Atenție părinți! Elevii vor putea beneficia de transport gratuit. Când intră în vigoare legea

,
Elevi
Elevii vor putea beneficia de transport gratuit.[Sursa foto: PixaBay]

Veste bună pentru elevii din învățământul primar! Vor putea beneficia de transport gratuit de acasă până la școală. Când intră în vigoare legea?


In articol:

Senatul a adoptat, în unanimitate, în calitate de cameră decizională, o propunere legislativă de completare a Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, conform căreia, elevii din învățământul primar ar putea avea transport gratuit de acasă până la școală.

Elevi
Elevii din învățământul primar ar putea avea transport gratuit.[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Prima zi de școală 2021. Ce au avut de făcut elevii în această zi

Elevii vor putea beneficia de transport gratuit

Începând cu anul școlar 2022-2023, elevii din învățământul primar vor putea beneficia de transport gratuit de acasă până la școală. Proiectul de lege a fost discutat în Camera Deputaților și a ajuns și la Senat, unde a fost aprobat.

Conform legii iniţiate de deputatul liberal Robert Sighiartău, cheltuielile vor fi asigurate din bugetul de stat, prin transfer, către unităţile administrativ-teritoriale.

Citeste si: Au început școlile! Cum ne putem proteja copiii împotriva tulpinii Delta a coronavirusului

"În municipii şi oraşe, elevii din învăţământul primar care frecventează cursurile unei unităţi de învăţământ de stat, particulare sau confesionale autorizate/ acreditate pot beneficia de transport specializat de tipul curse şcolare, pentru transportul de la/ până la unitatea de învăţământ.

Acoperirea cheltuielilor pentru transportul specializat se asigură din bugetul de stat, prin transfer, către unităţile administrativ-teritoriale", stipulează propunerea legislativă în forma adoptată de Camera Deputaţilor, însuşită, marţi, şi de plenul Senatului.

Așadar, elevii din învățământul primar care vor intra anul următor în clasele 0-4, pot beneficia de această oportunitate, deoarece legea ar urma să intre în vigoare începând cu prima zi a anului 2022-2023.

Bursele pentru elevi vor crește

Mai mult, Sorin Cîmpeanu a anunțat elevii vor putea beneficia și de burse mai mari, pe lângă transportul gratuit. Valoarea burselor școlare va fi mărită, iar pragul minim de la care va fi acordată bursa de merit va crește.

Se pare că în anul școlar 2020 – 2021, Guvernul a aprobat un cuantum minim de 100 de lei/ elev, indiferent de tipul de bursă, de performanță, de merit, de studiu sau de ajutor social, însă acest cuantum nu a fost diferențiat. 

Citeste si: Ce se va întâmpla cu școlile? Klaus Iohannis a făcut anunțul: "Menținerea școlilor deschise cu prezență fizică depinde de..."

Bursele vor fi plătite în continuare de la bugetul de stat, tot prin bugetul Ministerului Educației, însă vom avea diferențe între cuantumul minim între bursele de performanță destinate olimpicilor, de la 100 de lei la 500 de lei de elev.

„Proiectul de Hotărâre de guvern se referă la aprobarea cuantumului minim de acordare a burselor elevilor. Creșteri vor înregistra și bursele de studiu și bursele de ajutor social. După o analiză suplimentară, după discuții cu reprezentanții Consiliului Național al Elevilor, acest proiect de Hotărâre de Guvern va fi adoptat”, a declarat ministrul Sorin Cîmpeanu, după ședința de guvern.

 

Citește-ne pe
Citește și:

Devine OBLIGATORIU! Reguli noi pentru milioane de elevi. Ce este INTERZIS să faci de AZI

Toni Neacșu somează CSM să sesizeze CCR: 'Guvernul poate legifera acum în afara oricărui control'

BOMBĂ! S-a aflat cine este milionarul cu care a fost căsătorită Oana Cuzino? Are 70 de ani, dar arată de 45. Doar ceasurile lui costă 3 milioane de euro

Vești proaste pentru ELEVI! Scenariul de care se temeau părinții s-a adeverit. Peste 2.000 de elevi vor continua cursurile online

|| STRUCTURA ANULUI ȘCOLAR 2021-2022 || Ce vacanțe au elevii în anul școlar 2021-2022? Schimbare importantă anunțată de autorități!

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies