Majorarea indemnizațiilor demnitarilor, adoptată de Senat! Curtea Constituțională respinsese proiectele privind creșterea acestor salarii

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 21 sep 2022, 14:49

Senatul a votat majorarea salariilor demnitarilor

Sursa: Facebook Senatul României

Senatul a adoptat, miercuri, majorarea indemnizațiilor demnitarilor și creșterea sporurilor cu 25% pentru funcționarii publici!

Senatul a adoptat, miercuri, majorarea indemnizațiilor demnitarilor și creșterea sporurilor cu 25% pentru funcționarii publici!

Adoptarea creșterii salariilor demnitarilor are loc chiar în ziua în care Curtea Constituțională, la sesizarea USR, a declarat neconstituționale două proiecte de legi care aveau același scop și anume creșterea salariile demnitarilor, relatează hotnews.ro. 

Citeste si: MApN angajează peste 1600 de soldați și gradați profesioniști! Care sunt condițiile și criteriile de recrutare

Salarii mai mari pentru demnitari 

Cu 91 de voturi pentru (PSD, PNL și UDMR) și 22 împotrivă (USR) senatorii au dat undă verde majorărilor salariilor și creșterii cu 25% a sporurilor pentru funcționarii publici chiar în ziua în care Curtea Constituțională, la sesizarea USR, a declarat neconstituționale două proiecte de legi care aveau același scop și anume creșterea salariile demnitarilor. 

Senatorii din Coaliția PSD-PNL-UDMR au modificat ordonanța 115/2022, în care erau exceptați demnitarii și aleșii locali, introducând un amendament prin care majorează indemnizațiile acestora.

Mai exact, la propunerea senatorilor UDMR, Turos Lorand și Fejer Laszlo-Odon, prin legea de aprobare a OUG 115/2022 indemnizațiile lunare pentru cei care ocupă funcții de demnitate publică, alese și numite) vor crește de la 1 noiembrie 2022. Concret, cuantumul brut al indemnizațiilor va fi stabilit prin înmulțirea coeficientului prevăzut de Legea salarizării unitare cu salariul minim pe țară pentru anul 2021.

Creșterea salariilor demnitarilor, neconstituțională 

Senatorii care au votat miercuri majorarea indemnizațiilor demnitarilor și creșterea sporurilor cu 25% pentru funcționarii publici nu au ținut cont de decizia Curții Constituționale care a admis, tot miercuri, sesizările USR pe proiectele de lege privind majorările salariale din sistemul public. 

Citeste si: Culiță Sterp aruncă bomba: „Băiatul meu din prima căsătorie!”. Și-a luat prin surprindere toți fanii cu declarația asta

  „Prin sesizarea CCR, USR a împiedicat creşterea indemnizaţiilor parlamentarilor şi a protejat banul public şi bugetul de stat. Confruntată cu decizia CCR, Coaliţia PSD-PNL-UDMR apelează acum la un tertip: reintroduce majorarea indemnizaţiilor pentru demnitari şi aleşii locali pe uşa din dos, printr-un amendament ce va fi miercuri votat în plenul Senatului”, arată un comunicat de presă al partidului. 

„Prin decizia Curţii Constituţionale de astăzi, USR a reuşit să oprească creşteri salariale adoptate pe ascuns în beneficiul politicienilor, prin aşa-zisa corectare a unei erori materiale. Majoritatea condusă de Ciolacu şi Ciucă a amăgit din nou oamenii cu creşteri de câteva zeci de lei, dar au făcut legea neconstituţională. 

Citeste si: Măsura prin care elevii și profesorii ar fi primit bani de la stat pentru cărți, respinsă definitiv

Miniştrii PSD nu sunt în stare să facă un calcul financiar al măsurilor pe care le propun, sunt iresponsabili cu cheltuirea banului public, dar aruncă în mod repetat în spaţiul public manipulări şi minciuni. Problema vine chiar de la liderul PSD, Marcel Ciolacu, care a încasat de la propria firmă dividente mai mari decât încasările acesteia. Tot astăzi, la Senat, se va vota o lege prin care veniturile politicienilor vor creşte totuşi – o sfidare pe faţă, exact în ziua deciziei CCR”, a declarat Cristian Seidler, deputat USR şi vicepreşedinte al Comisiei pentru muncă şi protecţie socială din Camera Deputaţilor, citat de news.ro. 

Citeste si: Majorarea indemnizațiilor demnitarilor, adoptată de Senat! Curtea Constituțională respinsese proiectele privind creșterea acestor salarii

USR a contestat creșterea salariilor demnitarilor 

„USR a contestat la CCR, pe 8 iunie 2022, majorările salariale acordate demnitarilor, invocând lipsa fișei financiare, încălcarea principiului bicameralismului și încălcarea procedurilor parlamentare de adoptare a legilor. Astăzi, exact în ziua în care judecătorii CCR ne-au dat dreptate, majoritatea PSD-PNL-UDMR a adăugat la OUG 115/2022, în care erau exceptați demnitarii și aleșii locali, un amendament fix pentru ca aceștia să primească indemnizații mărite.

Cresc pensiile! Anuntul care spulbera orice dubiu. cat va fi punctul de pensie

La propunerea senatorilor UDMR Turos Lorand și Fejer Laszlo-Odon, prin legea de aprobare a OUG 115/2022 indemnizațiile lunare pentru cei care ocupă funcții de demnitate publică, alese și numite vor crește de la 1 noiembrie 2022. Concret, cuantumul brut al indemnizațiilor va fi stabilit prin înmulțirea coeficientului prevăzut de Legea salarizării unitare cu salariul minim pe țară pentru anul 2021”, transmite USR într-un comunicat. 

Sursă: hotnews.ro; news.ro

 

 


Akif decide să o ceară pe Suzan în căsătorie, iar Resul își continuă planul de răzbunare. Vezi online live episodul 50 al serialului “Totul pentru familia mea”

Episodul 50 al serialului turcesc „Totul pentru familia mea” este difuzat la Kanal D marți, 7 februarie 2023, de la ora 20:00. Îl poți urmări și online, live pe kanald.ro.

Cookies