Nașterea Maicii Domnului 2024. Obiceiurile pe care credincioșii le respectă, ce e bine să faci pe 8 septembrie

Autor: Bianca Vidoi

Nașterea Maicii Domnului

Sursa: doxologia.ro

Nașterea Maicii Domnului este sărbătorită anual la data de 8 septembrie, iar credincioșii țin cont de mai multe obiceiuri.

Nașterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică este sărbătorită la data de 8 septembrie 2024, zi trecută cu o cruce roșie în calendarul creștin ortodox. În această zi sfântă credincioșii țin cont de mai multe obiceiuri și superstiții, astfel încât să atragă noroc, sănătate, belșug și fericire asupra lor pe parcursul anului. Iată care sunt obiceiurile pe care credincioșii le respectă de Nașterea Maicii Domnului.

Ce e bine să faci, pe 8 septembrie, de Nașterea Maicii Domnului 2024

Nașterea Maicii Domnului este considerată prima sărbătoare importantă din noul an bisericesc, ce a început la data de 1 septembrie 2024. Această sărbătoare este pomenită la data de 8 septembrie 2024, deoarece cifra opt simbolizează viața fără sfârșit. Credincioșii consideră că în această zi se pune punct sezonului de vară și începe oficial toamna, astfel se poate începe culesul recoltei.

Este indicat ca femeile să împartă în această zi fructe și legume ale recoltei de toamnă pentru sufletele celor trecuți la cele veșnice, astfel încât aceștia să primească roadele toamnei „pe lumea cealaltă”.

Creștinii trebuie să aprindă o lumânare lângă icoana Maicii Domnului, astfel încât locuința lor să fie ferită de foc, vijelie, grindină, de rele şi nenorociri.

Cuplurile ce își doresc să aibă copii se pot ruga în această zi sfântă, deoarece se crede că Sfânta Fecioară Maria o să le asculte rugăciunile. Și femeile însărcinate se pot ruga la Fecioara Maria pentru o naștere ușoară.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: VIDEO Cum gestionează Medana, actuala soție a lui Alin Oprea, situația dintre el și fosta parteneră de viață. „M-a luat de pe stradă, în pantaloni scurți, în tricou și niciun ban în cont.”

Cel mai cunoscut obicei de Sfântă Maria Mică

„Cozonacul Maicii Domnului” este considerat cel mai cunoscut obicei de Sfânta Maria Mică și acesta începe în ajunul sărbătorii, atunci când persoanele bolnave trebuie să prepare un cozonac cu multe arome şi stafide și să-l rumenească în cuptor. În ziua de 8 septembrie, persoana bolnavă trebuie să rupă cozonacul în două bucăţi.

Citește și: Rugăciune de mulțumire către Maica Domnului: „Preasfântă Fecioară, Preacurată Maică Născătoare de Dumnezeu, Îţi mulţumesc că ne eşti şi nouă Mamă Bună, Iubitoare şi Grabnic Ajutătoare!

O parte din cozonac se aruncă în curtea casei, iar cealaltă o mănâncă. În acest timp persoana bolnavă trebuie să rostească „„Atâta vreme cât voi trăi, nu voi mai gusta carne de capră. Pentru boală un cozonac, pentru mine vindecare şi sănătate!”. După ce termină cozonacul persoana bolnavă o să deguste un pahar de vin.

Persoana bolnavă urmează să umple un vas de lut cu vin, din care să ia un pahar și să îl verse pe pământ, urmând să consume restul cantității de vin, rostind în gând o rugăciune pentru sănătate, potrivit ziarulunirea.ro.

Ce nu e bine să faci de Nașterea Maicii Domnului

Nașterea Maicii Domnului este trecută alături de o cruce roșie în calendarul creștin ortodox, astfel la data de 8 septembrie 2024 credincioșii nu trebuie să realizeze treburi gospodărești. În această zi nu trebuie să spălăm sau să facem curat, deoarece se crede că în acest mod o să atragem răul în viața noastră.

Se crede că oamenii nu trebuie să aprindă focul în casă pe parcursul zilei de 8 septembrie, oricât de frig ar fi, deoarece această acțiune le aduce ghinion şi boală, potrivit antena3.ro. În unele zone din România începând cu această zi nu trebuie să purtăm pălărie pentru că se strică vremea, tradiție de unde a apărut și expresia „O trecut Sântamăria leapădă și pălăria.”