Organizatia Mondiala a Sanatatii nu mai primeste finantare de la SUA. Trump: "OMS a esuat in misiunea sa de baza si trebuie trasa la raspundere"

,

Preşedintele american Donald Trump a declarat marţi că a dat instrucţiuni administraţiei sale să suspende finanţarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii


In articol:

Preşedintele american Donald Trump a declarat marţi că a dat instrucţiuni administraţiei sale să suspende finanţarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), pentru că agenţia a „eşuat în misiunea sa de bază” privind răspunsul la epidemia de Covid-19, relatează BBC.

Trump a acuzat organizaţia ONU că a gestionat greşit şi a muşamalizat răspândirea coronavirusului după ce acesta a fost depistat în China şi a spus că trebuie trasă la răspundere.

Preşedintele, criticat la rândul lui pentru felul în care a gestionat criza sanitară în SUA, a mai acuzat recent OMS că este părtinitoare cu China.

Ordon administraţiei mele să oprească finanţarea în timp ce are loc o analiză pentru a stabili rolul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în grava gestionare proastă şi muşamalizarea răspândirii coronavirusului”, a spus Trump la o conferinţă de presă ce a avut loc la Casa Albă marţi seară. „OMS a eşuat în misiunea sa de bază şi trebuie trasă la răspundere”.

Secretarul general al ONU António Guterres a transmis ulterior că „nu este momentul” să fie reduse fondurile OMS.

SUA este cel mai important finanţator al OMS, oferind 400 de milioane de dolari pe an, puţin sub 15% din bugetul total al agenţiei.

Contribuţia Chinei în 2018-2019 a fost de aproximativ 76 de milioane de dolari şi aproximativ 10 milioane de dolari au reprezentat finanţări voluntare, potrivit site-ului OMS.

Organizaţia a lansat un apel în martie pentru 675 de milioane de dolari în sprijinul luptei împotriva pandemiei şi este aşteptat să relanseze un altul pentru 1 miliard de dolari.

Statele Unite sunt ţara cea mai afectată de Covid-19. Cu o populaţie de 310 milioane de locuitori, aici au fost raportate peste 608.000 de cazuri şi aproximativ 26.000 de decese.

Preşedintele Trump a acuzat OMS că a nu a evaluat corect epidemia când a apărut în Wuhan, la finalul anului trecut.

El a precizat că, dacă ar fi intervenit şi ar fi declarat criză sanitară mondială din timp, dacă ar fi trimis experţi medicali în China pentru a verifica obiectiv situaţia în teren şi dacă ar fi atras atenţia asupra lipsei de transparenţă demonstrate de China, „epidemia ar fi putut fi oprită la sursă, mii de vieţi ar fi fost salvate şi ar fi fost evitat prejudiciul economic mondial”.

În schimb, OMS „a crezut benevol asigurările date de China şi a apărat acţiunile Guvernului chinez”.

Citeste si: Cat va dura somajul tehnic si ce se intampla cu angajatii care se intorc la munca. Ludovic Orban a anuntat o noua rectificare bugetara

Citeste si: Ce se intampla cu anul scolar si cand se reiau cursurile. Premierul Ludovic Orban a anuntat ca anul scolar va fi incheiat

Citeste si: Noaptea de Înviere! Reguli noi transmise de Marcel Vela, ministrul de interne

 

Citește și:

Nelu Tataru despre Paste: "Recomand niste sarbatori mai altfel ca sa avem la anul niste sarbatori deosebite"

"Sunteti niste cretini! Ne ucideti!" Mesajul primit de Adriana Saftoiu dupa acordul MAI - BOR

Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru: "Avem peste 400 de paturi de Terapie Intensiva, sunt peste 200 de cazuri"

Live Stream Online Puterea dragostei - Editia de joi, 1 octombrie - Prima parte - VIDEO. George, atac dur la adresa Andreei!

Curs valutar BNR joi, 1 octombrie 2020. Leul creste usor in fata dolarului si a monedei europene!


Clipul zilei pe KANALD.RO:
Te-ar mai putea interesa
Cookies