Ce trebuie să faci dacă vrei să te vaccinezi antigripal direct în farmacii. Iată toate detaliile

Author: Lavinia Medrea

Ce trebuie să faci dacă vrei să te vaccinezi antigripal direct în farmacii. Iată toate detaliile

Sursa: PixaBay

Începând cu luna noiembrie, doritorii se vor putea vaccina antigripal direct în farmacii, datorită unui program lansat de Ministerul Sănătății.

„Imunizarea se va face doar la solicitarea persoanelor adulte, iar în cazul

copiilor, doar la solicitarea reprezentanților legali. Românii care doresc să se vaccineze în farmacii trebuie să știe că au nevoie de o recomandare medicală și trebuie să fi făcut un vaccin antigripal în ultimii ani. Farmaciștii care vor realiza vaccinarea vor fi persoane care au participat la un program post-universitar de vaccinare împotriva gripei sezoniere, iar farmaciile care participă la acest program-pilot vor avea afișat într-un loc vizibil orarul de vaccinare”, potrivit
Observator.

Ce trebuie să faci dacă vrei să te vaccinezi antigripal în farmacie

Asociaţia Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR) sunt de acord cu programul pilot de vaccinare antigripală în farmacii, deoarece reprezintă o contribuție la majorarea accesului oamenilor la vaccinare şi la întărirea rolului farmacistului în comunitate şi în activitatea de prevenţie, potrivit  Agerpres.

Citeste si: Director executiv al Pfizer: Nu s-a testat eficacitatea vaccinului împotriva COVID-19 în ceea ce privește oprirea trasmiterii virusului, înainte ca acesta să intre pe piață

Citește și: Ce s-a întâmplat când mama Elodiei a încercat să ia legătura cu nepotul ei: „L-a influențat negativ pe copil”

Potrivit informațiilor puse la dispoziție de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), virusul gripal

ajunge să infecteze oameni anual, la nivel mondial, între 5%-10% dintre adulţi şi între 20%-30% dintre copii. La nivel european, între 15.000- 70.000 de oamenii mor anual din cauza complicaţiilor aduse de virusul gripal.

Alexandru Rafila cere redeschiderea centrelor ambulatorii: „Este un număr mai mare de viroze respiratorii care afectează copiii”

Acoperirea vaccinală este în scădere în România

În România, potrivit datelor oficiale, acoperirea vaccinală în sezonul gripal 2019- 2022 a fost de 7,9%, cu mult sub nivelul de acum peste zece ani, care era de 51% în sezonul gripal 2007- 2008. Scăderea drastică reprezintă cât de important este ca eforturile societății din România privind vaccinarea antigripală să fie susținute, dar și nevoia de implicare a unor specialiști din domeniul sănătăţii în activităţi de prevenţie prin vaccinare.

Citeste si: Un nou virus hibrid cu propriul sistem imunitar a fost descoperit. Acesta a luat naștere din fuziunea altor două virusuri

„Vaccinarea împotriva gripei în farmaciile comunitare va facilita accesul populaţiei la vaccinare, în contextul în care ţara noastră, la fel ca restul statelor europene, continuă să fie afectată în acest sezon gripal şi de pandemia de Covid-19. Procesul de vaccinare împotriva gripei va fi derulat în acord cu normele în vigoare, în farmacii autorizate în acest sens şi de către farmacişti cu competenţe dobândite pentru realizarea vaccinării. Companiile membre ADRFR se vor implica în susţinerea progamului pilot de vaccinare, urmând să fie implementaţi rapid toţi paşii necesari bunei derulări”, a explicat Cătălina Pîntea, Preşedinte ADRFR.

 


Șansa celor cinci copilași de a învăța în școala cât o cămăruță este învățătoarea Maria Ștefănuț, care urcă dealul în fiecare zi, indiferent de vreme.