INTERVIU EXCLUSIV! "Nu mai căutați miracole, ele există!" Optimismul actorului Nae Alexandru, cel mai tânăr supraviețuitor al cutremurului din 1977

Author: Alice Popescu
Actualizat: 14 mar 2022, 20:10

Nae Alexandru este cel mai tanar supravietuitor al seismului din 1977

I s-au luat zeci de interviuri pe aceeași temă, toate adresate în jurul aceluiași tragic eveniment de pe 4 martie 1977 de care actorul Nae Alexandru vorbește cumva cu o seninătatea apăsătoare.

Nae Alexandru spune că odată cu trecerea timpului totul se estompează și nu mai simte aceeași durere, aceleași trăiri. Pentru cei care nu stiu, actorul Nae Alexandru este cel mai tânăr supraviețuitor al seismului din 1977 având doar 6 săptămâni în momentul în care a fost găsit de către salvatori protejat cu însuși trupul bunicii sale. Spune că nu îi este frica de vreun cutremur sau de ceva anume și că Dumnezeu i-a lasat harul actoriei, harul de a face omul fericit când vine la spectacolele în care joaca pentru că cel mai important în meseria lui este să facă oamenii

să rada, să îi facă fericiți.

Actorul Nae Alexandru este cel mai tanar supravietuitor al cutremurului din 1977

I s-a atribuit mereu sintagma de "un actor grăbit", însă Nae Alexandru a explicat faptul că i se trage cumva din faptul că mereu a fost într-o continuă mișcare de la teatru la divertismentul de televiziune. “Am debutat făcând figuraţie la Teatrul Naţional şi am avut şansa de a cunoaşte mari actori, l-am avut profesor pe Mircea Albulescu.

Nu aș putea să spun de ce sunt numit un "actor grăbit", dar am făcut mult divertisment și datorita acestui fapt sunt mai precipitat, sunt plin de energie, sunt în spiritul Louis de Funès."

 Maestrul Mircea Albulescu l-a convins să își aleagă și numele de scena. Putini stiu faptul că numele adevărat al lui Nae Alexandru este Nicolae Alexandru Mihai.

Mircea Albulescu i-a sugerat cumva că are prea multe prenume și atunci trebuie să se decidă la doua, astfel ramandu-i numele de scena Nae Alexandru.

L-am întrebat cum vede viața în 2022 după ce a fost martorul uneia din cele mai negre zile din istoria României, efectele fiind unele devastatoare în care au murit peste 1500 de oameni, au fost răniți în jur de 11300 și peste 35000 de locuințe s-au prăbușit, acesta fiind bilantul seismului de pe 4 martie 1977.

Pentru Nae Alexadru, ceea ce a urmat după a fost adevarata drama pe care a transformat-o în optimism și bucurie. Actorul marturisieste faptul că i-au lipsit întotdeauna părinții, căldura materna. Mama lui avea 26 de ani când a pierit la cutremul din 4 martie 1977. "Eu sunt la fel de optimist că de fiecare data. Acum s-a schimbat ceva pentru fiecare. Nu am mai jucat atât de mult că înainte.
Sunt vremuri puțin dificile. Artistul are nevoie de pace, ori..."

Nae Alexandru: "Întotdeauna am avut o relație nevăzută cu divinitatea. Când am cerut ajutor, am primit ajutor"

Cât despre bunica lui care l-a apărat cu prețul vieții și cu propriul trup în timpul seismului din 1977, Nae Alexandru spune că mereu i-a simțit prezenta ca pe a unui inger cum i-a simțit mereu prezenta și mamei lui.

Cu o voce sacandata, puțin grava, Nae Alexandru a povestit un detaliu care înseamnă enorm pentru el și poate cumva meseria de actor predestinata cumva, are legătură cu un anumit detaliu: "Întotdeauna am avut o relație nevăzută cu divinitatea. Când am cerut ajutor, am primit ajutor. Mama mea era telefonista în Palatul Telefoanelor care e lipit de teatrul Constantin Tănase. A murit la 26 de ani. Sunt un om credincios. Durerea se mai estompează. Poate ți-ai fi dorit să fii alaturi de părinții tai. Pe mine m-au crescut rudele din partea tatălui. Mătușa mea, Angelescu Marioara a fost cea de-a doua mea mama. Am avut ajutor, bunica avea trei surori. M-au crescut ca și când au fost proprii mei părinți.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Dan Negru, unul dintre bunii prieteni ai lui Nae Alexandru a spus doar atât referitor la viața actorului de comedie: "Nu mai căutați miracole! Ele există! V-am spus de Nae? Cel din fotografie …El e miracolul cutremurului din 4 martie! Avea 4 luni în 1977 când blocul în care locuia s-a prăbușit omorându-i familia! Salvatorii l-au găsit după 7 zile în brațele bunicii, moartă, care l-a protejat cu propriul corp și cu propria-i viață. Nae e miracolul. #4martie'

Pe Nae Alexandru nu îl încearcă sentimente contradictorii în acest moment de răscruce când este pe cale să se rescrie istoria Europei: "Eu sunt pacifist, îmi doresc o normalitate într-o societate în care să nu fim sclavii societății. Comedia este politica mea. Suntem trecători și nu ar trebui să vrem răul semenilor noștri. Dincolo de atrocitate, eu cred că cel mai mare păcat este crima împotrivă seamănului nostru. Fiecare are scris un destin. Eu vreau să fac comedie, eu vreau să îi fac pe oameni să zâmbească, să fie fericiți. Optimismul și zâmbetul meu vin din tristețea că nu am trăit ce ar fi trebuit alaturi de părinții mei.

Pe copiii mei îi las să facă ce vrea. Fata are înclinații artistice, desenează și pictează. Băiatul este mai tehnic. Vin la premiere la teatru la mine, dar atat. Îmi spun ce le place cel mai mult.

Întrebat la ce visează Nae Alexandru pentru viitor, actorul cu cel mai debordant optimism spune că este fericit că isi poate face meseria: "Îmi doresc să îmi continui meseria, să mă intalnesc cu regizori importanți, cu actori, să fac divertisment.

Nae Alexandru pregătește un nou spectacol care va putea fi văzut din aprilie, "Asta la Revista, Baby." Nu visează să ajungă la Hollywood, vrea să facă film, comedie...acasă, în tara la el. A avut onoarea să lucreze cu Charles Aznavour și l-a întâlnit în urma cu un an pe celebrul regizor Tim Burton când a venit în Romania.

"Lumea cred că mă cunoaște și știe prin ce am trecut… Cine vrea să afle poate să scormonească în trecut", atat a avut de spus Nae Alexandru despre omul Nicolae Alexandru Mihai.

 

Taguri: