Joe Biden și Xi Jinping, președintele Chinei, vor avea prima întâlnire oficială. Tensiunile dintre China și SUA au crescut, după ce America și-a arătat sprijinul pentru Taiwan

Author: Andreea Buinoschi
Actualizat: 11 nov 2022, 12:55

Joe Biden și Xi Jinping, președintele Chinei, vor avea prima întâlnire oficială. Tensiunile dintre China și SUA au crescut, după ce America și-a arătat sprijinul pentru Taiwan

Sursa: Sarah Silbiger/Andrea Verdelli/Getty Images via cnn

Joe Biden și Xi Jinping vor avea luni, 14 noiembrie, prima întâlnire oficială. De când Statele Unite ale Americii și-au arătat sprijinul pentru Taiwan, tensiunile dintre cele două mari puteri au crescut foarte mult.

Joe Biden, președintele Statelor Unite ale Americii, va avea prima întâlnire oficială de când este președinte cu Xi Jinping, președintele Chinei.

Aceasta va avea loc pe data de  14 noiembrie, în Bali, Indonezia.

Joe Biden și Xi Jinping se vor întâlni față în față, pentru prima dată

Aceasta este, în momentul de față, cea mai importantă relație bilaterală din întreaga lume și subiecte importante au fost trecute pe agenda discuțiilor.

Liderii americani vor participa la întâlnirea ce se va desfășura în marja summit-ului G20 de la Bali, dar fără să se aștepte ca tensiunile să se diminueze sau ca schimbări prea mari să aibă loc.

„Nu cred în niciun caz că cei doi lideri se vor așeza la masă și vor putea să își rezolve toate diferențele sau problemele. Dar cred că suntem de părere că unii dintre acești pași ar putea fi importanți pe parcurs”, a menționat un oficial de rang înalt din cadrul administrației,relatează CNN.

Citește și: Ucraina a primit noi sisteme de apărare antiaeriană NASAMS și Aspide din SUA, Spania și Norvegia

Chiar și așa, liderii speră ca Joe Biden să „construiască o bază” a unei relații funcționale care să nu degenereze într-un conflict și care să permită abordarea unor subiecte importante, precum schimbările climatice.

Citeste si: Armin Nicoară și-a confruntat tatăl în direct, după ani de tăcere: „De multe ori i-am spus că nu e copilul meu”

„Liderii vor discuta despre eforturile de a menține și aprofunda liniile de comunicare dintre Statele Unite și RPC, de a gestiona în mod responsabil concurența și de a lucra împreună acolo unde interesele noastre se aliniază, în special în ceea ce privește provocările transnaționale care afectează comunitatea internațională. Cei doi lideri vor discuta, de asemenea, o serie de probleme regionale și globale”, a declarat Karine Jean-Pierre, secretar de presă la Casa Albă, în cadrul unui comunicat, relatează CNN.

Relațiile dintre China și Statele Unite ale Americii s-au deteriorat în ultimele săptămâni

După vizita pe care Nancy Pelosi, președinta Camerei Reprezentanților, a făcut-o în Taiwan, în semn de sprijin în cazul unei invazii a Chinei, aceasta a reacționat imediat, iar relațiile dintre republica populară și SUA s-au deteriorat.

„Unul dintre principalele obiective este într-adevăr despre aprofundarea înțelegerii priorităților și intențiilor celuilalt, acolo unde este posibil, cu scopul de a reduce neînțelegerile și percepțiile greșite”, a mai spus oficialul de la Casa Albă.

Uniunea Europeană și G7 au plafonat prețul petrolului rusesc. Rusia a avertizat că nu va mai trimite petrol țărilor care vor adopta această măsură

Citește și: Xi Jinping a obținut al treilea mandat. Acesta va conduce China pentru încă cinci ani, în timp ce amenință Taiwan

De când Joe Biden a preluat puterea, acesta și Xi Jinping au avut cinci convorbiri telefonice și, când ambii au fost vicepreședinți ai țărilor pe care le conduc în prezent, au clătorit foarte mult în scop politic.

Cele mai importante subiecte vor fi atât războiul din Ucraina, cât și posibilitatea ca Republica Populară Chineză să convingă Coreea de Nord să renunțe la amenințările nucleare pe care le face în ultima perioadă.

 


Nebahat din serialul Totul pentru familia mea, aniversare cu peripeții alături de colegii săi! Iată ce vârstă a împlinit frumoasa actriță Simge Selçuk și ce persoane dragi i-au fost alături la petrecerea-surpriză!

La mulți ani, Simge Selçuk! Iată ce mesaj plin de tandrețe a primit superba actriță din partea colegului ei de platou, Celil Nalçakan, cel care i-a organizat petrecerea-surpriză! „Doar zâmbește, de restul mă ocup eu!”

Cookies