Jocurile Olimpice 2020: Ana Maria Popescu l-a lăsat cu mâna întinsă pe ministrul Novak! Reacția ministrului și ce a spus scrimera VIDEO

Author: Andrei Ionescu
Actualizat: 29 iul 2021, 17:27
Momentul în care Ana Mara Popescu îl lasă cu mâna întinsă pe Eduard Novak
Sursa: digisport.ro / Eduard Novak Facebook

Ana Maria Popescu a cucerit medalia de argint în proba de spadă la Jocurile Olimpice Tokyo 2020.

Ana Maria Popescu a fost la un pas de a cuceri aurul, însă a pierdut finala la tușa de aur.

După ce a obținut medalia de argint la Jocurile Olimpice Tokyo 2020, Ana Maria Popescu a făcut o serie de declarații legate de bugetul mic pe care îl are sportul, în general și scrima, în special. Totodată, la întoarcerea în țară, așteptată la aeroport cu un buchet de flori de

către ministrul Sportului, Eduard Novak, Ana Maria Popescu l-a lăsat pe acesta cu mâna întinsă.

"Am în spatele meu patru oameni. Atât am avut la jocuri. Pe lângă ei- apropo de finanţare, domnule ministru- am avut ca sparring-partneri sportivi de 43 de ani care s-au retras din activitate, pentru că nu mai am alţii. Îmi doresc tare mult să ajungeţi dumneavoastră la Tokyo şi să luaţi aurul ăla pe care

nu am fost în stare să-l iau. Şi credeam că mă aşteptaţi cu cecul ăla de 5 milioane, dar nu e problemă, mai avem timp să mi-l daţi şi să facem o sală nouă pentru copiii aceia"
, a spus Ana Maria Popescu după ce a câștigat medalia de argint la Jocurile Olimpice Tokyo 2020.

"După părerea mea, şi dacă bugetul federaţiei de scrimă era cu 5 milioane

de lei mai mare, Ana-Maria nu putea să câştige ieri, sau nu câştiga medalia de aur. Problema este că din spate nu vin încă tineri. Nu vreau să ducem discuţia în altă parte, să ne bucurăm de această medalie şi să ne concentrăm pe Paris 2024, acolo unde nu mi-aş dori să ajungem şi cu scrima sau cu alte sporturi unde am ajuns cu gimnastica",  a fost declarația de duminică a ministrului Sportului, Eduard Novak, care
a aprins și mai mult disputa cu scrimera medaliată la mai multe Jocuri Olimpice. Ana Maria Popescu are și un aur cu echipa României, însă îi lipsește încă medalia de aur la individual la Jocurile Olimpice.

Citeste si: Jocurile Olimpice Tokyo 2020: Marian Drăgulescu ratează finala la sărituri și se RETRAGE din activitate!

Jocurile Olimpice Tokyo 2020- Ana Maria Popescu l-a lăsat cu mâna întinsă pe Eduard Novak

După gestul de a-l lăsa pe Eduard Novak cu mâna întinsă, atât Ana Maria Popescu, cât și ministrul Sportului  au oferit declarații.

"Îmi pare foarte, foarte, foarte rău. S-a înțeles foarte greșit. Dacă nici eu nu înțeleg sacrificul unei sportive care participă la 5 Jocuri Olimpice, chiar nimeni nu înțelege. Și eu voi participa la a 5-a ediție a Jocurilor Paralimpice, știu cum este să muncești.

Ea este sportivă, a reacționat în felul ei, nicio problemă. Eu sunt ministru, datoria mea e să reprezint sportul românesc în orice condiții, chiar dacă sunt înjurat, atacat.

Trebuie să văd dincolo de aceste lucruri, ce este mai bine pentru sportivi. Dacă până acum m-aș fi supărat pentru unele atacuri, atunci jumătate din Federații nu ar mai fi primit finanțare. Vreau să fiu un ministru bun, să fiu alături de sportivi și îmi pare rău. Ana Maria este pentru mine campioana de aur, sunt alături de ea", a spus Eduard Novak, pentru TVR.

Ulterior, Ana Maria Popescu și-a cerut scuze pentru acel gest.

Citește și: Dinu Maxer rupe tăcerea, după divorț: „Am tot sperat că ne vom împăca”. Deea a plecat de acasă acum 4 săptămâni

"Apreciez mesajul domnului ministru Eduard Novak.

Sunt de părere că niciodată nu este prea târziu pentru a îndrepta lucrurile. Drept urmare, consider că este de datoria mea să fac unele precizări. Asta nu înainte de a-mi cere scuze față de gestul nepoliticos de a nu răspunde strângerii de mână tuturor oficialilor prezenți.

Am urmărit articolele/părerile/comentariile din ultimele zile și le mulțumesc celor care au înțeles că mesajul meu nu a fost un atac la persoană, ci mai de grabă, strigătul unui om care a reușit indiferent de condiții, dar care își dorește ca cei mici să nu mai fie nevoiți să parcurgă aceleași etape... lipsuri materiale, competiții ratate din lipsa de fonduri, echipamente obosite de vreme și alte obstacole care îi împiedică încă "din fașă" să-și atingă adevăratul potențial.

Mesajul meu rămâne același. Dacă nu vom face echipă, nu vom mai exista pe harta sportului mondial! Dacă nu ne vom îngriji cum se cuvine de propria bucățică, nu vom reuși să fim mai buni! Dacă vom fi interesați de "capra vecinului", doar vom privi cu jind la cei care ajung în vârf! Și nu în ultimul rând, dacă nu vom avea curajul să visăm și îndrăzneala să acționăm, nu vom putea ști niciodată dacă am fi putut să realizăm ceea ce ne-am dorit!

Am spus-o în repetate rânduri... când dorința de performanță va fi mai mare decât orgoliile, sportul (și nu numai) va avea de câștigat! Și poate că acest episod este o lecție din care avem cu toții de învățat.

Și, DA, eu chiar îi doresc sportivului Eduard Novak să se întoarcă cu medalia de aur de la Jocurile Paralimpice Tokyo 2020", a scris Ana Maria Popescu pe contul ei de Facebook.

Marea scrimeră, medaliată cu argint în proba de spadă de la Jocurile Olimpice Tokyo 2020, a tras un mare semnal de alarmă legat de problemele de finanțare ale sportului, în general și ale scrimei, în particular.

Jocurile Olimpice  2020: Premieră istorică pentru România! Ce a reușit țara noastră înainte de deschidere

 

Citeste si: Jocurile Olimpice Tokyo 2020: România, ELIMINATĂ din turneul de fotbal!

 


Un nou episod al serialului turcesc „Prețul Fericirii” este difuzat la Kanal D joi, 30 martie 2023. Îl poți urmări și online, live pe kanald.ro.