LIVE UPDATE Ziua 43 de război. Retragerea trupelor rusești din Kiev este finalizată. Zelenski: "Noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei arată spectaculos, dar nu este de ajuns"

Autor: Marina Ionescu
Actualizat: 07 apr 2022, 17:15

Este ziua 43 de război în Ucraina. Forțele ruse par să se fi retras complet din Kiev și Cernihiv, potrivit Pentagonului.

Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei continuă, dar luptele se concentrează acum în estul ţării, unde se aşteaptă o ofensivă de amploare a trupelor Moscovei.

Citeste si: Ministrul ucrainean de Externe la NATO: "Avem doar trei puncte pe agendă – arme, arme și arme"

UPDATE ORA 17:00 Preşedintele Republicii Belarus, principalul aliat al Rusiei

Preşedintele Republicii Belarus, principalul aliat al Rusiei, a cerut joi ca ţara sa să participe la negocierile asupra „războiului din Ucraina”, utilizând termenul a cărui utilizare a fost

interzisă de Moscova, informează AFP. 

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, acuză Kievul că a prezentat Moscovei un proiect de acord de pace care conținea elemente „ inacceptabile ” și că încearcă să tergiverseze discuțiile, potrivit Sky News.

UPDATE ORA 15:15. Premierul rus Mihail Mişustin susține că Rusia se află în cea mai grea situație

Rusia se confruntă cu cea mai dificilă situaţie din ultimele trei decenii din cauza sancţiunilor fără precedent impuse de statele occidentale, însă eforturile străine de a o izola de economia globală vor eşua, a afirmat, joi, premierul rus Mihail Mişustin, relatează Reuters. 

Statele occidentale au aplicat noi sancţiuni economice drastice menite să forţeze Rusia să pună capăt invaziei din Ucraina şi să îşi retragă forţele.

UPDATE ORA 12:00. Ministrul ucrainean de Externe, despre sporirea asistenței militare în Ucraina

Secretarul general al NATO susține că războiul se poate încheia imediat, dacă Vladimir Putin cedează, dar o previziune mai realistă este că va mai dura luni de zile sau chiar ani.

Ministrul de externe al Ucrainei a lansat un apel pentru mai multe arme din țările NATO pentru a ajuta la salvarea de vieți. Înainte de a se întâlni cu omologii săi din NATO, Dmitro Kuleba spune că agenda lui este „simplă” și că Ucraina are încredere că cea mai bună modalitate de a învinge Rusia este cu mai mult sprijin militar.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

"Agenda mea este foarte simplă, conține doar trei lucruri: arme, arme și arme. Credem că cel mai bun mod de a ajuta Ucraina este să i se asigure toate cele necesare pentru a-l opri pe Putin și pentru a învinge armata rusă în Ucraina, pentru ca războiul să nu se reverse mai departe. În ultimele săptămâni, armata ucraineană și întreaga națiune ucraineană a demonstrat că știe să lupte, știe cum să câștige, dar fără a fi sprijiniți cu toate armele cerute, aceste victorii vor fi însoțite de sacrificii enorme.

Cu cât primim mai multe arme, cu cât sosesc mai repede în Ucraina, cu atât mai multe vieți vor fi salvate, cu atât mai multe sate și orașe vor fi cruțate și nu va mai exista o altă Bucha".

Rusia critică posibila suspendare din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului

Suspendarea drepturilor Rusiei în calitate de membru al Consiliului pentru Drepturile Omului va discredita principiul universalității Consiliului, a spus șeful misiunii Rusiei la ONU.

Într-o declarație pentru agenția de știri Tass, citată de BBC News, șeful misiunii Rusiei la ONU a spus: „ Dacă rezoluția va fi adoptată, occidentalii vor putea să impună în mod liber celorlalte țări conceptele și viziunea lor asupra drepturilor omului care îi mulțumesc pe ei și pe complicii lor occidentali”.

Citeste si: China intră în conflict cu SUA, Australia și Marea Britanie după ce au anunțat că vor începe dezvoltarea unor rachete hipersonice

„Suspendarea drepturilor Rusiei în calitate de membru al Consiliului pentru Drepturile Omului va discredita principiul universalității Consiliului, îi va afecta eficiența și va submina complet încrederea nu doar în Consiliul pentru Drepturile Omului, ci în întregul sistem ONU pentru drepturile omului”, a declarat Gennady Gatilov, potrivit  Mediafax.

Zelenski: Sancțiunile nu sunt suficiente

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski le cere occidentalilor o blocadă financiară totală împotriva Rusiei și oprirea importurilor de petrol rusesc. Acesta mai spune că, deși pachetul de sancțiuni e spectaculos, nu e suficient. 

"Noile investiții în Rusia sunt blocate, sunt aplicate restricții împotriva mai multor bănci mari din Rusia, sunt adăugate sancțiuni personale, precum și alte restricții. Acest pachet arată spectaculos. Dar nu este suficient. Unii politicieni încă nu pot decide cum să limiteze fluxul de dolari și euro către Rusia din comerțul cu petrol, pentru a nu-și pune în pericol propriile economii.

Embargoul asupra livrărilor de petrol rusești va fi aplicat oricum. Va fi găsită o formulă. Singura întrebare este câți ucraineni va avea timp să ucidă armata rusă, astfel încât voi, unii politicieni- și vă cunoaștem- să puteți împrumuta de undeva puțină hotărâre. Dacă nu există un pachet cu adevărat dureros de sancțiuni împotriva Rusiei, dacă nu vom fi aprovizionați cu armele de care avem cu adevărat nevoie și pe care le-am solicitat de multe ori, Rusia va considera asta drept o permisiune. Permisiunea de a merge mai departe. Permisiunea de a ataca. Permisiunea de a începe un nou val sângeros în Donbas.

Încă este posibil să preveniți asta. Vestul poate să o facă. Așa cum s-ar fi putut aplica și anul trecut sancțiuni preventive pentru a împiedica această invazie. Dacă greșeala va fi repetată, dacă nu va exista nicio acțiune preventivă, va fi o greșeală istorică pentru întreaga lume occidentală", a declarat Zelenski.

Pentagon:  Retragerea Rusiei din Kiev şi Cernigău este finalizată  

Oficiali ai Departamentului Apărării al SUA au afirmat că retragerea Rusiei din regiunile Kiev şi Cernigău este finalizată, relatează BBC.

"Forţele ruse de lângă Kiev şi Cernigău şi-au încheiat retragerea din zonă pentru a se reîntări şi reechipa în Belarus şi Rusia", a declarat jurnaliştilor un oficial de la Pentagon.

Citeste si: Cum a reacționat Rusia la declarațiile lui Joe Biden cum că Vladimir Putin este un criminal de război: „Un spectacol bine țintit, dar tragic”

"Nu vedem forţe ruse în sau în jurul Kievului ori în sau în jurului Cernigăului", a adăugat ulterior purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, spunând că preşedintele rus Vladimir Putin "nu şi-a îndeplinit niciunul dintre obiectivele strategice". "El a preluat controlul doar în centre cu populaţie redusă... Nu au cucerit Harkovul".

 


Ezgi Mola, actrița care dă viață personajului Safiye în serialul “Vinovați de iubire” s-a căsătorit cu alesul inimii sale anul trecut! Iată imagini de senzație de la fericitul eveniment!