Ce spune Raed Arafat despre un posibil atac nuclear în Ucraina. La ce trebuie să se aștepte România: ”E normal să ne pregătim pentru orice scenariu”

,
Arafat, atac nuclear

Ce spune Raed Arafat despre un posibil atac nuclear în Ucraina

[Sursa foto: Facebook]

Joi seară, Raed Arafat a declarat, în cadrul unei intervenții televizate, că în acest moment nu există un pericol nuclear care să amenințe România, însă trebuie să fim pregătiți pentru ”orice scenariu”.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a precizat clar că nu există niciun motiv de panică în acest moment și este perfect normal să se discute despre un posibil atac nuclear.

Raed Arafat: ”E normal să ne pregătim pentru orice scenariu”

Raed Arafat a declarat că populația nu trebuie să se îngrijoreze, însă faptul că autoritățile se pregătesc preventiv pentru un atac nuclear: ”asta nu înseamnă că este pentru că știm că se va întâmpla ceva”.

„Nu există niciun motiv de panică la acest moment. Este normal să vorbim despre acest subiect. În al doilea rând, e normal să ne pregătim pentru orice scenariu, chiar dacă știm că este probabilitate foarte mică. Dacă populația aude că se pregătește cineva, asta nu înseamnă că este pentru că știm că se va întâmpla ceva, dar pentru că este obligația noastră să ne pregătim și să fim pregătiți, indiferent. Poate să fie un incident nuclear industrial, care n-are absolut nimic cu războiul și care poate să fie și ceva corelat.

E vorba de armele tactice. Impactul sau efectul lor este limitat. Nu este un impact care să fie la sute de kiloemtri distanță. Ăsta este un aspect.

Raed Arafat

Ce spune Raed Arafat despre un posibil atac nuclear în Ucraina

[Sursa foto: Facebook]

Zaporojie și CNCAN au zis că distanța face ca orice efect să fie unul limitat asupra României. Asta este evaluarea care s-a făcut acolo și pe care chiar noi am solicitat-o și care spune clar că impactul va fi unul minim. Asta nu înseamnă să nu fim pregătiți și îngrijorați pentru ce se întâmplă în țara vecină.

Este pregătirea care revine Ministerului Sănătății, în sensul în care trebuie să existe stocuri de tablete de iod care sunt indicate în anumite condiții stricte și indicațiile vin în baza a ce se întâmplă și dacă e necesar să se dea sau nu și indicațiile vin către populație că la acest moment se pot administra sau nu”, a spus Raed Arafat, la Digi 24.

Citeste si: Rușii, obligați să participe la miting-urile care sprijină referendumurile pentru anexarea teritoriilor Ucrainei

Cum ne pregătim pentru un atac nuclear?

Șeful DSU a mai precizat cum se pregătesc autoritățile în cazul unui asemenea scenariu.

”Protecția civilă trebuie să verifice și adăposturile. Sperăm că nu vor fi folosite dar trebuie verificate. Ele sunt verificate periodic. Există în subsolul blocurilor. Se poate în timp foarte scurt cele care au fost date alte destinații, conform legii să fie reorganizate pentru a deveni adăposturi.

Populația poate să primească indicații pentru anumite momente să rămână în casă, să nu iasă, dacă știm că există un nor, dacă știm că într-un moment este o creștere. Dacă este nevoie de evacuarea unei zone, Protecția civilă poate să spună că zona va fi evacuată și se va face sub coordonarea apărării civile și structurile MAI. Dar suntem prea departe de acest lucru.

Riscul de la centrala nucleară Zaporojie este unul foarte limitat pentru noi, iar impactul armelor nucleare tactice nu este pe o scară foarte largă, adică nu afectează sute de kilometri”, a declarat secretarul de stat în MAI Raed Arafat, șeful DSU pentru sursa citată.

Citeste si: Cât de mare este posibilitatea ca Rusia să apeleze la armele nucleare. Nicolae Ciucă a explicat totul

 

 

Citește-ne pe

Citește și:

România, printre ţările care ar fi afectate de norul radioactiv în caz de accident la centrala nucleară Zaporojie

Cât de mare este posibilitatea ca Rusia să apeleze la armele nucleare. Nicolae Ciucă a explicat totul

Ziua Forţelor Armate ale Ucrainei | Zelenski: 'Vă doresc un singur lucru – victoria! O meritaţi!'

Cât de mare este posibilitatea ca Rusia să apeleze la armele nucleare. Nicolae Ciucă a explicat totul

Statele Unite ale Americii și Coreea de Sud au început exercițiile militare, pentru prima dată în ultimii cinci ani, după ce Coreea de Nord a efectuat teste cu o rachetă balistică

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies