Părinții care vor sta acasă cu copiii care fac școală în regim online vor primi 75% din salariul brut. Iată care sunt condițiile

,
Covid
Părinții care vor sta acasă cu copiii care fac școală în regim online vor primi 75% din salariul brut[Sursa foto: PixaBay]

În acest an școlar, Guvernul introduce măsura prin care părinții care vor sta acasă cu copiii care fac școală în regim online primesc 75% din salariul brut. Iată care sunt condițiile.


In articol:

În

acest an școlar, Guvernul introduce măsura prin care părinții care vor sta acasă cu copiii care fac școală în regim online primesc 75% din salariul brut. Iată care sunt condițiile.

Părinții care vor sta acasă cu copiii care fac școală în regim online vor primi 75% din salariul brut. Iată care sunt condițiile

„Eu am spus că ne dorim prezență fizică și voi face totul pentru a avea prezența fizică în anul 2021-2022. Bineînțeles că dacă mergem în această direcție și vor fi școli sau clase închise, iar părinții vor trebui să stea acasă, aveam o măsură pe care am aplicat-o anul trecut, aceea de a susține financiar – era o parte din salariul mediu brut, 75% parcă era”, a declarat Florin Cîțu.

Covid
Florin Cîțu a menționat că există resurse financiare pentru susținerea acestei măsuri[Sursa foto: PixaBay]

Premierul României a mai subliniat că există posibilitatea finanțării acestei măsuri.

"Vom reintroduce această măsură pe perioada în care părinții trebuie să stea acasă cu copiii, dacă se închide școala pe motiv de COVID. Vorbim de părinții care nu sunt în telemuncă", a mai adăugat Florin Cîțu.

Citeste si: Se aplică de azi! Certificatul de vaccinare este obligatoriu pentru toţi românii. Atenţie dacă mergi în aceste locuri

Conform măsurii care a fost valabilă până pe 30 iunie 2021, un părinte angajat la stat sau la privat poate primi un onorariu de 75% din salariul brut, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu

pe economie, pentru perioada în care va sta acasă cu copilul din pricina școlilor sau grădinițelor închise. Un părinte poate primi zile libere plătite numai dacă celelălat părinte are deja acest privilegiu. Măsura s-a aplicat și în cazul familiilor cu un singur părinte.

Nu trebuie să ducem copiii la școală dacă prezintă anumite simptome. Iată lista completă

Medicii de familie au menționat care sunt simptomele la care părinții trebuie să fie atenți și să nu îi ducă la școală sau la grădiniță pe copii, pentru a evita îmbolnăvirea celorlalți.

" Copilul NU va merge la școală, va rămâne la domiciliu, dacă în ultimele 24 de ore a apărut cel puțin unul dintre următoarele semne de boală:

  • febră;
  • tuse;
  • dureri în gât;
  • dificultăți în respirație;
  • pierderea gustului sau mirosului;
  • dureri musculare;
  • dureri de cap;
  • secreție nazală;
  • tulburări digestive.

În această situație, se va contacta telefonic medicul de familie împreună cu care părintele va decide cea mai corectă atitudine de urmat. În funcție de evoluția stării de sănătate, medicul va stabili tratamentul și dacă este necesară o vizită directă”, se arată pe pagina Societății Naționale de Medicină de Familie.

Dr. Amelia Dan: "Sunt reguli de aur pe care orice părinte trebuie să le stabilească"

Pediatrul Amelia Dan a explicat ce trebuie să facem pentru a evita îmbolnăvirea copiilor noștri la școală, dar şi care sunt noile simptome ale infecției cu COVID-19, la care trebuie să fim foarte atenți.

Citeste si: Atenție elevi și părinți! În ce condiții se închid școlile în luna octombrie! Anunțul făcut de Sorin Cîmpeanu: "Vor trece în online..."

"În primul rând este important să se stabilească nişte reguli de igienă, în care spălatul mâinilor foarte des să fie regulă de aur. 

În privinţa pacheţelului şi mâncatul la şcoală, nu am nimic de obiectat, atât timp cât nu se împrumută sandwich-ul sau sticluţa cu apă de la unul la celălalt. Tocmai de aceea, părintele trebuie să stabilească reguli înainte ca cei mici să meargă la şcoală. 

De asemenea, părintele trebuie să fie informat dacă există un caz de infecţie respiratorie în clasă, iar părinţii ai cărui copil este bolnav să-l ţină acasă", a explicat Amelia Dan.

Strănutul repetat este un simptom specific variantei Delta

"Simptomatologia clinică este comună cu a infecţiilor respiratorii: dureri de cap, secreţii nazale abundente şi strănutul repetat. Dacă avem salve de strănuturi la copilul care nu este alergic, deja avem un semnal de alarmă.

Se pare că aceste strănuturi repetate sunt o caracteristică pentru infecţia cu noua variantă Delta, mai puţin decât pierderea mirosului şi gustului.

Nu este obligatoriu ca infectarea cu varianta Delta să fie însoţită de pierderea mirosului. S-au făcut o serie de studii conform cărora, în cazul celor nevaccinaţi tusea persistentă este clar semnul de infecţie, iar pentru cei care sunt vaccinaţi, fie cu o doză sau cu schema completă, persistă strănutul", a mai menționat dr. Amelia Dan.

Simptome de răceală sau de COVID-19? Când trebuie să ne îngrijorăm

Medicul pediatru Mihai Craiu a vorbit despre simptomele care ar putea ajuta părinții să facă diferența între o răceală sau o infectare cu COVID-19.

„Aș restrânge la 3 sfaturi practice. Primul lucru pe care l-aș lua în seamă, aș vedea în contextul familiei. Dacă există și alții cu guturai, răceală, în familie, atunci mai degrabă ne gândim la ceva care a fost luat, nu neapărat la o reacție alergică.

Al doilea lucru, contează foarte mult rata de transmitere comunitară, a zonei. Aici, în Ilfov, sunt zone unde se apropie de roșu sau a intrat în roșu, deja foarte clar. Adică acolo părinții trebuie să fie mai îngrijorați decât în nu știu ce sat sau școală de regiune de deal unde sunt în verde și n-a fost nimeni în comună bolnav.

Și, în fine, strict din punct de vedere clinic, dacă boala aia este cu febră care nu scade la antitermicele obișnuite, la o doză, la două doze, dacă are și a doua zi febră, trebuie văzut. Nu există alergie cu febră mai multe zile la rând. Deci o boală febrilă care înfundă nasul și face tuse și strănut, dacă vine în context, dacă e în zonă de transmitere comunitară mare și dacă persistă temperatura, trebuie mers la doctor”, a declarat medicul Mihai Craiu.

 

 

Citește-ne pe

Citește și:

Atenție părinți! Elevii vor putea beneficia de transport gratuit. Când intră în vigoare legea

Cioloș duce analfabetismul juridic la un alt nivel: Numește 'penal' o persoană reabilitată, nevizată nici măcar de inițiativa 'Fără penali în funcții publice'

BOMBĂ! Florin Ristei, înșelat și părăsit de iubita supernă pentru un bărbat super celebru! Este SCANDAL imens

Au început școlile! Cum ne putem proteja copiii împotriva tulpinii Delta a coronavirusului

Devine OBLIGATORIU! Reguli noi pentru milioane de elevi. Ce este INTERZIS să faci de AZI

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies