Noi medicamente vor fi introduse pe lista celor gratuite sau compensate de la 1 decembrie 2022. Ministerul Sănătății a făcut anunțul

Author: Bianca Hriscu
Actualizat: 08 aug 2023, 00:35

Ministerul Sănătății extinde lista medicamentelor compensate și gratuite 

Sursa: unsplash

De la 1 decembrie 2022, noi medicamente se vor regăsi pe lista celor gratuite sau compensate. Ministerul Sănătății a anunțat despre ce medicamente este vorba și pentru ce afecțiuni pot fi folosite.

Ministerul Sănătății vine cu vești bune pentru mai multe categorii de pacienți. De la 1 decembrie 2022, pe lista medicamentelor gratuite sau compensate vor fi introduse 21 noi medicamente. Ce pacienți vor beneficia de această schimbare anunțată de autorități?

21 de medicamente vor fi introduse pe lista celor gratuite sau compensate 

De la 1 decembrie 2022, anumite categorii de pacienți vor plăti un preț mai mic sau chiar vor primi gratuit medicamentele necesare pentru tratarea bolilor de care suferă.

Ministerul Sănătății a anunțat că a luat decizia de a introduce 21 de medicamente pe lista celor gratuite sau compensate. Este vorba despre medicamente destinate pacienților diagnosticați cu afecțiuni oncologice, Parkinson, insuficiență cardiacă, boli endocrine și metabolice, afecțiuni pulmonare cronice, angioedem ereditar și amiotrofie spinală musculară. Conform datelor oficiale prezentate de Ministerul Sănătății, 8 dintre medicamentele care vor fi introduse pe lista celor gratuite sau compensate sunt destinate pacienților cu afecțiuni oncologice.

Citeste si: Românii pot beneficia de servicii medicale gratuite, conform legii adoptate la finalul lunii octombrie. Ce condiții trebuie să îndeplinească, pentru a beneficia de ele

Este pentru a treia oară în acest an când autoritățile revizuiesc lista medicamentelor gratuite sau compensate, iar noua listă va intra în vigoare de la 1 decembrie 2022. Reamintim că prima actualizare a listei a avut loc în luna ianuarie a acestui an, iar cea de-a doua în luna martie.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

„La solicitarea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat astăzi, 2 noiembrie 2022, proiectul de Hotărâre privind modificarea și completarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaționale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asigurații, cu sau fără contribuție personală, pe bază de prescripție medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaționale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naționale de sănătate.”,

a precizat Ministerul Sănătății prin intermediul unui comunicat de presă oficial. 

Astfel, de la 1 decembrie 2022, pacienții care au fost diagnosticați cu afecțiunile amintite mai sus își vor putea cumpăra anumite medicamente fie la un preț mai mic, fie le vor primi gratuit, în baza unei rețete eliberate de medic. De aceste medicamente vor beneficia asigurații, cu sau fără contribuție personală. Prin extinderea acestei liste, Ministerul Sănătății vrea să vină în sprijinul pacienților diagnosticați cu aceste boli, tratamentele fiind, de cele mai multe ori, costisitoare. 

Persoanele care sunt asigurate în sistemul medical de stat și care sunt înscrise pe lista unui medic de familie pot primi din partea acestuia rețete prin intermediul cărora să își poată achiziționa medicamente compensate. Acesta reprezintă, de fapt, un ajutor din partea statului, mai ales în cazul în care medicamentele necesare pentru continuarea tratamentului sunt foarte scumpe, dar în același timp sunt indispensabile bolnavilor. De precizat că o rețetă compensată este valabilă cel mult 30 de zile de la data emiterii.

În cazul afecțiunilor cronice, perioada de valabilitate se reduce la 48 de ore.

Citeste si: Vești bune pentru românii care vor să se vaccineze împotriva gripei sezoniere. Unde se vor putea vaccina începând din luna noiembrie 2022