Organizatia Mondiala a Sanatatii nu mai primeste finantare de la SUA. Trump: "OMS a esuat in misiunea sa de baza si trebuie trasa la raspundere"

,

Preşedintele american Donald Trump a declarat marţi că a dat instrucţiuni administraţiei sale să suspende finanţarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii


In articol:

Preşedintele american Donald Trump a declarat marţi că a dat instrucţiuni administraţiei sale să suspende finanţarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), pentru că agenţia a „ eşuat în misiunea sa de bază” privind răspunsul la epidemia de Covid-19, relatează BBC.

Trump a acuzat organizaţia ONU că a gestionat greşit şi a muşamalizat răspândirea coronavirusului după ce acesta a fost depistat în China şi a spus că trebuie trasă la răspundere.

Preşedintele, criticat la rândul lui pentru felul în care a gestionat criza sanitară în SUA, a mai acuzat recent OMS că este părtinitoare cu China.

Ordon administraţiei mele să oprească finanţarea în timp ce are loc o analiză pentru a stabili rolul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în grava gestionare proastă şi muşamalizarea răspândirii coronavirusului”, a spus Trump la o conferinţă de presă ce a avut loc la Casa Albă marţi seară. OMS a eşuat în misiunea sa de bază şi trebuie trasă la răspundere”.

Secretarul general al ONU António Guterres a transmis ulterior că „nu este momentul” să fie reduse fondurile OMS.

SUA este cel mai important finanţator al OMS, oferind 400 de milioane de dolari pe an, puţin sub 15% din bugetul total al agenţiei.

Contribuţia Chinei în 2018-2019 a fost de aproximativ 76 de milioane de dolari şi aproximativ 10 milioane de dolari au reprezentat finanţări voluntare, potrivit site-ului OMS.

Organizaţia a lansat un apel în martie pentru 675 de milioane de dolari în sprijinul luptei împotriva pandemiei şi este aşteptat să relanseze un altul pentru 1 miliard de dolari.

Statele Unite sunt ţara cea mai afectată de Covid-19. Cu o populaţie de 310 milioane de locuitori, aici au fost raportate peste 608.000 de cazuri şi aproximativ 26.000 de decese.

Preşedintele Trump a acuzat OMS că a nu a evaluat corect epidemia când a apărut în Wuhan, la finalul anului trecut.

El a precizat că, dacă ar fi intervenit şi ar fi declarat criză sanitară mondială din timp, dacă ar fi trimis experţi medicali în China pentru a verifica obiectiv situaţia în teren şi dacă ar fi atras atenţia asupra lipsei de transparenţă demonstrate de China, „ epidemia ar fi putut fi oprită la sursă, mii de vieţi ar fi fost salvate şi ar fi fost evitat prejudiciul economic mondial”.

În schimb, OMS „ a crezut benevol asigurările date de China şi a apărat acţiunile Guvernului chinez”.

Citeste si: Cat va dura somajul tehnic si ce se intampla cu angajatii care se intorc la munca. Ludovic Orban a anuntat o noua rectificare bugetara

Citeste si: Ce se intampla cu anul scolar si cand se reiau cursurile. Premierul Ludovic Orban a anuntat ca anul scolar va fi incheiat

Citeste si: Noaptea de Înviere! Reguli noi transmise de Marcel Vela, ministrul de interne

 

Citește-ne pe

Citește și:

România, printre ţările care ar fi afectate de norul radioactiv în caz de accident la centrala nucleară Zaporojie

"Sunteti niste cretini! Ne ucideti!" Mesajul primit de Adriana Saftoiu dupa acordul MAI - BOR

Putin a primit cadouri de ziua lui de la omologi: Lukașenko i-a oferit un tractor, Rahmon o piramidă din pepeni (FOTO)

Regina NU a murit la ora anunțată de Palatul Buckingham! De ce nu s-a anunțat decesul la timp

Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru: "Avem peste 400 de paturi de Terapie Intensiva, sunt peste 200 de cazuri"

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies