Nu uita sa le spui, astazi, "La multi ani!" celor care poarta acest nume de sfant! Iata ce sarbatoare importanta praznuiesc crestinii ortodocsi!

Sarbatoare cu cruce neagra astazi in calendarul crestin ortodox.

In aceasta luna, in ziua a cincea, crestinii ortodocsi ii sarbatoresc pe Cuviosul Parinte Sava cel Sfintit si pe Sfantul Mucenic Anastasie.

Cuviosul Parinte Sava cel sfintit a trait pe vremea imparatului Teodosie cel Mic. De loc era din Capadocia, iar parintii lui se numeau Ioan şi Sofia. Chiar de la inceputul vietii lui a indragit vietuirea calugareasca, aşa ca a intrat de mic intr-o manastire numita Flavian. Era atat de infranat inca din copilarie, ca vazand in gradina un mar şi dorind sa-l manance, a zis: "Frumos era la vedere şi bun la mancare fructul ce m-a omorat". A luat marul cu mainile, dar nu l-a mancat, ci l-a calcat in picioare şi lege şi-a pus sa nu manance mar niciodata.

La varsta de optsprezece ani, a mers la marele Eftimie (praznuit la 20 ianuarie); acesta l-a trimis la cuviosul Teoctist (praznuit la 3 septembrie) in chinovie. Acolo a cunoscut vietuirea dumnezeiasca a fratilor şi a mers pe urmele virtutii celor pe care i-a cunoscut in chinovie. Din pricina covarşitoarei lui induhovniciri, marele Eftimie il numea copil cu suflet de batran. Şi cu cat creştea in varsta cu atat sporea şi in virtute. De aceea a şi facut multe minuni. Printre altele, prin rugaciunea lui, a facut sa izvorasca apa in locuri fara de apa.
A fost invatatorul multor monahi. A fost in doua randuri sol la Constantinopol, trimis de patriarhii Ierusalimului din acele vremuri: o data la imparatul Anastasie, iar a doua oara la imparatul Iustinian. Ajungand deci la varsta de nouazeci şi patru de ani, s-a mutat catre Domnul.

Tot in aceasta zi, pomenirea Sfantului Mucenic Anastasie.
Sfantul Mucenic al lui Hristos Anastasie a vazut odata cum sunt intrebati şi judecati de pagani sfintii mucenici şi cum li se taie madularele pentru marturisirea lui Hristos. Pentru ca era creştin şi pentru ca ştia bunatatile pregatite de Dumnezeu mucenicilor, dorea şi el sa lupte pe aceeaşi cale pentru Hristos.

Si intr-una din zile i s-a infierbantat inima lui, şi-a facut semnul crucii şi s-a dus in stadion. Stand in mijlocul adunarii de lume a strigat cu glas mare: "Gasit am fost de cei ce nu m-au cautat, vadit m-am facut celor ce nu m-au cercetat!". Privirile tuturor s-au indreptat spre el. Atunci el a zis: "Ascultati, toti slujitorii diavolului, ascultati! Sunt creştin şi cred in Domnul meu Iisus Hristos; iar pe idolii voştri şi pe cei ce se inchina lor ii dau anatemei şi-i urasc". Multimea a ramas inmarmurita de curajul lui. Dar indata l-au dezbracat, l-au biciuit cumplit şi au zis: "Asta pentru neruşinarea şi obraznicia ta! Dar daca cinsteşti pe Hristos şi nu te lepezi de El, ti se va taia capul şi vei fi mancare peştilor, taratoarelor şi pasarilor". Sfantul nu s-a lepadat. Atunci calaii l-au apucat indata, i-au taiat capul şi ducandu-l cu corabia departe putin de tarm, l-au aruncat in mare.

 

 


Clipul zilei pe KANALD.RO:
Recomandari
Te-ar mai putea interesa
` `
`
Setari de confidentialitate