Legea Pensiilor 2020 se schimbă! Cum poți cumpăra vechime ca să ieși mai repede la pensie

,
legea pensiilor 2020
Talon de pensie[Sursa foto: Captură KANAL D]

Legea Pensiilor va fi modificată în anul 2020, astfel că persoanele care nu au suficienți ani de vechime îi vor putea cumpăra. Cum se va face acest lucru?


In articol:

  • Romanii care nu au suficienti ani vechime ii vor putea cumpara
  • Se pot cumpara maximum 6 ani de vechime
  • Orientativ, costul cumpararii a 6 ani de vechime este de 23.000 de lei

Persoanele care vor să iasă mai repede la pensie sau cele cărora le lipsesc ani de vechime vor putea plăti contribuțiile care s-ar fi încasat în fiecare lună.

Cum poți cumpăra vechime ca să ieși mai repede la pensie?

Un proiect al Ministerului Muncii prevede schimbarea legii pensiilor în perioada imediat următoare. Astfel, toți românii care nu au suficienți ani de vechime îi vor putea cumpăra, aceștia achitând contribuţiile care s-ar fi încasat în fiecare lună, calculul fiind făcut în funcție de salariul minim acordat în perioada respectivă. Noua prevedere vine în sprijnul tuturor celor nu au statutul de pensionar, nu au fost asigurați în sistemul public de pensii sau în alte sisteme neintegrate acestuia sau nu îndeplinesc condiţia stagiului minim de cotizare.

Citeste si: Este oficial! Cu cat cresc pensiile romanilor de la 1 septembrie

Cei care vor să își cumpere vechime pentru a ieși mai repede la pensie trebuie să știe că perioada maximă admisă pentru care pot face acest lucru este de 6 ani. Pentru acest interval de timp, un român ar putea să scoată din buzunar mai bine de 23.000 de lei, sumă ce poate fi achitată fie intregal, fie eșalonat, până în anul 2021. 

Suma de bani pe care oamenii o vor plăti este echivalentul contribuției sociale pe care aceștia ar fi datorat-o statului în cazul în care ar fi muncit în toți acei ani.

Citeste si: Cu cat cresc pensiile? Abia acum s-a aflat valoarea reala! Florin Citu: "Crestem pensiile cu cea mai mare suma"

Cum s-a modificat contribuția la sistemul de pensii de-a lungul anilor?

Atunci când vine vorba despre contribuția la sistemul de pensii, aceasta este calculată în funcție de salariul minim brut. Din anul 2013 și până în prezent, sumele s-au modificat în mod semnificativ. Astfel, dacă în 2013 salariul minim brut încasat era de 800 de lei, iar contribuția ajungea la 2.895 lei/pe an, în 2018, salariul minim brut a crescut la 1,900 de lei, iar contribuția la 5.700 lei/pe an, potrivit digi24.ro.

 

Citeste si: Ce spune premierul Ludovic Orban despre "rumorile" privind întârzierea plății pensiilor

 

 

Citește-ne pe
Citește și:

Oana Radu și iubitul ei, Cătălin, s-au cununat civil! Primele imagini de la fericitul eveniment

Ministrul Energiei este 'ușor nemulțumit' de noul ordin al ANRE: Vom vedea după ce vin facturile

Vedeta Kanal D care are trei copii cu trei femei diferite. Toată lumea îl credea familist convins. Nimeni nu a știut până acum

Livian, prima reactie dupa ce Bianca Comanici si-a pus fatete dentare! Este schimbata total: "Cum sa nu ai…"

Ella, declarație de dragoste pentru bărbatul din viața ei: "Mi-am dorit un om perfect și ai apărut tu." Iubește din nou?

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies