Motivul sinistru din spatele ciocnitului paharelor. De ce spunem „noroc” și care este adevărata semnificație a cuvântului

Autor: Laura Macovei

De ce ciocnim paharele și care este semnificația din spatele acestui gest

Sursa: PixaBay

Ciocnitul paharelor, un gest care astăzi simbolizează celebrarea și norocul, are o istorie mai complexă decât ne-am imagina. Deși în prezent este o acțiune socială binevoitoare și veselă, originile sale pot fi privite într-o lumină mult mai întunecată, legată de suspiciunea și teama de otrăvire în vremurile medievale.

Potrivit unei teorii populare, în Evul Mediu, ciocnitul paharelor avea un scop pragmatic și vital: protejarea împotriva otrăvirii. 

Citește și: El este vraciul din pădure, Nicolae Onu, o „enciclopedie” despre plante! Cum reușește să recunoască plantele medicinale și să ofere remedii naturiste pentru orice afecțiune

Ciocnitul paharelor, un gest practicat de dinaintea Evului Mediu

Se credea că acest gest permitea vinului din paharele participanților să se amestece ușor, ceea ce îi făcea să creadă că băutura nu era otrăvită.

Astfel, gazda demonstra în mod simbolic onestitatea, oferindu-se să bea prima și invitând oaspeții să ciocnească paharele înainte de a consuma băutura. Acest gest simboliza, așadar, nu doar bunăvoința, ci și siguranța și încrederea între participanți. Clinchetul paharelor devenise cu timpul o manifestare a adevărului, sănătății și bunei intenții.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Ce categorie de femei va beneficia de un al 13-lea venit? Unele vor beneficia și de prime de Crăciun!

Cu toate acestea, cercetările istorice sugerează că această ipoteză, deși interesantă, nu este complet adevărată. De fapt, ciocnitul paharelor datează din vremuri mult mai îndepărtate decât Evul Mediu. Scrierile lui Platon, din perioada Greciei Antice, menționează acest obicei cu aproape 400 de ani înainte de Hristos, sugerând că scopul inițial al ciocnirii paharelor avea o semnificație ritualică și spirituală, nu una de protecție împotriva otrăvirii.

Astfel, deși teoriile medievale aduc o notă dramatică și captivantă în interpretarea acestui gest social, istoria reală a ciocnitului paharelor pare să fie mai veche și mai profundă, legată de tradițiile culturale ale comuniunii și celebrării vieții.

Dacă oaspetele avea încredere, ciocnea paharul cu gazda înainte ca aceasta să deguste. Din acest motiv, clinchet al paharelor a devenit cu timpul un simbol al onestității, adevărului și sănătății, scrie  lovendal.ro.