Numărul morților a crescut la peste 23.000!

Autor: Bogdan Frațilă

Turcia raportează acum peste 20.200 de morți în urma cutremurului, iar Siria peste 3.000

Sursa: Captură YouTube

Turcia raportează acum peste 20.200 de morți în urma cutremurului, iar Siria peste 3.000!

Turcia raportează acum peste 20.200 de morți în urma cutremurului, iar Siria peste 3.000. Supraviețuitorii continuă să fie recuperați, dar speranța se stinge. Siria spune că permite livrarea de ajutoare în toate zonele țării.În Turcia și Siria, numărul morților a crescut la peste 23.000 în urma cutremurelor din zona de graniță a celor două țări. Autoritățile turce au raportat ultima dată 20.213 morți și 80.052 de răniți. Inițial, ajutoarele au reușit să salveze nenumărate persoane prinse sub dărâmăturile clădirilor prăbușite, dar între timp, potrivit Ministerului turc al Sănătății, au fost recuperate aproape numai cadavre.

Potrivit vicepreședintelui Fuat Oktay, doar 67 de persoane au fost scoase în viață dintre dărâmături în ultimele 24 de ore. 3384 de morți au fost raportate în Siria la ultima numărătoare. Președintele sirian Bashar al-Assad a vizitat astăzi pentru prima dată o zonă afectată de cutremur.Assad și soția sa au venit să vadă răniții de la spitalul universitar din al doilea oraș ca mărime din țară, Alep, potrivit presei de stat.
Assad s-ar fi întâlnit apoi cu echipele de salvare în cartierul Masharka din oraș, unde paramedicii au recuperat ieri șapte supraviețuitori și 44 de morți dintr-o clădire. Orașul este situat într-una dintre cele mai afectate de cutremure din Siria.
Primul cutremur a lovit zona de frontieră luni dimineața devreme, cu o magnitudine de 7,7 grade. Luni după-amiază, a urmat un alt cutremur cu magnitudinea de 7,6 grade în regiune.
Potrivit autorității turce de gestionare a dezastrelor, Afad, peste 1000 de replici au avut loc de atunci.


NATO trimite adăposturi mobile de urgență

Alianța de apărare NATO a trimis adăposturi mobile de urgență în regiunile din Turcia afectate de cutremurul devastator. Acestea ar putea fi echipate cu aparate de încălzire, generatoare de electricitate și zone de tratament medical, de exemplu, după cum a anunțat organizația la Bruxelles.

NATO este foarte solidară cu aliatul nostru Turcia, iar furnizarea acestor adăposturi va contribui la salvarea de vieți", a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.Cu toate acestea, nu este încă clar când vor ajunge adăposturile în Turcia și câte vor fi. "Autoritățile militare NATO evaluează în prezent cele mai bune opțiuni logistice și de transport, precum și calendarul desfășurării", se arată într-un comunicat. Mii de forțe din peste 20 de țări NATO și 30 de țări partenere se pare că ajută deja pe teren.
De asemenea, sunt mobilizați câini de salvare și experți în cutremure.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Siria permite livrările de ajutoare

Situația aprovizionării în Siria, țară aflată în război civil, continuă să fie deosebit de dificilă. Ajutoarele nu sunt îngreunate doar de infrastructura distrusă și de vremea de iarnă. Regiunea calamitată este împărțită în zone controlate de regimul Assad și teritorii controlate de milițiile antiguvernamentale și preponderent islamiste.Potrivit propriilor declarații, guvernul de la Damasc permite acum livrarea de ajutoare în regiunile controlate de rebeli. Acesta a aprobat "livrarea de ajutor umanitar în toate părțile Republicii Arabe Siriene", se arată într-un comunicat al cabinetului. Distribuirea ajutoarelor- sprijinite de ONU- va fi supravegheată de Semiluna Roșie siriană și de Comitetul Internațional al Crucii Roșii și Semilunii Roșii, s-a mai anunțat.
ONU solicită o încetare imediată a focului în Siria pentru a facilita operațiunile de ajutorare a victimelor cutremurului devastator din zona de frontieră turco-siriană. Până la 5,3 milioane de persoane au rămas fără adăpost în țară din cauza cutremurului, potrivit unei estimări a agenției ONU pentru refugiați UNHCR.Țara aflată în război civil se confruntă cu o "criză în criză" după șocurile economice, pandemia Corona și furtunile de iarnă din zona calamitată, a declarat într-o înregistrare video reprezentantul agenției ONU în Siria, Sivanka Dhanapala.

Citește și: Mai multe țări cer excluderea Rusiei de la Jocurile Olimpice!

Citește și: Premierul din Republica Moldova a demisionat!

Citește și: Cutremur în România, vineri. Ce magnitudine a avut și unde s-a produs seismul

 

 


Ezgi Mola, actrița care dă viață personajului Safiye în serialul “Vinovați de iubire” s-a căsătorit cu alesul inimii sale anul trecut! Iată imagini de senzație de la fericitul eveniment!