LIVE UPDATE Ziua 222 de război în Ucraina. SUA va anihila trupele rusești din Ucraina și flota din Marea Neagră dacă Vladimir Putin va folosi arme nucleare. Rusia a bombardat Zaporojie cu 10 rachete în dimineața aceasta și a făcut cel puțin o victimă

Author: Lavinia Medrea
Actualizat: 03 oct 2022, 12:59

Volodimir Zelenski spune că Kievul deține „controlul deplin” asupra orașului Lyman. SUA va acționa dacă Rusia va folosi arme nucleare

Sursa: Twitter VANIA ZACTO - Ï -

Pierderea orașului Lyman reprezintă cel mai mare eșec al Moscovei de la contraofensiva de la Harkov. Fostul șef al CIA a declarat că SUA va lua atitudine în cazul în care Rusia va folosi arme nucleare.

UPDATE 11.35

: Fostul director CIA, generalul în retragere, David Petraeus, a declarat, într-un interviu pentru ABC News, că SUA și aliații săi vor anihila trupele și echipamentele Rusiei în Ucraina dacă Vladimir Putin va decide să utilizeze armele nucleare în război, relatează potrivit The Guardian. Fostul director CIA a declarat că nu a vorbit, deocamdată, cu consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, despre cum va acționa SUA dacă Rusia escaladează războiul.

UPDATE 10.25: Armata rusă a bombardat azi dimineaţă centrul administrativ Zaporojie cu aproape zece rachete sol-aer S-300, distrugând obiective de infrastructură civilă, printre care un centru de reabilitare pentru copii cu nevoi speciale, a declarat şeful administraţiei militare ucrainene al regiunii, Oleksandr Staruh, pe contul său Telegram, relatează Unian, citat de Agerpres.

„Există riscul unor noi atacuri. Aveţi grijă de voi!”, a declarat acesta.

Potrivit primelor informaţii, minim o persoană a ajuns în spital după atacul cu rachete la centrul de reabilitare al copiilor cu nevoi speciale. Nu s-a confirmat dacă este vorba despre un adult sau de un copil. Armata rusă a ocupat de la începutul războiului o foarte mare parte din regiunea Zaporojie, în sudul Ucrainei, unde este localizată cea mai mare centrală nucleară din Europa.

UPDATE 12.35

: Kremlinul a declarat luni că se va consulta cu rezidenții care locuiesc în două dintre regiunile ucrainene pe care a decis să le anexeze săptămâna trecută (n.r.: Kherson și Zaporojie), cu privire la modul în care ar trebui definite granițele acestora.

„Vom continua să ne consultăm cu oamenii care locuiesc în aceste zone”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit Reuters.

Rusia a afirmat oficial că a anexat patru teritorii ucrainene săptămâna trecută, dar niciunul nu se află în totalitate sub controlul forțelor Moscovei, iar Ucraina continuă să avanseze în sud.

Există posibilitatea ca demersul de anexare a celor patru regiuni să marcheze o oprire a oricărei alte ambiții rusești de a cuceri teritoriul ucrainean dincolo de granițele existente, iar în schimb Moscova s-ar putea concentra pe simpla menținere a teritoriilor pe care le deține deja și pe impunerea unor noi granițe care ar împărți regiunile Kherson și Zaporojie în zone controlate de ucraineni și zone controlate de ruși.

UPDATE 12.31: Agenția rusă de știri RIA Novosti a transmis că liderul cecen și aliatul lui Vladimir Putin, Ramzan Kadîrov, a declarat că cei trei fii minori ai săi se îndreaptă spre Ucraina pentru a lupta.

„O vârstă minoră nu ar trebui să interfereze cu pregătirea apărătorilor Patriei noastre. Akhmat, Eli și Adam au 16, 15 și, respectiv, 14 ani. Dar pregătirea lor militară a început cu mult timp în urmă, aproape de la o vârstă fragedă. Și nu glumesc. A venit timpul să se arate într-o bătălie reală, iar eu nu fac decât să le salut dorința. În curând vor merge în prima linie și se vor afla pe cele mai dificile secțiuni ale liniei de contact”, ar fi declarat acesta pe Telegram, citat de sursa menționată anterior.

UPDATE 11.57: Kirill Stremousov, șeful adjunct al autorității impuse de Rusia în Kherson, a declarat, pe Telegram, că „totul este sub control” în regiune, în ciuda rapoartelor potrivit cărora Ucraina a făcut unele progrese în zonă.

„Totul este sub control în direcția Mykolaiv, în pofida încercărilor ucrainenilor de a sparge apărarea. Naziștii au avansat de-a lungul Niprului în direcția Dudchan și acolo au primit cadouri din partea Forțelor Aerospațiale Ruse. În acest moment, situația este complet sub control”.

„Este tensionat, să o spunem așa”, a declarat acesta.

UPDATE 9.15:  Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii ruse Belgorod, a postat pe Telegram un mesaj prin care anunță că forțele ucrainene au tras asupra satului Golovchino, care se află peste granița cu regiunile ucrainene Sumy și Kharkiv. El susține că o femeie de 48 de ani a fost ucisă, dar afirmațiile nu au fost verificate în mod independent. 

UPDATE 8.44: Recunoașterea neobișnuit de rapidă a președintelui rus Vladimir Putin în cazul problemelor legate de mobilizarea parțială a Rusiei evidențiază amploarea probabilă a disfuncționalității proiectului, afirmă Ministerul britanic al Apărării.

În ultima sa informare, Ministerul Apărării afirmă că oficialii au recrutat aproape sigur persoane neeligibile și vor avea dificultăți în instruirea noilor recruți.

UPDATE 8.39: Forțele rusești continuă eforturile de mobilizare forțată în teritoriile ocupate din Ucraina, relatează Kyiv Independent.

Citând o actualizare de la Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei, Independent a raportat că oficialii ruși fac vizite la casele oamenilor și întocmesc liste cu bărbați care au vârste de recrutare.

Citeste si: De ce nu vrea Georgiana Lobonț să vorbească despre divorț. Armin Nicoară încearcă să o convingă

Trecerea prin punctele de control a devenit, de asemenea, din ce în ce mai complicată, forțele rusești cerând o listă extinsă de documente, efectuând inspecții îndelungate ale vehiculelor, îndepărtând gadgeturi, bani și alte obiecte de valoare și refuzând, adesea, să lase vehiculele să treacă.

UPDATE 8.20: Regresele Moscovei pe câmpul de luptă o fac să piardă controlul asupra „spațiului informațional” al Rusiei, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului.

Într-o ediție specială a analizei sale zilnice, ISR a constatat că propagandiștii Kremlinului se îndepărtează de scopurile Moscovei și își exprimă în mod deschis dezamăgirea față de desfășurarea mobilizării parțiale a Rusiei, în timp ce deplânge pierderea orașului-cheie Lyman.

„Unii invitați de la emisiunile de televiziune ale Kremlinului, puternic editate și difuzate la 1 octombrie, au criticat chiar decizia președintelui rus Vladimir Putin de a anexa patru oblasturi ucrainene înainte de a-și securiza frontierele administrative sau chiar linia frontului, exprimând îndoieli cu privire la capacitatea Rusiei de a ocupa vreodată întreaga suprafață a acestor teritorii”.

Citeste si: Un nou rus pe lista celor care mor în condiții suspecte. Un director al Căilor Ferate din Rusia a fost găsit împușcat

UPDATE 8.15: Alături de Lyman, forțele ucrainene au eliberat și micile așezări Arkhanhelske și Myrolyubivka din regiunea Kherson, a declarat Volodimir Zelenski, potrivit Reuters.

Agenția ucraineană Interfax a relatat că, potrivit lui Serhiy Cherevatyi, purtător de cuvânt al Grupului de forțe din estul Ucrainei, forțele ucrainene au recucerit Torske, un sat din regiunea Donețk, situat la aproximativ 15 km la est de Lyman.

UPDATE 8.08: Parlamentul Rusiei va examina luni proiecte de lege și tratate de ratificare pentru absorbția regiunilor anexate de președintele Vladimir Putin, a declarat președintele Camerei inferioare a Parlamentului rus, Viaceslav Volodin.

Zonele pe care Putin le-a revendicat ca fiind anexate la puțin peste șapte luni de la invazia Rusiei asupra vecinului său (n.r.: Donețk, Luhansk, Kherson și Zaporojie în sud) sunt egale cu aproximativ 18% din suprafața totală a Ucrainei.

O ceremonie de semnare plină de pompă organizată vineri la Kremlin cu liderii instalați de Rusia în aceste regiuni nu a reușit să oprească un val de critici în interiorul Rusiei cu privire la modul în care este gestionată operațiunea sa militară.

Rusia a pierdut orașul Lyman. Este cea mai mare pierdere de când a început contraofensiva în Harkov

UPDATE 7.45: Recucerirea Lymanului a trupelor ucrainene reprezintă cea mai mare pierdere a Rusiei pe câmpul de luptă, de la începutul contraofensivei fulgerătoare a Ucrainei în regiunea nord-estică Harkov, în septembrie.

Forțele rusești au capturat Lyman de la Ucraina în luna mai și l-au folosit ca centru logistic și de transport pentru operațiunile sale din nordul regiunii Donețk.

Citeste si: Ce spune Raed Arafat despre un posibil atac nuclear în Ucraina. La ce trebuie să se aștepte România: ”E normal să ne pregătim pentru orice scenariu”

Controlul asupra Lymanului s-ar putea dovedi un "factor-cheie" pentru a ajuta Ucraina să recupereze teritoriul pierdut în regiunea vecină Luhansk, a cărei capturare completă a fost anunțată de Moscova la începutul lunii iulie, după săptămâni de progrese mărunte, a declarat guvernatorul Luhanskului, Serhiy Gaidai.

Importanța operațională a orașului Lyman se datorează faptului că domină un drum care traversează râul Siverskyi Donets, în spatele căruia Rusia a încercat să își consolideze apărarea, a declarat Ministerul britanic al Apărării.

„Datorită operațiunii de succes din Lyman ne îndreptăm spre a doua rută nord-sud... și asta înseamnă că o a doua linie de aprovizionare va fi întreruptă”, a declarat colonelul în rezervă Viktor Kevliuk, de la centrul de reflecție ucrainean Centre for Defence Strategies.

„Și în acest caz, grupul rusesc din Luhansk și Donețk ar putea fi aprovizionat doar strict prin regiunea Rostov (n.r.: din Rusia)”, a mai afirmat colonelul, pentru postul de televiziune Espreso TV.

LIVE UPDATE Ziua 329 de război în Ucraina. Un elicopter s-a prăbușit lângă o grădiniță din Brovary, regiunea Kiev. Două avioane de supraveghere ale NATO au ajuns la București, baza aeriană Otopeni

Volodimir Zelenski: „Succesele soldaților noștri nu se limitează la Lyman”

UPDATE 7.41: Recucerirea Lymanului a devenit cea mai populară informație din mass-media, spunea președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în discursul său de duminică seara. „Succesele soldaților noștri nu se limitează la Lyman”, a mai precizat liderul ucrainean.

„Cel puțin de două ori pe zi- dimineața și seara- primesc rapoarte de la militarii noștri. În această săptămână, cea mai mare parte a rapoartelor este lista localităților eliberate de inamic în cadrul operațiunii noastre de apărare în curs de desfășurare”, a declarat Volodimir Zelenski.

„Acum sunt optimist și foarte motivat”, afirmă un soldat ucrainean, în vârstă de 33 de ani, pentru Agenția France-Presse, după ce s-a întors din Lyman. „Văd activitatea de pe linia frontului și modul în care armele străine... ne ajută să ne luăm pământurile înapoi”, a continuat acesta.

 


Lacrimi și regrete în „Casa iubirii”! Nona nu vrea să continue cunoașterea cu Patrick: „Nu mi-aș dori să mai încerc să te cunosc mai bine, pentru că nu-mi plac oamenii falși”

Nona și Patrick au luat cina în camera roșie. Deși Patrick a fost fericit după întâlnire, Nona spulberă tot și îi aduce la cunoștință că nu mai vrea să-l cunoască din cauza comportamentului său.

Cookies