde de euro.

Majoritatea sumei va merge sub formă de ajutor financiar către: preșcolari, elevi, mamele care au nou-născuți și pentru persoanele defavorizate cărora le trebuie asigurate alimentele/mesele calde. Pentru aceste măsuri, suma destinată este de 980 de milioane de euro.

Mai mult decât atât, persoanele care fac parte din categoriile vulnerabile urmează să primească un pachet de sprijin special prin intermediul programului menționat anterior.

Citește și: Vești bune de români! Se dau 4.000 de lei pentru repararea locuinței și schimbarea electrocasnicelor. Anunțul făcut de Marcel Boloș

Citește și: Arsurile la stomac- de ce apar si cum scapi de ele

„Este pentru prima dată când România are un program cu finanțare europeană special dedicat grupurilor vulnerabile și vom folosi această oportunitate pentru a sprijini vârstnicii, copiii, persoanele cu dizabilități, familiile monoparentale sau mamele aflate în dificultate.

Am finanțat, în ultimii ani, din fonduri europene, măsuri care au îmbunătățit viața multora dintre românii cu venituri mici – pachetele cu alimente, tichetele educaționale, cardurile sociale « Sprijin pentru România », cardurile de energie și avem în pregătire alte măsuri similare”, a declarat Marcel Boloș.

Grupurile vulnerabile, cele mai expuse sărăciei

Ministrul a motivat necesitatea acestor ajutoare, spunând că o treime din populația României are grave probleme financiare și nu își poate asigura strictul necesar.

Fermierii sunt revoltați de scăderea prețului la lapte. Aceştia argumentează că ieftinirea cu 20% de la raft, va fi suportată exclusiv de ei

„Dar, din păcate, 1 din 3 români este expus riscului de sărăcie sau excluziune socială, cele mai expuse acestui fenomen fiind grupurile vulnerabile.

Citește și: Ce pensii din România ar putea să scadă. Milioane de români ar putea să fie vizați

În acest sens, Programul Incluziune și Demnitate Socială este un instrument care ne permite să construim un sistem de servicii sociale integrate care să sprijine, pe termen lung, persoanele vulnerabile: vom finanța centre sociale integrate, servicii de îngrijire la domiciliu pentru vârstnici, servicii educaționale sau de integrare pe piața muncii, servicii de viață independentă pentru persoanele cu dizabilități care părăsesc sistemul instituționalizat, întreprinderi sociale”, a mai spus ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.