Pensie 2020. Cat te costa daca vrei sa cumperi vechime in munca

Author: Luiza Stama
Actualizat: 31 ian 2021, 11:45
Cat te costa sa cumperi vechime in munca

Pensie 2020, dupa modificarea legii pensiilor. Ministerul Muncii a anuntat in ce conditii iti poti cumpara vechime in munca, daca nu ai toti anii necesari.

Dupa ce legea pensiilor a suferit modificari, iar unele persoane afla ca nu au toti anii de vechime in munca pentru a obtine o pensie, Ministerul Muncii a anuntat  care sunt conditiile ca cineva sa isi cumpere vechimea necesara.

Ce trebuie sa faci ca sa cumperi vechime in munca

Pensie 2020. Cei interesati vor putea plati contributiile de asigurari sociale pe o perioada de 6 ani, anterioara datei de incheiere a contractului de asigurare sociala, potrivit proiectului de lege.

Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contributiei de asigurari sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii incheierii contractului de asigurare, in care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare in sistemul public de pensii sau intr-un sistem de asigurari sociale neintegrat acestuia, in tara, in statele membre UE sau in alte state cu care Romania aplica instrumente juridice internationale in domeniul securitatii sociale”.

Astfel, ca si in Legea din 2010, „ baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale o constituie venitul lunar asigurat inscris in contractul de asigurare sociala care nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata in vigoare la data incheierii contractului de asigurare sociala”.

Salariul minim brut a crescut considerabil in ultimii 10 ani, fiind de trei ori mai mare in prezent fata de anul 2011.

In acelasi timp, contributiile au scazut de la 31,3% in 2011, la 25% in prezent.

Cat te costa sa cumperi vechime in munca

Citeste si: Armin Nicoară și-a confruntat tatăl în direct, după ani de tăcere: „De multe ori i-am spus că nu e copilul meu”

La un calcul simplu, o persoana care vrea sa-si cumpere vechime in munca pentru perioada 2013- 2018, ar trebui sa scoata din buzunar 23.200

lei, potrivt Adevarul.

Desi cota de contributie a scazut procentual, ca si valoare aceasta s-a dublat in 2018 si a ajuns la 5.700 lei pe an, in comparatie cu 2013, cand contributia era de aproximativ 2.900 lei.

Pana la data de 1 septembrie 2021, doritorii pot sa faca plata contributiei de asigurari sociale, integral sau esalonat, in transe lunare.

Citeste si: Toti pensionarii cu pensia mai mica de 2000 de lei trebuie sa afle asta! Mii de pensionari sunt vizati!

23 ianuarie 2023, zi liberă. Ce angajați vor beneficia de liber în prima lună a noului an

Citeste si: Legea Pensiilor 2020 se schimbă! Cum poți cumpăra vechime ca să ieși mai repede la pensie

 

 

 


Nebahat din serialul Totul pentru familia mea, aniversare cu peripeții alături de colegii săi! Iată ce vârstă a împlinit frumoasa actriță Simge Selçuk și ce persoane dragi i-au fost alături la petrecerea-surpriză!

La mulți ani, Simge Selçuk! Iată ce mesaj plin de tandrețe a primit superba actriță din partea colegului ei de platou, Celil Nalçakan, cel care i-a organizat petrecerea-surpriză! „Doar zâmbește, de restul mă ocup eu!”

Cookies