Minstrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat că formula de calcul a pensiilor se va schimba

Author: Cristina Mocanu

Marius Budăi

Sursa: https://www.facebook.com/mariusconstantin.budai

Ministrul Muncii a anunțat o nouă formulă de calcul pentru pensii.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat că se schimbă formula de calcul a pensiilor din țară. 

Se schimbă formula de calcul a pensiilor din România

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat că formula de calcul a pensiilor se va schimba. Acesta spune că noua formulă de calcul va fi aplicată gradual și că anticipează că va avea un impact major asupra sistemului de pensii din România.

Marius Budăi a vorbit despre inechitățile din sistemul de pensii și a subliniat faptul că acestea s-au produs în urma intervențiilor asupra actelor normative de bază ale legii 127/2019 privind sistemul public de pensii.

Citește și: Marius Budăi a anunțat toate ajutoarele de care vor beneficia persoanele din categoriile vulnerabile. Beneficiile economice vor fi acordate pe parcursul anului 2023

Acesta a declarat că: „Noi de-a lungul timpului am avut în legea 127, trei acte normative de bază, toate care au prevăzut pensii, că au fost trei a fost bine, dar au intervenit multiple și au făcut să crească inechitățile. Unele din ele vin din intervenția de la aceste acte, al doilea lucru ieșirea în date diferite la pensie în urma acelor intervenții a adus o altă inechitate în ceea ce privește stagiile de cotizare între femei și bărbați.”

Marius Budăi a mai precizat că: „Formula este una bună, dar avem niște lucruri de îndreptat. Am descoperit câteva aspecte și le vom îndrepta, nu pot să pun mana și să spun că e mare, toate aduc frustrare, pentru că regula de contributivitate spune așa, la contribuții egale, pensii egale.”

Care va fi impactul asupra pensiilor și cine va fi afectat de noua formulă de calcul

Totodată, ministrul a spus că atunci când s-a făcut transferul contribuției de la angajator la angajat, a fost majorat brutul astfel încât a fost eliminată o altă inechitate care afectează pensia.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Astfel că, acesta a declarat că: ”Nu știu dacă v-am mai spus sau vă spun acum în premiera, când s-a făcut transferul contribuției de la angajator la angajat s-a majorat brutul, ca să nu fie aceasta inechitate.

Cei care au deținut calitatea de ministru, dacă studiau legea, erau profesioniști, ar fi avut de făcut un lucru simplu, matematic, este o formula care stabilește indicele de corecție. Nu aveai decât de ponderat formula cu procentul transferat de contribuție de la angajat și rămânea în aceeași linie, corecta și reală. Anticipez și spun că legea va genera un impact. Știți bine că impactul nu va fi unul mic, există posibilitatea să fie o aplicare, trebuie să avem o aplicare graduală, trebuie să avem tot sistemul pus bine la punct, astfel încât când vom avea calculul cu comisia, să aplicam decizia”.

Citește și: Bacșișul legal în România: Cum să dai bacșiș în conformitate cu legea și cum îi afectează pe români

Marius Budăi a recunoscut faptul că multe pensii vor fi afectate de noua formulă de calcul a pensiilor, printre acestea sunt pensiile militarilor, ale magistraților, diplomaților, personalului de la Curtea de Conturi sau ale funcționarilor publici.

Ministrul Muncii a precizat că: „Sunt cei care sunt cuprinși în cele 6 legi menționate în PNRR și în solicitarea Comisiei Europene asupra pensiilor militare. Vorbim aici de cele 2 legi din justiție și anume de statutul magistraților și de statutul personalului auxiliar din instanțele de judecată. Vorbim de diplomați, de personal al Curții de Conturi, vorbim de funcționarii publici, parlamentari și de personalul navigant și, bineînțeles militarii. Noi vorbim de un calcul.

Principiul de bază este cel anunțat, și anume să nu mai depășească nici pensie, salariu. Vorbim într-adevăr de calcul fără a produce retroactivitate și fără a fi afectată partea de contributivitate. Cu precizarea că nu vorbim de sistemul public de pensii. Și da, pentru cei care depășesc cu pensia dumnealor valoarea netă a veniturilor, va fi o recalculare și vor intra în plată cu noul cuantum pe viitor”.

Sursă: capital.ro