Update: Curtea Constituțională a României a admis marți, 11 martie 2025, contestația Avocatului Poporului cu privire la pensiile militare. CCR a hotărât că legea pensiilor militare este neconstituțională.
"În şedinţa din data de 11 martie 2025, Curtea Constituţională, în cadrul controlului de constituţionalitate a priori, cu unanimitate de voturi, a admis obiecţia de neconstituţionalitate formulată de Avocatul Poporului şi a constatat că Legea pentru completarea Legii nr.223/2015
În esenţă, Curtea a reţinut că reglementarea a două sisteme de echilibrare a pensiilor militare, cu regimuri juridice diferite, în funcţie de data intrării în vigoare a legii criticate, încalcă prevederile art.16 alin.(1) din Constituţie.
Decizia este definitivă şi general obligatorie. Argumentele reţinute în motivarea soluţiei pronunţate de Curtea Constituţională vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I",
Ordonanța trenuleț a menținut pensiile și salariile la valoarea celor din luna noiembrie a anului 2024. Astfel valoarea pensiilor militare nu a crescut, motiv pentru care polițiștii și pensionarii militari au organizat două manifestări sindicale. Marți, 11 martie 2025, Curtea Constituțională va decide dacă pensiile militare vor crește sau nu.
CCR va decide viitorul pensiilor pentru militari sau rezerviști marți, 11 martie 2025
Pensiile militare nu au mai crescut pe parcursul anului 2025, Avocatul Poporului contestând creșterea pensiilor pentru militari sau rezerviști. La data de 11 martie 2025, Curtea Constituțională va decide dacă valoarea pensiilor militare va crește în perioada viitoare. Pensiile militare sunt primul punct pe agenda Curții Constituționale. „Obiecția de neconstituționalitate a Legii pentru completarea Legii nr.223/2015 privind pensiile militare de stat, obiecție formulată Avocatul Poporului”,
a anunțat CCR, potrivit newsweek.ro.Legea contestată de Avocatul Poporului prevedea actualizarea pensiilor pentru militari sau rezerviști „ori de câte ori se majorează solda de grad/salariul gradului profesional și/sau solda de funcție/salariul de funcție al militarilor, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare, în procentajele stabilite la art. 29 și 30 (pentru pensiile de serviciu- n.r.) și în funcție de vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie”.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Pentru calcularea pensiilor militare se vor folosi anumite elemente, mai exact gradului militar/profesional avut la data trecerii în rezervă/încetării raporturilor de serviciu, media soldelor de funcție/salariilor de funcție și a drepturilor bănești. Aceste elemente se vor regăsi în ultima decizie de pensie, ale căror drepturi au fost deschise înainte de intrarea în vigoare a prezentei legi.
Angajații MAI vor organiza două manifestări sindicale
Luni, 10 martie 2025, angajații MAI au organizat o pichetare la sediul Curții Constituționale a României, urmând ca la data de 11 martie 2025 să organizeze un protest, în același loc, la ora 12:00. Sindicatul Național al Polițiștilor și al Personalului Contractual a explicat că principalul motiv pentru care s-a decis organizarea acestor manifestări este amânarea dezbaterii contestației de acum patru luni, realizată de Avocatul Poporului, asupra proiectului legislativ L 559/2024.
Sindicatul Național al Polițiștilor și al Personalului Contractual a menționat că blocarea proiectului legislativ L 559/2024 va duce la revenirea la forma inițială a Legii 223/2015. Astfel, pensiile militare vor fi indexate cu „rata inflației, actualizarea cu salariul de grad și recalcularea în concordanță cu majorările acordate prin lege polițiștilor/ militarilor în activitate, dar si scoaterea procentului acordat în conformitate cu Ordinul Meritul Militar din baza de calcul a pensiei militare și adăugarea la cuantumul rezultat”, potrivit snppc.ro .