Noi dezvaluiri despre cauza incendiului de la Institutul Matei Balș! Ce s-a intamplat in primele minute ale tragediei

Author: Marina Ionescu
Actualizat: 21 iul 2022, 03:40
Care ar putea fi o posibilă cauză a incendiului tragic de la Institutul Matei Balș?

După incendiul de la Matei Balş, a fost demarată o anchetă. Reprezentanţii Parchetului au precizat că, procurorii se află la faţa locului şi au început cercetările.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a deschis un dosar penal in rem pentru ucidere din culpă în cazul incendiului de la Institutul "Matei Balş" din Capitală. Patru pacienţi au murit în urma incidentului.

Citeste si: Victor Ponta, despre tragedia de la Piatra Neamț: "E vina celor care..."

Care este cauza incendiului de la Institutul Matei Balș?

Un reșou care funcționa în salonul care a ars la Institutul ”Matei Balș” din București ar putea fi cauza incendiului, au declarat pentru G4Media.ro surse din cadrul anchetei.

La faţa locului au intervenit 38 de echipaje de prim ajutor şi şase echipaje de terapie intensivă mobilă.

Pompierii și polițiștii criminaliști investighează acum cauzele producerii incendiului în urma căruia au murit patru pacienți cu Covid de la institut.

Institutul Matei Balș are clădiri construite încă din anii 50 și este conectat la sistemul municipal de încălzire centralizată.

Incendiul de la Institutul Matei Balș din Capitală

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a făcut declaraţii cu privire la posibilele cauze care au declanşat incendiul de vineri dimineaţă, în cadrul unui pavilion al Spitalului Matei Balş.

„Momentan nu este clar.

Vin de la Matei Balş am văzut clădirea. Evident că a fost un incendiu violent.(...) Sunt 2 piste: o problemă punctuală, o greşeală individuală(...) datoria noastră este să ne uităm la greşelile de sistem. Aştept să văd rapoartele de control care s-au făcut, am cerut toate aceste rapoarte din ultimele 6 luni”, a declarat Ministrul Sănătăţii.

Citeste si: Un spital din Argeș a fost evacuat după ce s-a simțit un miros înțepător de gaz. Ce au descoperit autoritățile ajunse la fața locului?

La ce oră a izbucnit, de fapt, incendiul de la Matei Balș

Primul apel la 112 pentru incendiul de la Matei Balș a venit la ora 5:05, iar primul echipaj a ajuns la spital la 5.14, a declarat secretarul de stat Raed Arafat vineri dimineață, la locul incendiului în care au murit patru pacienți.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Raed Arafat a spus că nu sunt pacienţi cu arsuri. Potrivit secretarului de stat,  trei persoane au fost găsite după ce s-a degajat fumul, iar o a patra a fost resuscitată, dar fără rezultate pozitive.

Mai mulţi pacienţi sunt transferaţi la Spitalele Sf. Ioan şi Pantelimon şi la alte pavilioane ale unităţii medicale.

Citeste si: Incendiu la Spitalul CFR din Cluj-Napoca. Pacienții au fost evacuați imediat

“Nu mai avem alte persoane în stare critică decât cei care au avut COVID. Aici vorbim despre un pavilion COVID. Rămâne acum problema în mâna celor care vor investiga din partea Poliţiei, din partea Criminalisticii, ISU Bucureşti care urmează să investigheze cauza incendiului asupra căreia la acest moment nu vom specula până nu avem concluzii clare din partea colegilor noştri. Nu există persoane care au suferit probleme grave, cu excepţia, din păcate, a celor patru decedaţi. Restul persoanelor au fost transferate la celelalte spitale, având în vedere că sunt pacienţi COVID, au nevoie de oxigen şi care au fost transferaţi pentru tratament acolo. Nu mai avem pacienţi cu arsuri, nu mai avem pacienţi cu alte probleme la acest moment din informaţiile pe care le avem. Nu era o secţie de ATI”, a afirmat Arafat, după ce s-a aflat la faţa locului.

Incendiu în saloane cu pacienți COVID

Medicul Adrian Streinu Cercel, fost manager al Institului Matei Balș din București, a declarat vineri dimineață că incendiul s-a produs la saloane în care erau internați pacienți COVID, și care erau conectați la oxigen.

Citeste si: Medicul-erou, doar un mit?! Ce spune un fost criminalist din cazurile Giulești și Colectiv: "A încercat să dreagă busuiocul, se simțea vinovat"

„Din păcate, toți pacienții internați cu COVID au nevoie de oxigen. Ei erau conectați la oxigen. Starea lor de sănătate era medie spre severă. Nu este nimic bun pentru acești pacienți COVID. Din păcate, pacienții trebuie monitorizați în continuare, evaluați din punct de vedere al posibilelor afectări de căi respiratorii”, a declarat Adrian Streinu Cercel, la sosirea la Spitalul Matei Balș.

„Clădirea este din 1953 și a fost refăcută din toate punctele de vedere. Inclusiv din punct de vedere al aprovizionării cu oxigen, pentru că oxigenul, după cu știți, reprezintă un medicament în momentul de față. Nu știu de la ce a izbucnit incendiul”, a mai spus Adrian Streinu Cercel.

 

 

 

 

 


Tensiunile cresc la ”Insula de 1 milion”. 19 concurenți au rămas în joc, iar rivalitățile ating cote maxime. Iată ce se va întâmpla în ediția de duminică, 19 mai!