O nouă tulpină a coronavirusului, depistată la Suceava. Specialiștii au anunțat că ar putea reduce eficiența vaccinurilor

Author: Amalia Georgescu
Actualizat: 23 iul 2022, 11:45
Specialiștii au descoperit încă o variantă a coronavirusului pe teritoriul României
Sursa: unsplash

Specialiștii de la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava (USV) au anunțat prezența unei noi tulpini a coronavirusului pe teritoriul României. Ce precizări au făcut?

În cadrul Laboratorului de Metagenomică şi Biologie Moleculară al Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava (USV) au fost analizate mai multe probe în ultimele două săptămâni. Mai exact, specialiștii au realizat secvenţieri pentru 91 de probe provenite de la pacienţi depistaţi pozitiv cu noul coronavirus, probele fiind recoltate de la pacienți din Suceava, Cluj, Iaşi, Timiş şi Botoşani. Ce au descoperit oamenii de știință în urma testelor?

Ce anunț au făcut specialiștii despre noua tulpină a coronavirusului depistată în România?

Specialiștii de la laboratorul de Metagenomică şi Biologie Moleculară al Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava au anunțat că noua variantă a coronavirusului depistată în România ar avea caracteristicile tulpinii britanice B1.1.7, dar ar prezenta şi mutaţia E484K. Astfel, există indicii că noua variantă a coronavirusului ar putea reduce eficiența vaccinurilor anti-Covid-19 administrate în prezent. 

Citeste si: Vești proaste din partea autorităților: „E probabil să fi cuprins deja întreaga țară!” Ce anunț au făcut despre noul coronavirus?

Citește și: Dinu Maxer rupe tăcerea, după divorț: „Am tot sperat că ne vom împăca”. Deea a plecat de acasă acum 4 săptămâni

Calendarul Festivalului de Film de la Berlin 2023. Steven Spielberg  va primi Ursul de Aur onorific pentru întreaga sa carieră

Potrivit informațiilor făcute publice, se pare că proba biologică care a

arătat prezența noii tulpini a coronavirusului în România a fost recoltată la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, mai exact de la un pacient care nu ar fi călătorit recent în Marea Britanie.

„La cele trei variante îngrijorătoare cunoscute ca provenind din Marea Britanie (linia B.1.1.7, nume VOC202012/01), din Africa de Sud (linia B.1.351, cu numele 501Y.V2 15) şi din Brazilia (linia P.1, nume P.1), Institutul de Sănătate Publică din Anglia a adăugat,

în luna februarie, o nouă variantă a virusului (linia B.1.1.7+ E484K, nume VOC202102/02). Deşi numărul cazurilor identificate cu noua variantă (B.1.1.7+ E484K) este momentan relativ redus (fiind prezentate numai 43 de cazuri în Raportul britanic din 1 aprilie 2021), principala îngrijorare provine din capacitatea variantelor ce conţin şi mutaţia E484K de a prezenta o rezistenţă mai mare la anticorpii generaţi de vaccin, reducând astfel eficienţa vaccinurilor. În luna martie, noua variantă (B.1.1.7+ E484K) a fost introdusă ca variantă îngrijorătoare (variant of concern- VoC) şi în lista Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), care monitorizează situaţia epidemiologică la nivelul Uniunii Europene. Într-un comunicat emis duminică, 4 aprilie, de agenţia Reuters, este prezentată îngrijorarea în legătură cu răspândirea acestei variante şi în Japonia, aproximativ 70% dintre probele secvenţiate de la un spital din Tokyo prezentând această mutaţie.”, au precizat reprezentanții Universității "Ştefan cel Mare" din Suceava (USV),  potrivit hotnews.ro.

Citeste si: Tulpina braziliană a coronavirusului a ajuns în România. Unde au fost confirmate primele cazuri de îmbolnăvire?