Lucian Bode, despre reforma sistemului public de pensii: "Nu am înțeles că este vorba de pensii militare"

,

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a făcut un anunț important pentru cei care încasează pensii militare. Oficialul a făcut toate detaliile publice. Ce se întâmplă cu aceste pensii? 

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat că a citit articolul 215 din PNRR, referitor la reforma sistemului public de pensii, și nu a înțeles că se face referire la pensiile militare. 

Citeste si: Ce sume vor primi românii care se vor înrola în Armată în mod voluntar. Aceștia vor avea o perioadă de pregătire de patru luni

Lucian Bode, despre reforma sistemului public de pensii

Așadar, Lucian Bode a declarat joi, 14 iulie, a citit de mai multe ori articolul 215 din PNRR, referitor la reforma sistemului public de pensii, precizând că nu consideră că acesta face referire la pensiile militare.

„Ieri, în cadrul ședinței de Guvern, ministrul Muncii a prezentat o notă de informare, nu un memorandum, nu un act normativ. (…) O poziție diferită de cea a ministrului Muncii am avut și eu și ministrul Apărării. Am spus foarte clar, am citit de mai multe ori articolul 215 din PNRR – reforma sistemului public de pensii și absolut nicăieri nu am înțeles că este vorba de pensii militare”, a spus Bode la sediul MAI. 

De asemenea, Lucian Bode a vorbit și despre pensia de serviciu, dar și despre ce presupune aceasta. Ministrul susține că pensia de serviciu este diferită de pensiile speciale. 

Citeste si: Ce se întâmplă cu ajutoarele de 250 și 700 de lei pentru români. Marius Budăi a făcut anunțul

Lucian Bode a spus că pensia de serviciu, sau pensia ocupațională îi vizează doar pe militari, jandarmi sau polițiști și prevede că toți cei care lucrează în domeniu nu au dreptul să întreprindă o altă activitate, sau să desfășoare alte afaceri. 

„Am definit și am arătat ce înseamnă pensie de serviciu, ce înseamnă pensie ocupațională din ce motiv a fost ea introdusă prin legea 223, care au fost argumentele legiuitorului, când a venit și a spus că militarii, jandarmii, polițiștii, și-așa mai departe, sunt în timpul activităţii blocați în anumite activități – nu au dreptul să desfășoare afaceri, nu au dreptul să se asocieze și legiuitorul a stabilit că la finalul carierei militarii beneficiază de o pensie ocupațională, o pensie de serviciu, care nu este pe principiul

contributivităţii, ci este un principiu stabilit de legiuitor și anume media ultimelor șase salarii ”, a mai declarat Bode, potrivit Capital.ro.

Mai mult, ministrul a vorbit și despre situația pensiilor din MAI, acesta a precizat că în prezent există 100.222 de pensionari. Legat de veniturile primite de aceștia, Lucian Bode a declarat că jumătate dintre cei peste 100.000 de pensionari încasează lunar venituri sub 4.000 de lei, în timp ce 13.000 au pensii sub 2.000 de lei. 

„Pe de altă parte, când vorbim de MAI, ieri aveam 100.222 de pensionari și am arătat că aproape jumătate din aceștia au pensie sub 4.000 și aproximativ 13.000 de pensionari au pensie sub 2.000 de lei. Eu nu cred ca putem vorbi de pensii speciale la sub 2.000 de lei ”, a mai arătat Bode.

MAI susține reforma sistemului de pensii 

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a mai subliniat faptul că MAI este de acord cu reforma sistemului public de pensii, având în vedere inechitățile existente în sistem.

„Sunt de acord cu reforma sistemului public de pensii. Sunt multe inechități în sistem, dar trebuie să înțelegem că militarii plătesc CAS, CNASS, impozit şi beneficiază de această prevedere legală de media a șase luni din activitate. Este nevoie de o reformă, este nevoie de o impozitare, dacă asta va fi decizia finală, (…) nu vreau ca în spatele carierei unor militari, care beneficiază de pensie militară, să se ascundă cei care au pensii speciale în România”, a afirmat Bode.

 

Citește-ne pe

Citește și:

România, printre ţările care ar fi afectate de norul radioactiv în caz de accident la centrala nucleară Zaporojie

Motivul pentru care o mamă și-a abandonat copilul de doar opt luni în scara unui bloc din Bălți: „Mă iertați, vă rog”

Marcel Ciolacu s-a enervat când a fost întrebat de excursia în Dubai: Viața mea personală mă privește!

Motivul pentru care o mamă și-a abandonat copilul de doar opt luni în scara unui bloc din Bălți: „Mă iertați, vă rog”

Doliu în lumea actoriei! A murit Kirstie Alley, la vârsta de 71 de ani. Actrița s-a luptat până în ultimul moment cu cancerul

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies