Lucian Bode este optimist: România intră în Spaţiul Schengen până la finalul anului

Author: Marina Ionescu

Ministrul de Interne, Lucian Bode.

Sursa: Facebook Lucian Bode

Lucian Bode are încredere că România intră în Spațiul Schengen până la finalul anului 2022. Iată ce a declarat ministrul de Interne!

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat, miercuri, în ședința de Guvern, că România și-a asumat toate obligațiile de securitate a frontierelor și are încredere că, sub președinția cehă a Consiliului UE, țara va avea dosarul aprobat pentru extinderea Spațiului Schengen.

Citeste si: România trebuie să fie membru deplin al spațiului Schengen! Anunțul făcut de Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson

Lucian Bode este optimist: România intră în Spaţiul Schengen până la finalul anului

Lucian Bode este optimis în ceea ce privește șansele României de a intra în Spațiul Schengen. Ministrul susține că Romnia se află pe drumul cel bun și ar putea adera până la sfârșitul anului 2022.

„În marja consiliului de Justiție și Afaceri Interne (JAI) desfășurat la Praga am (…) solicitat sprijin pentru urgentarea procesului de aderare a României la spațiul Schengen. Vreau să spun că suntem în etapa în care așteptăm realizarea unei evaluări voluntare, lucru pe care îl vom solicita cu ocazia primei reuniuni la nivel tehnic. În luna septembrie ne propunem să realizăm cu experții din statele membre această evaluare voluntară, astfel încât la momentul octombrie 2022 prima reuniune a Consiliului JAI să fim în măsură să prezentăm toate detaliile solicitate și să îndeplinim condițiile tehnice, astfel încât decizia să fie una favorabilă României”, a spus ministrul de Interne, Lucian Bode, potrivit Capital.ro.

În ceea ce privește îndeplinirea condițiilor tehnice de aderare, Lucian Bode susține că evaluarea României și Bulgariei a fost realizată în urmă cu 11 ani.

Citeste si: România, cu un pas mai aproape de Spaţiul Schengen. Cine va face lobby în favoarea noastră

Câți bani pierde anual România, după ce a ratat intrarea în Spațiul Schengen. Florin Spătaru: „Aceste fonduri sunt necesare”

Așadar, ministrului Lucian Bode susține că România îndeplinește condițiile tehnice de aderare la Spațiul Schengen și solicită Comisiei și statelor membre să existe un echilibru între obligațiile pe care România și le asumă ca gestionar a celor mai întinse frontiere a UE – 2.070 de kilometri de frontieră a UE o gestionează România – și drepturile de care trebuie să se bucure țara noastră în ceea ce privește libera circulație a persoanelor, a mărfurilor și a serviciilor, potrivit sursei citate.

„Am încredere că România se află pe drumul cel bun și că beneficiază – și în urma realizării obligațiilor asumate și în contextul securitar din regiune, arătând că securitatea frontierelor naționale și securitatea frontierelor UE este asigurată, este în măsură să își propună ca, sub președinția cehă, să avem acest dosar, dosarul de extindere a Spațiului Schengen aprobat. Aici mă refer la cele trei țări: Bulgaria, Croația și România, în ordine alfabetică”, a mai spus Bode.

Președinția rotativă a Consiliului UE a fost preluată în luna iulie de Cehia, pentru o perioadă de 6 luni.

 


Cookies